Napelemek után járó adókedvezmény az USA koronavírus mentőcsomagjában

A napelemes rendszerek után járó adókedvezmény (Investment Tax Credit, ITC) újabb két évre történő meghosszabbítása, valamint az energia tárolásával kapcsolatos kutatások új finanszírozása is szerepel az Egyesült Államok széles kört érintő, a járvány hatásait enyhítő mentőcsomagja, amelyet a képviselőház hétfőn este fogadott el. A törvény értelmében a napelemek után járó…

2020. december 22. kedd, forrás: mnnsz.hu

A napelemes rendszerek után járó adókedvezmény (Investment Tax Credit, ITC) újabb két évre történő meghosszabbítása, valamint az energia tárolásával kapcsolatos kutatások új finanszírozása is szerepel az Egyesült Államok széles kört érintő, a járvány hatásait enyhítő mentőcsomagja, amelyet a képviselőház hétfőn este fogadott el.

A törvény értelmében a napelemek után járó adókedvezmény továbbra is 26% marad a 2021 és 2022 során megkezdett építésű projekteknél, majd 22%-ra csökken 2023-ban és 10%-ra zuhan 2024-ban a kereskedelmi projektnél, míg végleg befejeződik a lakóépületek esetében. Miután januárban a korábbi 30% arány lecsökkent, az adókedvezmény mértéke az eredeti tervek szerint 22%-ra esett volna vissza.

A 900 milliárd amerikai dollár értékű COVID csomagban helyet kapott a megosztott energia telepítésének finanszírozása, és a megújuló projektek számára biztosított, szövetségi tulajdonban álló földterületekhez való egyszerűbb hozzáférés is. Az 5 593 oldalas törvényt – amelyről azt mondják, hogy minden korábbi a törvényhozás elé került törvényjavaslatnál hosszabb – várhatóan hamarosan törvénybe iktatja Donald Trump.

A múlt hónapban lezajlott elnökválasztást követően az Egyesült Államok napelemekkel foglalkozó szakmai szervezete, a Solar Energy Industries Association (SEIA) által előtérbe helyezett kiemelt prioritások egyike volt a napelemek után járó adókedvezmény. Abigail Ross Hopper, a kereskedelmi testület vezérigazgatója tegnapi nyilatkozatában ezt közölte: „Az utóbbi pár évben lehetőségünk nyílt egy erőteljesebb, megbízhatóbb és kedvezőbb tőke ellátottságú amerikai energiagazdaság felépítésére, és a képviselőház által a mai napon megtett lépés hasznos előleg kifizetésnek tekinthető.”

Hozzátette, hogy a SEIA azon fog dolgozni, hogy az adókedvezmények közvetlen kifizetésként álljanak rendelkezésre, hogy ezzel elősegítsék a napenergia terjedését; és a támogató programok, például a SolarAPP megfelelő finanszírozásának támogatására szólított fel, amely felgyorsítja a napelemes projektek engedélyeztetését. „Ezek közül számos kérdés terén kétoldalú megállapodások jöttek létre, és várakozással tekintünk a következő kormányzattal és a 117. képviselőházzal a jövőbeli szolár projekteket előkészítő szakpolitikákkal kapcsolatos közös munka elé, még a jelenlegi képviselőháznak is hálásak vagyunk a mai intézkedésükért.”

Ez a törvény magában foglalja a jobb energiatárolási technológiára vonatkozó törvényt (Better Energy Storage Technology, BEST) is, amely a következő öt év során 1 milliárd amerikai dollárral támogatja a szövetségi innovációs beruházásokat az energiatárolás technológiai kutatása, fejlesztése és bemutatása területeken. Az Egyesült Államok Energiatárolási Szövetsége (Energy Storage Association, ESA) szerint lefekteti az új versenyképes támogatási programok alapjait az államok, a közműcégek és a vállalatok számára, hogy tárolást is csatasorba állítsák a különböző alkalmazásokban.

Az ESA vezérigazgatója, Kelly Speakes-Backman azt mondta, hogy a törvény elfogadása „további bizonyíték arra nézve, hogy a hálózat rugalmasságát és megbízhatóságát javító energiatárolás mindkét párt és mindkét ház támogatását élvezi”, majd hozzátette: „A képviselőház felismerte az energiatárolás szerepét a tiszta energiával működő jövő építésében.”

A napenergiának és a tárolásnak adott lendület mellett a vészhelyzeti mentőcsomag intézkedései 30% adókedvezmény irányoznak elő azoknak a part menti szélenergia projekteknek, amelyeknek az építése 2025 előtt megkezdődik, valamint egy évvel meghosszabbították a szélenergia termelésért járó adókedvezményt. Ezek a szakpolitikai intézkedések hozzá fognak járulni, hogy „az emberek visszaálljanak a munkába, ami felgyorsítja gazdasági talpra állásunkat és az üvegházhatást előidéző gázkibocsátások csökkentésére kitűzött céljaink elérését” – vélte Gregory Wetstone, az Egyesült Államok megújuló energiákkal foglalkozó tanácsának (American Council on Renewable Energy, ACORE) elnök-vezérigazgatója.

„Mivel a tiszta energia szektorban dolgozók 13%-a nem tudta végezni munkáját ebben a szünetben a COVID-19 miatt, hálásak vagyunk a törvényhozóknak, akik a józan ész szavára hallgatva ebbe a vészhelyzeti mentőcsomagba beillesztettek a megújuló szektort szolgáló intézkedéseket.”

Forrás: pv-magazine