Magyarország: 43 MW napelem erőművet csatlakoztattak a hálózathoz

Az IBC Solar Energy befejezte a 43 megawattos “MET Kabai napelem erőmű” építését Magyarországon. A napelem erőművet nemrégiben csatlakoztatták a magyar elektromos hálózathoz.

2020. október 20. kedd, forrás: mnnsz.hu

Magyarország jelenleg legnagyobb működő napelem parkját alig több mit öt hónapnyi építési időt követően kapcsolták a hálózatra. A 43 MW-os napelem erőmű területe 227 000 m², amelyen 97 578 modult telepítettek.

Elektromos áram több mint 23 000 magyar háztartás számára

A napelempark ügyfele és tulajdonosa a MET Eszközkezelő Zrt., amely tavaly decemberben az IBC Solar Energy nevű céget bízta meg a tervezéssel, közbeszerzéssel és építéssel (planning, procurement and construction, EPC). A naperőmű Magyarország keleti részén, az Alföldön, Debrecen közelében terül el. Becsült éves hozama 52 gigawattóra, így több mint 23 000 magyar háztartást fog ellátni elektromos árammal.

„A MET előremutató üzleti stratégiája legfontosabb részeként tekint a megújuló energia előállítására Közép- és Kelet-Európában, ugyanakkor ezzel támogatja Európa átállását is a szénről a megújulókra. Ez a projekt egy sikeres példa integrált stratégiánk megvalósítására” – mondja Lehőcz Balázs Gábor, a MET Csoport Eszközkezelő Bizottságának elnöke. Magyarország 2020 végére megnövelte a megújulókra vonatkozó célkitűzését

Magyarország hosszú ideje Európa sereghajtói közé tartozott a megújuló energiák tekintetében. Az ország most gyors ütemben zárkózik fel. A 2009/28/EK irányelvben 2020-re megfogalmazott célt, a megújuló energiák 13,3 százalékos arányát 2017-ben már túllépték. Most az új célkitűzés a megújuló energiákra vonatkozóan 14,65 százalék a teljes az energiaszerkezetben, amelyet 2020 végéig kell elérni. Az új napelem erőmű csatlakoztatása hatalmas lépéssel viszi közelebb Magyarországot ennek a célkitűzésnek az eléréséhez.

Az IBC Solar nyújtja az üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásokat is „Örömünkre szolgált, hogy időben meg tudtuk valósítani a „MET Kabai napelem erőművet” az ebben az igazán különleges évben felmerülő nehézségek ellenére” – mondta Eric Herrmann, az EPC programvezetője az IBC Solar Energy-nél. „A MET Kabai napelemes erőmű kétségtelenül fontos mérföldkő Magyarország számára a megújuló energiák terén. A fotovoltaikus energia kulcsfontosságú a fosszilis tüzelőanyagoktól mentes világban, és ez a projekt fontos szerepet tölt be ennek a célnak az elérésében.”

Ebből következően most szintén az IBC Solar gondoskodik az üzemeltetésről, a nyomon követésről és a karbantartások kezeléséről (operations, monitoring and maintenance management ,O&M), beleértve a sürgős hibaelhárítást, ezzel biztosítva a folyamatosan kiemelkedő hozamokat a napelem erőmű távoli jövőjére vonatkozóan is. (hcn)

Forrás: pveurope.eu