Kína fotovoltaikus ágazatának rövid bemutatása: több lapka- és poliszilícium kapacitás és új beszállítói egyezségek

A Wuxi Autowell megkezdte saját 50 GW-os lapkagyárának építését Guangdong tartományban, míg a Longi és a Wuxi Shangji Automation új beszállítói megállapodásról számoltak be. A GCL-Poly azt jelentette be, hogy 6 000-ről 10 000 tonnára fogja növelni Jiangsu-i gyárának kapacitását – annak ellenére, hogy a hétvégén szerződés nemteljesítéskor felmondással szembesült.

2021. február 2. kedd, forrás: mnnsz.hu

A Sanghaji Tőzsdén (Shanghai Stock Exchange, SSE) jegyzett napelem gyártó és a napelemcella automatizált berendezéseket gyártó Wuxi Autowell tegnap számoltak be róla, hogy a kínai panelgyártónak, a JA Solar-nak fognak gyártóberendezéseket szállítani egy 3,5 GW-os létesítményhez, amelynek megépítésére később kerül sor Vietnamban. A megrendelés része egy nagy sebességű multi-busbar cellaforrasztó stringer berendezés és egy fotovoltaikus cellákat lézer segítségével daraboló gép is, amelyeknek a becsült értéke 80 millió RMB (12,5 millió amerikai dollár). A berendezés szállítására áprilisban kerül sor.

A Gaojing Technology megkezdte 50 GW kapacitású lapkagyára építését Zhuhai városában, Guangdong tartományban. Az üzem 210 m-es mono lapkákat fog gyártani, és három szakaszban kerül sor a megépítésére. Az első 15 GW-os szakasz befejezése szeptemberre várható, míg a második 15 GW-os szakasz elkészítését 2022-re ütemezték be. Az utolsó 20 GW-os rész 2023-ban fogja elérni végleges formáját.

A monokristályos modulokat szállító Longi egy 500 MW-os napelem panel beszállítói megállapodást írt alá az Egyesült Államokban szolár fejlesztőként működő Strata Solarral. A panelek szállítása a következő két év során esedékes. A beszállítói megállapodás részleteit nem tették közzé.

A monokristályos lapkákat előállító Wuxi Shangji Automation csütörtökön jelentette be, hogy a kizárólagos tulajdonát képező leányvállalata, a Baotou Hongyuan hosszú távú beszállítási megállapodást kötött a kínai napelemcella gyártóval, a Tongwei-vel. A megállapodásfeltételeinek megfelelően a Baotou Hongyuan több mint 270 millió monokristályos lapkát fog szállítani idén a Tongwei leányvállalatainak, az árak havi megállapítása mellett. A beszállítási szerződés becsült értéke hozzávetőlegesen 1,3 milliárd kínai rembini (204 millió amerikai dollár). Az ügylet két héten belül már a második hosszú távú szerződés a Shangji Automation számára, ezt megelőzően a Chint-tel írtak alá megállapodást.

Még kedvezőbb hír érkezett tegnap a poliszilícium gyártó GCL-Poly háza tájáról. A Hong Kong-i tőzsdén jegyzett vállalat azt közölte, hogy holnaptól kezdve hivatalosan megnöveli Jiangsu Zhongneng Polysilicon Technology Development Co Ltd nevű egységének éves gyártási kapacitását, 6 000-ről 10 000 tonnára. A cég szombaton szerződés nem teljesítéskor esedékes felmondással nézett szembe, miután elmulasztott kifizetni 500 millió amerikai dollár értékű, három éves lejáratú elsőbbségi részvényt, és a ki nem fizetett hitelezőknek hétfőig van lehetőségük feliratkozni a GCL adósságainak átütemezésére.

Az akkumulátorok gyártásában érdekelt Ganfeng Lithium pénteken frissítette a 2020-ra vonatkozó várakozásait. A vállalat korábban azt állította, hogy 400-500 millió rembinivel (61,9-77,4 millió amerikai dollárral) nagyobb nettó nyereséget fog elérni részvényesei számára, mint a 2019-es adat, de de ezt a számot most 910 millió-1,07 milliárd rembini szintre növelték. A cég azt mondta, hogy a növelés mögött a lítium sók gyártási volumenének és értékesítési adatainak javulásai állnak – még akkor is, ha tavaly csökkent az átlagos értékesítési ár –, továbbá eszközei valós értékének növekedéséből, beleértve a Ganfeng elállási megállapodását az ausztráliai Pilbarra-i lítium bányától. A Ganfeng még hozzátette, hogy a legfrissebb adat mögötti elszámolásokat még nem ellenőrizték.

Forrás: pv-magazine