Kína fotovoltaikus ágazatának rövid bemutatása: több kapacitás inverterek, akkumulátorok és napelem cellák terén

A napelem cellákat gyártó Jiangsu Luneng Energy további termelési kapacitások indítását tervezi mind a heteroátmenetes cellák, mind a TOPCon termékek esetében. Az akkumulátorgyártó CATL és az invertereket előállító Kstar befejezték egy 1 GW-os gyár építését a Xiapu-i gazdasági fejlesztési övezeten belül, Fucsien tartományban.

2021. március 9. kedd, forrás: mnnsz.hu

A poliszilíciumot gyártó GCL-Poly ma számolt be arról, hogy a 700 millió RMB (107 millió USD) értékű, évi 10 000 tonna kapacitású, folyadékágyas reaktorral működő szemcsés szilícium gyártósora 30%-kal kevesebb hidrogént használ fel, mint az előző, 6 000 tonna kapacitású sor, ugyanakkor csökkentették a poliszilícium fém- és széntartalmát is, továbbá csökkentették a finom por keletkezésének mértékét is. Egy kilogramm előállításához legfeljebb 20 kWh elektromos áramot használnak fel; és a cég közlése szerint még alacsonyabb hidrogéntartalmat várnak a következő, 30 000 tonnás gyártóvonaltól.

Az akkumulátorgyártó CATL és az invertereket előállító Kstar ma jelentették be, hogy elkészültek egy partnerségi alapon létrehozott, évi 1 GW kapacitású létesítmény építésével Fucsien tartomány Xiapu-i gazdasági fejlesztési övezetében. Az 206 907m2 alapterületű létesítmény két inverter gyártósornak ad helyet, két ún „töltővonalnak” és egy akkumulátor összeszerelő egységnek.

A poliszilícium gyártásával foglalkozó Xinte Energy pénteken jelentette be, hogy a részvényesek március 25-én fognak szavazni egy évi 100 000 tonna kapacitású üzem terveiről, amelynek Belső-Mongólia Baotou városa adna helyet. A létesítményt „körforgásos gazdaságra jellemző építési projektként” írták le, de a Xinte semmilyen részletet nem tett közzé ennek körforgásos gazdaság jellegéről.

Az áramszolgáltató China Huadian Corporation (CHD) bejelentette, hogy 3 GW-nak megfelelő hőerőművet fog bezárni, és 2026-ig 50%-ra emeli a megújulók részarányát áramtermelési portfólióján belül. A tavalyi év végén a vállalat 153GW-nyi erőművel rendelkezett, ezen belül 40,4% állított elő megújuló energiát. Új, 2025-re kitűzött célja elérése érdekében a CHD-nak legalább 26,4 GW új megújuló energia kapacitást kell telepítenie.

A Wuxi-hoz köthető székhelyű napelem cellákat gyártó Jiangsu Luneng Energy azt tette közzé, hogy 3 milliárd rembinit fog beruházni az új heteroátmenetes cellák és TOPCon cellák gyártósoraiba, mindkét technológia esetében évi 1 GW kapacitást tűztek ki, ezen felül egy 500 MW-os napelem modul gyártósorba, amely osztott cellás technológiával működik. Az új gyártósoroknak Zhang Jiagang városa ad majd otthont Csiangszu tartományban. Az építés még ebben a hónapban megkezdődik, a befejezést 2022-re ütemezték. A Luneng kulcsfontosságú beszállítója például a Risen, a Yingli és az Eging vállalatoknak. A cég három gyártási központtal rendelkezik: Csiangszu tartományban, Csiangszu tartományban és Vietnámban, ezek kapacitása 2 GW a PERC, a mono cast és a polikritályos cellák esetében egyaránt.

Forrás: pv-magazine