Napelemes járda kültéri alkalmazásokhoz

A magyar technológiai vállalat, a Platio szolár járdát fejlesztett ki városi környezetben található kültéri alkalmazások, otthonok, irodaépületek, bevásárlóközpontok és nyilvános infrastruktúra projektek számára. A járda szolár lapokból áll, amelyek ára 50 és 80 euró közötti, a projekt méretétől és jellemzőitől függően.

2020. április 23. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

A magyar technológiai vállalat, a Platio új típusú napelemes járdát fejlesztett ki, amely felhasználható városi környezetben található kültéri alkalmazások, otthonok, irodaépületek, bevásárlóközpontok és nyilvános infrastruktúra projektek kapcsán.

A járda biztonságos alacsony feszültséggel működik, és 8,6 kg tömegű szolár járdalapokból áll, amelyeken sétálni lehet, ezek a Platio Solar Paver nevet kapták. Ezek csúszásmentes edzett, hőkezelt üvegből, napelem sorozatokból és egy újrahasznosított polimer kompozit rétegből állnak.

A 34x34x6,1 cm méretű lap négy 15,6×15,6 cm-es cellát foglal magában minden egyes modulban, és szilícium-nitridből készült antireflexiós bevonattal látták el. A cella polikritályos változatának névleges teljesítménye négyzetméterenként 158 W, hatékonysága 18,6%. A monokristályos változat által leadott névleges teljesítmény négyzetméterenként 186 W, hatékonysága 22,0%.

A cellák kereskedelmi forgalomban kapható eszközök, amelyeket meg nem nevezett beszállítótól szereznek be.

„Az egyes járdaelemek értékesítési árát partnereink határozzák meg, de javasolt áraink egységenként 50 és 80 euró között mozognak termék típusától, mennyiségétől és a piactól függően” – tájékoztatta a Csende Dávid, a cég marketing igazgatója a pv-magazine-t.

A paneleket érő mechanikai erőhatásokat illetően a járda elbírja egy esetlegesen áthajtó vagy parkoló gépkocsik tömegét is.

„Annak érdekében, hogy elérjük a mechanikai erőhatásokkal szembeni lehető legnagyobb ellenállóképességet, az elemek felépítése inkább a járdalapokéra emlékeztet, mint a napelem panelekére” – magyarázta Csende Dávid. „A teherhordó réteg olyan újrahasznosított műanyag kompozitból áll, amelynek a fizikai tulajdonságai kedvezőbbek, mint a betoné. Ez alkalmassá teszi a felületét akár a forgalom számára is, annak ellenére, hogy a terméket elsősorban a gyalogosok által használt területekre szántuk.”

A lapok négy különböző, többek között óceánkék, éjfélfekete, lila és zöld színekben állnak rendelkezésre. A cég szerint a moduláris telepítés gyors és egyszerűen megvalósítható, hasonló a hagyományos lapok elhelyezéséhez. A Platio azt is jelezte, hogy a járda csatlakoztatható elektromos járműveket újratöltő állomásokhoz is.

A járdára öt évre szóló garanciát vállalnak. A vállalat a részegységeket egy Magyarországon található létesítményben állítja elő.

Forrás:pv-magazine