Napenergia a parkolóautomatákhoz

Új-zélandi kutatók tették javaslatot a napelemmel működő parkolóautomaták műszaki és gazdasági megvalósíthatóságának értékelési módjára. A napenergia ideális megoldás lehet, de a berendezések elhelyezése kulcsfontosságú és előzetes tervezést igényel a rendelkezésre álló napbesugárzásnak és az esetleges árnyékolásnak megfelelően.

2020. augusztus 6. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Új-Zéland Déli Technológiai Intézetének (Southern Institute of Technology) és Aucklandi Műszaki Egyetemének tudósai módszertanra tették javaslatot a napenergiával működtetett parkolóautomaták városi környezetben rejlő potenciáljának értékeléséhez.

A tudósok közlése szerint a helyszíni napenergia termelés kulcsa a kifinomult, új generációs parkolóautomaták működőképessége, mivel ezek a hagyományos eszközöknél sokkal több áramot igényelnek, a becslések szerint 500 W és 1 kW közötti az igényük. „Az éves árbevételből hatalmas összegeket emészt fel a gépek áramellátása, amely felveti a gazdaságosság kérdését az alacsony kihasználtságú helyszíneken” – vélték.

A gépek tetején elhelyezett napelem panelek jó lehetőséget kínálnak megtakarítás elérésére az energiaköltségek terén, ugyanakkor a csoport figyelmeztette a fejlesztőket arra, hogy vegyék figyelembe a különböző napszakokban és évszakokban előforduló részleges árnyékolást, hogy ténylegesen gazdaságilag megtérülő projekteket valósítanak meg. Ha a napenergiát akarják szerephez juttatni, akkor a gépek helyét előre meg kell tervezni, figyelembe véve az erőforrásként rendelkezésre álló napbesugárzást és az összes a környezetben előforduló árnyékolási tényezőt.

A tudósok elemezték az Auckland központi üzleti negyedében elhelyezett 15 parkolóautomata szolár erőforrásait. „Nagy felbontású, 360 fokos kamerát használták (250 250 pixeles) halszemoptikával készült képek rögzítéséhez minden parkolóautomata tetejéről” – közölték. Mágneses iránytűt használtak annak biztosítására, hogy a kamera referenciapontja mindig ténylegesen az északi irányba nézzen.

Mind a 15 eszköz esetében mérték az ég láthatósági tényezőt (sky view factor, SVF). Azt állapították meg, hogy a kevésbé árnyékolt helyen lévő berendezések SVF értéke 72% és 62% közé esett.

„Az összes többi parkolóautomata estében az ég felé kilátás 50%-ban vagy annál nagyobb mértékben volt akadályozott” – ismertették. „Másként megfogalmazva, ezek a gépek a szórt napfény 50%-ánál többet nem kaphatnának az év egyik időszakában sem”.

A közvetlen napfény besugárzás esetében az eredmények még nagyobb csalódást okoztak. Csak két olyan parkolóautomata volt, amely éves szinten 50%-ot meghaladó arányban rendelkezett akadálytalan időtartammal.

A szórt és a közvetlen sugárzás értékelését követően a kutatók kiszámították az egyes berendezéseket egy év alatt érő teljes besugárzás mértékét. „Még egyszer, csak két automata lépte túl a 2880 MJ/m2 határértéket, amely a műszaki és gazdasági korlátok figyelembe vételével történő napelem panelek telepítésénél alapvető követelmény” – jelezték.

A kutatók megállapításaikat „Solar resource assessment of modern parking machines in an urban environment” (Szolár erőforrások értékelése a modern parkolóautomatáknál városi környezetben) címmel publikálták a Megújuló energia (Renewable Energy) nevű kiadványban.