Napelem üveggyártók újabb rekord adatsort tettek közzé

A Xinyi felgyorsította a több kemence hozzáadására vonatkozó idei terveit és azt jelzi előre, hogy a napelemek iránti igény hajtómotorja részben az országok Covid-19 utáni zöld kilábalásra irányuló szándéka által feszített szállítás lesz.

2021. március 2. kedd, forrás: mnnsz.hu

A Covid által megzavart 2020-as év értékesítési fellendülése – és ezzel összefüggésben a panelekhez való üveg hiány – miatt a fotovoltaikus üveg gyártásával foglalkozó Xinyi Solar csaknem kétszeresére emelte osztalékát.

A kínai gyártó ma olyan ígéretes éves adatsort tett közzé, amelyben szerepel az új gyártási kapacitásra vonatkozó tervek felgyorsítása, mindezt bizakodó előrejelzésekkel összefüggésben, melyek szerint az Egyesült Államok új kormánya csatlakozni fog Kínához és az Európai Unióhoz a globális szolár felelősség vezetése terén.

Miután júniusban és augusztusban sikerült napi 1000 tonna öntési kapacitású, napelemek gyártására alkalmas gyártósorokkal bővítenie gyártását – és az összes kemence huszonnégy órában, az év minden napján történő üzemeltetését feltételezve – a Xinyi az idei év minden negyedévére egy új, 1000 tonnás sorral bővítést ütemezett be. Ehelyett az első létesítményben már január végén zajlottak a próbagyártások, a második várhatóan ebben a hónapban lép üzembe, és a másik kettő is működőképes lesz az év közepére – számolt be róla a cég.

Erőteljes növekedés

Az „év kihívásai és meglepetései ellenére” 2020-ban a Xinyi-nél „minden jel arra utal, hog a napelem telepítések továbbra is erőteljesen fognak növekedni 2021-ben.” A Hong Kong-i tőzsde által kiadott frissítés alapján a Xinyi hozzátettte: „A piacon a napelemek gyártására alkalmas üveg esetében az ellátás továbbra szűk keresztmetszet lesz a közeljövőben.

Erre alapozva a gyártó négy további 1000 tonnás sort tervez 2022-re Zhangjiagang-ban, Csiangszu tartományban, újabb 12 létesítmény feltételes üzembe állításával, többek között Anhuiban.

Az év első felében a Covid-19 okozta megszakítást követően a napelemek iránti igény globális szintű visszaállása, valamint a több napelem üveget igénylő kétoldalas és óriási formátumú modulok iránti fokozódó igény elősegítette az árak 2020-as növekedését, és láthatóan továbbra is túlkeresletet generál, miközben ahogy a Xinyi ezt kiemeltem egy új üveggyár üzembe állítása rendszerint 1-2 évet vesz igénybe.

Olyan helyzet is előfordult 2020-ban, amikor a napelem gyártására alkalmas üveg hiánya miatt a nyersanyag ára 70%-kal megugrott, bár ezt 17%-os csökkenés követte, miután a második negyedévben a járvány miatt a projektfejlesztés akadályokba ütközött, végül az előző évhez képest összesen 12%-os áremelkedést rögzítettek.

Mivel a Xinyi az új gyártósoroknak köszönhetően 19,6%-kal több napelem üveget szállított, mint 2019-ben, a vállalat bruttó nyeresége rekordszintet, 6,58 milliárd hongkongi dollárt (848 millió amerikai dollár) ért el, ez 68%-os ugrás a 3,91 milliárd hongkongi dolláros szinthez képest. Az üveg üzletág által generált 9,99 milliárd hongkongi dollár értékű forgalmat – ami 47%-os növekedés a 6,77 milliárd hongkongi dollárhoz képest – elvitte, sőt túl is lépte a Xinyi szolár projekt tevékenysége, itt 2,33 milliárd hongkongi dollár lett 2,32 milliárd hongkongi dollár helyett.

Zöld fellendülés

A keletkező és a Xinyi részvényeseit illető haszon 89%-kal nőtt, a 2019-ben közzétett 2,42 milliárd helyett 4,56 milliárd hongkongi dollárra, míg a cég kiemelte azon szándékát, hogy „bizonyos országoknál” a Covid-19 hatása után a zöld fellendülés mögött jelentős kormányzati, szakpolitikai támogatások álltak.

Válaszul a nyersanyag árának emelkedésére a vállalat a múlt évben dolgozott első alacsony vastartalmú szilícium homok bányája fejlesztésén is, így a teljes egészében optimista hangvételű friss tájékoztatóból egy Indiával kapcsolatos dolog ütött el, amelyről a napenergia piac vonatkozásában a Xinyi ezt jelezte: „a legnagyobb sikert érte el a Covid-19 óta.”

Forrás: pv-magazine