Napenergiával működő elektromos járműtöltő beépített akkumulátorral

A Solarwatt és a Centregreat beépített akkumulátorral rendelkező járműparkoló segítségével egyesítik erőiket az okos elektromos járművek töltése iránti egyre növekvő igény kielégítése érdekében.

2020. december 8. kedd, forrás: mnnsz.hu

A teljes fotovoltaikus rendszerek és üveg-üveg panelek vezető német gyártója, a Solarwatt társult a Centregreat csoporttal, amely egy egyesült királyságbeli szállítási infrastruktúrával és tervezéssel foglalkozó cég, hogy kifejlesszék a beépített akkumulátorcsomaggal rendelkező, napenergiával működő elektromos járműtöltőt.

A teljes csomagként megvásárolható szerkezet szilárd, a beépített panelek akár négy járművet is képesek feltölteni a nappali órákban. A jelentős kapacitású akkumulátor egységeket az alacsony igényszint idején lehet feltölteni, amikor az elektromos áramot elsősorban alacsony szén-dioxid kibocsátást eredményező forrásokból állítják elő – ez is növeli a terheléskiegyenlítő képességet a gyenge hálózati csatlakozással rendelkező felhasználók számára.

Minden az egyben koncepció

A minden az egyben koncepciónak köszönhetően nélkülözhetők a külön házban elhelyezett akkumulátorok, ami lehetővé teszi, hogy a tervezők az esztétikumot és a termelékenységet tartsák szem előtt, és helyet szabadítsanak fel a parkoláshoz. A fejlesztés a Dél Wales-i székhelyű Centregreat nevéhez köthető, amelyet a Swansea Egyetem napenergiával foglalkozó SPECIFIC innovációs és tudásközpontja (Innovation and Knowledge Centre) támogatott. A telepítéseket a Centregreat napenergiával és akkumulátorok tervezésével foglalkozó társcége, a SolarCentric vállalta.

Elsősorban az üzleti és a közigazgatási szektornak, például önkormányzatoknak, kórházaknak és parkolj-és-utazz („park and ride”) létesítményeknek szánták, de a T-alakú járműparkoló alkalmas háztartásokhoz és más területeken történő alkalmazásra is. A SolarCentric Cardiff-i központjában megtartott nyílt nap élénk érdeklődést váltott ki a lehetséges ügyfelek körében.

Egyre népszerűbbek az elektromos járművek

A Solarwatt kiemelkedő teljesítményű napelempaneleit repülőterek mennyezetébe, a személyszállításhoz kapcsolódó megállókba és elektromos járműtöltő állomásba építik be, ez utóbbi az autóalkatrészeket gyártó Dräxlmaier csoport Bavariai központjában található. Októberben a Vision 60M panelei Németországban elnyerték az építőanyag minősítést.

A kiskereskedelemben értékesített járművekkel foglalkozó szakmai szervezet, az SMMT szerint az elektromos járművek népszerűsége egyre nő, az elmúlt évben az igény több mint duplájára nőtt, 2019-ben mintegy 54 milliárd angol fontos befektetésre került sor e téren. Ahogy növekszik a töltés iránti igény, hogy lehetővé váljon a kormány nettó zéró célkitűzése, a Solarwatt és a Centregreat szerint az energia- és szállítási piacok első helyre sorolják az innovációt és a formatervezést – ez számos egyesült királyságbeli köztestületre érvényes, amelyek a világítással, közlekedési jelzésekkel és távmechanikával, hidakkal és infrastruktúrával, vasúti infrastruktúrával és intelligens segélyszolgálati technológiával foglalkoznak.

30 évre szóló termék- és teljesítménygarancia

A nyeregtetős prototípust beépített Solarwatt Vision 36M üveg-üveg szerkezetű modulokkal látták el, a legszigorúbb iparági szabványok szerint tesztelték, és 30 évre szóló termék- és teljesítménygarancia, valamint ingyenes teljes körű biztosítás jár hozzá.

A kialakítás minimális tervezési munkát igényel a talajszint alatt, a kiszállítás és a telepítés modulos formában történik, ami csökkenti a költségeket és az állásidőt. A jövőbeli változatok között lehetnek felületi szerelést igénylők, amelyekhez keretezett üveg-üveg vagy szabványos fóliával készült modulokat is felhasználhatnak.

A nettó zéró elősegítése

A Solarwatt értékesítési igazgatója, Neal Goddard ezt mondta: „Az elektromos járművek helyszínen történő feltöltése kézenfekvő válasz azon szervezetek számára, amelyek üdvözlik a nettó zéró célkitűzést, ugyanakkor a hatékonyság javítására is törekszenek. A Solarwatt nemzetközi szinten is erőteljes piaci pozíciót épített ki, ez teljesítményünknek, fejlett üveg-üveg technológiánknak és a szilárd szerkezetnek köszönhető. A Centregreat közismert a szállítási megoldások biztosítása kapcsán, és már nagyon várjuk a velük folytatott közös munkát.”

Jeff Jenkins, a Centregreat ingatlankezelője a következőket tette hozzá: „Ezek a gépkocsi parkolók praktikus újításokkal jellemezhetők, amelyeket nagyra értékelnek az innovációt, a fenntarthatóságot és a hatékonyságot egyaránt igénylő szervezetek. Az erőteljes, kiemelkedő teljesítményű napelem panelek és az akkumulátoros tárolás beépítése révén elemes gépjármű parkolóink segíteni fogják felhasználóikat és látogatóikat az Egyesült Királyság dekarbonizációjában. (mfo)

Forrás: pveurope.eu