Magas-Alpok: hegyi menedékházhoz való napelem szerelvény rendszer

A napelemes szerelvény megoldásokat gyártó Aerocompact napelemes áramtermelő rendszert tervezett az ausztriai Vorarlbergben fekvő Totalp menedékház számára,és több ezer euró értékben finanszírozta a szerelvény megoldásokat.

2020. szeptember 29. kedd, forrás: mnnsz.hu

2019 elején egy lavina elpusztította a Magas-Alpokban található menedékházat a naperőművével együtt. A menedékház újjáépítése után a szélsőséges körülmények között megépítendő napelemekre szakosodott vállalat, a Strom vom Dach nemrégiben telepített egy 10 kWp-os fotovoltaikus rendszert.

Az osztrák alpesi klub menedékházának tengerszint fölötti magassága 2 385 m, és négyzetméterenként akár 1400 kilogrammos hóterhelést is ki kell bírnia. „Ez nem okoz gondot az Aerocompact által szállított rendszerek számára” – jelezte Michael Anker, a Strom vom Dach ügyvezető igazgatója. Majd hozzátette: „Mi kizárólag az Aerocompact termékeivel dolgozunk. A kiszolgálás hihetetlen színvonalú. Amiben csak lehet, támogatást nyújtanak nekünk, és létezik megoldás minden helyzetre és alkalmazásra”.

A jégbiztos kábelvezetés alpesi változata

A Strom von Dach szerelői sínalapú Aerocompact CompactPITCH szerelvény rendszert telepítettek a Totalp menedékház fémből készült tetejére. Az optimalizált kialakítású, X50-es alumínium profilsín statikai teherbírása kiemelkedő. Jégbiztos kábelvezetés védi a rendszert a hidegtől és a jégtől. A tetővel párhuzamos telepítés jó hátsó szellőzést biztosít a dél felé tájolt 32 napelem modulnak. A menedékház hálózathoz csatlakoztatott napelem erőműve – amelyet csak nyáron használnak – a folyamatos áramigénynek körülbelül a felét állítja elő. A hőenergiát egy levegő-víz hőszivattyú és a többlet napenergia segítségével nyerik.

Extrém szél- és hóterhelésre tervezték: Ezek a rögzítési megoldások túlmutatnak mindazon, ami egy szokásos napelemes szerelvény rendszertől elvárható.

A Vorarlberg-i alpesi klub hegyi menedékháza a Lünse-tó fölött, a Rätikon-hegységben található 2 385 méteres tengerszint feletti magasságban. A menedékház eredetileg a korábbi energiacég, a Vorarlberger Illwerke AG azon dolgozóinak biztosított szállást, akik a Brandner gleccsernél dolgoztak. 1989 óta az Alpesi Társaság látott benne vendégül a hegyekben kirándulókat és hegymászókat. 2019Januárjában egy porlavina teljesen elpusztította a menedékházat. Az újjáépítés költsége körülbelül 3,1 millió eurót tett ki. A számos támogatónak köszönhetően a menedékház nyáron ismét megnyithat. (mfo)

Forrás: pveurope.eu