Kína viharos kiépítési szezon előtt áll, mivel a modulok árai meglódultak, míg a beszállítási kérdések tisztázatlanok

Idén júliusban és augusztusban a kínai állam tulajdonát képező áramellátást biztosító csoportok, például a Datang, az SPIC és a CGN pályázatokat hirdettek meg EPC és PC projektekhez. A pályázati dokumentumokból az derül ki, hogy ezeknek a projekteknek a többségét be fogják fejezni 2020 végéig.

2020. szeptember 11. péntek, forrás: mnnsz.hu

A Kínában az áramtermelő létesítmények hagyományos projekt ciklusának megfelelően a berendezések szállítására és telepítésére szeptember és november között kerül sor a júliusban és augusztusban lezajlott pályázati fordulókat követően. Ezért valószínű, hogy ezeknek a projekteknek a kezdete augusztus végére vagy szeptember elejére esik.

De a PV Tech megtudta, hogy többek között a Tongwei és a Hebei Electric Power Corporation már augusztus elején megkezdték az építést, míg más magántulajdonban lévő vállalatok „méltányos áras” projektjei még ennél is hamarabb indultak, ide tartozik a JA Solar első ipari léptékű, talajra telepített méltányos áras erőműve, amelynek a bejelentés szerint már július végén hozzáláttak.

Más energiaipari óriásokkal összevetve – amelyek idén nagy számban tettek közzé pályázatokat – a nyilvános pályázati adatok és a vállalati statisztikák szerint összesen mintegy 20 GW nagyságrendben, továbbra is vonakodnak a kezdeti dátum megadását illetően.

A valóságban ezek a cégek most újratárgyalják az újabban meredeken megugró modulárakat, és ez késedelmet idéz elő azoknál a projekteknél, amelyek kapcsán a pályázatokat kiírták. Ez kihívást jelenthet azoknál a projekteknél, amelyeknek szerződésben rögzítették a hálózathoz csatlakozás dátumát, és ez valószínűleg érinti az építés folyamatát, ütemezését és minőségét.

Essence Securities elemzői úgy vélik, hogy a pályázatokon átesett projektek fogják adni a hazai követelmények legfőbb forrását 2020 negyedik negyedévében, mert a negyedéves csúszás azt jelenti, hogy az elektromos áram után járó támogatás 1 fennel (0,01 jüannal) fog csökkenni. Bár előfordulhat, hogy néhány állomás építése felfüggesztésre kerül vagy késik a modulok emelkedő árai miatt, a legfontosabb állami tulajdonú vállalatok, amelyek egyben a legfontosabb piaci szereplők is, várhatóan még ebben az évben befejezik a hálózathoz csatlakozást. Így a pályázatokon részt vevő projektek magas százaléka még mindig képes lesz felzárkózni 2020 vége előtt.

Némelyik pályázati projektnél alternatív opciókról is beszámoltak, először elkezdik a helyszín alapozását, a csöveket gúlákban helyezik el, és megrendelik a többi berendezést, de a modulokat nem.

Egy másik magánkézben lévő fejlesztő azt jelezte a PV Tech felé, hogy „számos projektnél 1,3 jüan/W (0,188 USD/W) volt a költségvetésben megadott ár. A jelenlegi modulár mellett nem tudtunk nyereséget kalkulálni, ezért a telepítést a következő évre halasztjuk, amikor az árak lejjebb esnek.”

„Még ha sikerül is aláírnunk szerződést 1,7 jüan/W (0,2463 USD/W) áron, akkor sincs garancia arra, hogy a modulokat le tudják szállítani.”

A fejlesztő még hozzátette, hogy szerencsések voltak, mert nincsenek küszöbön álló projektjeik. Úgy véli, hogy az áresés a vártnál később fog bekövetkezni, erre utalnak az iparágban keresett termékek (szilícium, lapka és cella) trendjei. Ez akár a következő év Tavaszi Fesztiváljáig vagy 2021 Újévének napjáig is eltarthat.

Azt mondhatjuk, hogy a nagyobb szereplők viszonylag többet tudnak lealkudni az árból és a szállítási díjakból. Belső elemzések szerint bár a legutóbbi közbeszerzési fordulóban még 1,79 jüan/W (0,259 USD/W) ár is szerepelt, az újratárgyalást követően a modulok ára nem fogja meghaladni az 1,7 jüan/W szintet, mivel az állami tulajdonban álló legfontosabb vállalatok projektjei elég nagy volumenűek. Mindazonáltal rövid távon valószínűleg fennmarad az 1,6 jüan/W (0,231 USD/W) ár, és továbbra is feszült marad a szállítási helyzet.

Mivel a nagyobb modulgyártók, mint a Jinko Solar, a JA Solar, a Trina Solar és a LONGi nemzetközi projektekbe is szállítanak, a nagy áramellátó vállalatoknál elnyert projekteken kívüli kereslet is emelkedik, míg a keresett anyagok kínálata szűkös, ami csaknem bizonyosan olyan helyzetet fog eredményezni, amelyben nem tartható az összes projekt szállítási határideje.

Kína Nemzeti Energiahivatalának (National Energy Administration) statisztikái szerint 2020 első felében az országban 11,52 GW szolár eszközt telepítettek. Továbbá az idei támogatási programban szerepelt 25,97 GW pályázati projekt, ugyanakkor körülbelül 33,05 GW-nak megfelelő méltányos árú projektet is regisztráltak, ezek mindegyike arra utal, hogy a szolár ágazat erőteljes építésbe fog kezdeni az év második felében.

Ezt a helyzetet figyelembe véve Hu Dan, az IHS elemzője fontolóra vette, hogy a telepítésekre vonatkozó előrejelzéseket 45 GW-ról 40-41 GW-ra csökkenti.

Arról is meg van győződve, hogy a legtöbb projekt elindul még az idei évben, bár az ütemezéshez képest előfordulhatnak késedelmek. Az a kérdés azonban, hogy hány projekt telepítése valósul meg a negyedik negyedévben, megválaszolatlan marad. 2019 utolsó hónapjában legalább 10 GW kapacitást csatlakoztattak a hálózathoz, és a kiszállítások és telepítések mennyisége még ezt is meghaladta.

Előrejelzések Kína 2020-as szolár hálózat csatlakozásainak nagyságára (GW) vonatkozóan Konzervatív Semleges Pozitív 2019-es tenderek 8 9 10 2020-as tenderek 13 16 18 Jutányos ár 2 3 4 2020 háztartási 7 7 7,5 EHV szállítás 3,5 3,5 4 „top runner” felár 1,5 1,5 1,5 Összesen 35 40 45 Növekedés (%) 16,4% 24,8% 33,1% Forrás: CPIA

A 40 GW alapvetően összhangban van a CPIA idei szolár hálózati csatlakozások vonatkozó semleges előrejelzésével. A tényleges mérték, akár konzervatív, akár pozitív, az iparági lánc idei év további részében elérhető teljesítményétől függ.

A cikk közzétételének időpontjában a LONGi és a Tongwei is kiadták legfrissebb lapkákra és cellákra vonatkozó árlistájukat, ebben nem szerepeltek további áremelések. Szeptemberben stabilizálódó trend várható.

Forrás: pv-tech