Magyarország idén fogja tartani a második METÁR tendert

Következő közbeszerzési fordulóján a magyar kormány által 77%-át fogja kiosztani a megújulók számára rendelkezésre álló támogatásoknak, amelyeket a márciusi árverésen nem sikerült hozzárendelni.

2020. május 18. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A megújuló energiák szakértője, Kis Ferenc szerint Magyarország valószínűleg csak az egyiket fogja megtartani az idei évre tervezett két METÁR megújuló árverés közül.

Kis állítása szerint az ország második érverés még sikeresebb lehet, mint az első, márciusban megtartott kísérleti árverés, amelynek során a kormány csaknem az összes, napelem fejlesztéssel foglalkozóknak szánt 131,9 MW kapacitást szétosztotta. Következő közbeszerzési fordulóján a magyar kormány ismét ki fogja osztani a a megújulók számára rendelkezésre álló támogatások 77%-át, amelyeket a márciusi árverésen nem sikerült kiosztani.

„A kísérleti árverés igazi vizsgát jelentett a magyar kormány és a piaci résztvevők számára egyaránt, és a nyertes projektet jó minőséget képviseltek” – tájékoztatta Kis a pv-magazine-t.

Ha 2020-ban nem lesznek további METÁR fordulók, akkor az ország elmarad jelentős mértékben, 369 MW-tal elmarad éves célkitűzésétől, az 500 MW-tól – jelezte Kis.

Az árverést két kategóriára osztják fel. A nagy napelem erőművek (Large PVPP) csoport az 1 MW és 20 MW közötti méretű projekteket fogja magában foglalni, míg a kis napelem erőművek (Small PVPP) kategóriáját a 300 kW és 1 MW közötti telepítéseknek tartják fenn..

„A nagy napelem erőművek (Large PVPP) kategóriájában már találkoztunk jó minőségű projektekkel, ahol csupán az ár elemet kellett felülvizsgálni” – tette hozzá Kis. „A kis napelem erőművek (Small PVPP) esetében javasoltuk a szaktanácsadók bevonását annak érdekében, hogy emeljük a projekt dokumentációk színvonalát, különösen a külföldi befektetők esetében.”

A projektek egy részének, amelyek a nem megfelelő dokumentáció miatt került kizárásra a legutóbbi körből, lehet esélye a következő fordulóban, bár a kormány még nem jelölte ki az árverés dátumát. Kis szerint elképzelhető, hogy a nagy napelem erőműnél 50 MW-ra emelik a kapacitás határértékét, és hogy néhány jelenleg tervezés alatt álló projekt bővíthető. „Azonban még nem történt hivatalos bejelentés” – tette hozzá.

A márciusi árverés végleges átlagára 24,81 Ft (0,075 USD)/kWh lett az első kategóriában, és 21,69 Ft (0,068 USD)/kWh a második kategóriában. A legalacsonyabb ajánlat, 20,20 Ft/kWh egy 20 MW-os napelem parkra érkezett.

„A kifizetések megjelölt pénzneme a magyar forint (HUF), és érdemes megemlíteni, hogy a METÁR nem indexál más devizákkal, például az euróval szemben” – írta Kis a METÁR árverésekről írt legutóbbi jelentésben.

„Bár a kisebb jogrendek szerint működő rezsimeknél nem szokásos az indexálás (sok kis ország már élvezi az euró zóna előnyeit), a jelenlegi globális környezet elrettentő lehet a külföldi fejlesztők számára ahhoz, hogy bevállalják a devizákhoz kapcsolódó kockázatot.”

Arra figyelmeztette a pályázókat, hogy vegyék figyelembe az ún. közelség-aggregációs szabályt, amely földrajzi korlátozást jelent a helyszín kiválasztásánál. „Ez a szabály előírja, hogy a pályázta összes résztvevőjének, valamint a korábbi KÁT engedélyek tulajdonosainak kapacitásait egy 1 km-e sugarú körben kell összegyűjteni” – állította Kis. A KAT rendszer a lejárt FIT rendszer keretében jóváhagyott projekteket foglal magában.

A tanulmány arra is kitért, hogy ha több ajánlattevő kínál ugyanolyan árat a telepítésért, akkor elsőbbséget élveznek a barnamezős beruházások.

A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (International Renewable Energy Agency) legfrissebb statisztikái szerint Magyarország 1,28 GW napenergia kapacitást telepített 2019 végéig. Tavaly az új kapacitások elérték az 551 MW szintet.

Forrás: pv-magazine