Magyarország első, városi tulajdonú, intelligens hálózatokkal kapcsolatos projektjében 1,2 MW / 2,4 MWh kapacitású akkumulátoros tárolás kap helyett

Két Convert SC Flex konvertert fognak használni a projekthez. Kép: AEG Power Solutions.   Magyarország első „városi tulajdonban lévő, intelligens hálózatokkal kapcsolatos projektjét” egy 1,3 MWp teljesítményű napelem erőmű fogja ellátni, amelyet egy 1,2 MW-os lítium-ionos akkumulátorral működő energiatárolási rendszer fog támogatni, amelynek kapacitása 2,4 MWh. Az AEG Power Solutions azért vette fel a kapcsolatot az…

2020. augusztus 27. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Magyarország első „városi tulajdonban lévő, intelligens hálózatokkal kapcsolatos projektjét” egy 1,3 MWp teljesítményű napelem erőmű fogja ellátni, amelyet egy 1,2 MW-os lítium-ionos akkumulátorral működő energiatárolási rendszer fog támogatni, amelynek kapacitása 2,4 MWh.

Az AEG Power Solutions azért vette fel a kapcsolatot az Energy-Storage.news portállal, hogy bejelentse részvételét a projektben, és azt közölte, hogy saját Convert SC Flex tároló konvertereit választották ahhoz az intelligens hálózathoz, amely zöld energiával fogja ellátni a magyar város, Békéscsaba sportlétesítményeit.

Az akkumulátoros rendszert, amely 7,61kWh-nak megfelelő, tűzvédelmi állványon elhelyezett modulra épült, két, egyenként 600kVA névleges teljesítményű Convert SC Flex konverteren keresztül csatlakoztatják a hálózathoz. Az AEG 650 kVa invertereket is fog biztosítani, amelyek a napelem panelek egyenáramú kimeneteihez csatlakoznak.

Az AEG arról tájékoztatott, hogy a tároló konverterek rendelkeznek a hálózati hibák észlelésére, elszigetelésére és újraszinkronizálásra alkalmas funkcióval arra az esetre, amikor újra helyreáll a nyilvános hálózat által biztosított ellátás. Ha bármilyen hálózati hiba merül fel, a rendszer hálózaton kívüli üzemmódra kapcsol, és a sportlétesítményt közvetlenül a naperőműből és az energiatárolóból látja el elektromos árammal. Ennek eredményeként képes lesz üzemelni hálózati áramkimaradás esetén is.

Andreas Becker, az AEG Power Solutions hálózati és tárolási részlegének vezetője azt nyilatkozta, hogy a projekt „hatalmas lehetőséget” biztosít a Convert SC Flex számára, hogy élőben bizonyíthassa „egyedülálló hálózaton kívüli funkcióit”.

A helyi partner, az INFOWARE fejlesztésében készülő projekt, amely egyúttal energia kezelő rendszer (energy management system, EMS) megoldást is biztosít az intelligens hálózat számára, várhatóan 2020 végére készül el.

Forrás: energy-storage.news