Kína fotovoltaikus ágazatának rövid bemutatása: a modulgyártók a napelem üvegre vonatkozó korlátozások enyhítésére szólítják fel a kormányt

Kína napelem ágazatának legnagyobb gyártói állítják, hogy a két évvel ezelőtt a napelemekhez való üveg gyártására a túltermelés korlátozása érdekében kivetett korlátozások mostanra szűk keresztmetszetet jelentenek az ágazaton belül.

2020. november 3. kedd, forrás: mnnsz.hu

A napelemes modulok gyártói, a JinkoSolar, aJA Solar, a Trina Solar, a Longi, a Canadian Solar és a Risen írták alá azt a levelet, amelyben sürgetik, hogy a kínai kormány enyhítsen azokon a korlátozásokon, amelyeket két évvel ezelőtt léptetett életbe a túltermelés megelőzése érdekében. A gyártók szerint elégtelen az üvegellátás, és ez érintette a termelést, egyes sorok üresen álltak, megrendelések teljesítése szenvedett késedelmet. A vállalatok azt akarják, hogy a szolár befektetők, ideértve az állami kézben lévő vállalatokat is „teljes mértékben legyenek tisztában a jelenlegi helyzettel, és tegyenek aktív lépéseket a szolár projekteknél elmulasztott hálózathoz csatlakozási határidők miatt előálló veszteségek kezelése vagy elkerülése érdekében. Az iparág képviselőinek levelében az át, hogy a fotovoltaikus ágazat szűk keresztmetszetet jelent a szolár ágazat számára. „A kormánynak teljes mértékben figyelembe kellene vennie, hogy az iparág helyzete sürgős megoldást igényel, és könnyítenie kellene a napelem üveg gyártási kapacitások bővítésére vonatkozó korlátozásokat” – állította a hat cég.

A Trina ma jelentette be, hogy egy hosszú távú megállapodást írt alá monokristályos lapkák vásárlására a Sangji Automation-nal, amely egy Vuhszi-i székhelyű, a Sanghaji Tőzsdén (Shanghai Stock Exchange, SSE) jegyzett vállalat. A Shangji 4 GW-nak megfelelő 210 mm-es lapkát fog szállítani 2021 és 2025 között.

A Hong Kong-i tőzsdén jegyzett, megújulókkal foglalkozó cég, a Concord New Energy Group, hétfőn jelentette be, hogy megállapodást kötött Kína Nemzeti Nukleáris Vállalatával két 50 MW-os napenergiával működő erőmű felépítéséről Jünnan tartományban. A két erőmű helyszíne Chuxiong és Lijang városa lesz.

A Hong Kong-i tőzsdén jegyzett poliszilícium cég, a Xinte Energy pénteken adott ki frissített árbevételi adatokat az év első kilenc hónapjára vonatkozóan, eszerint 65,9 millió RMB (9,87 millió USD) nyereséget mutattak ki 5,69 milliárd RMB (852 millió USD) árbevétel és a 4,59 milliárd RMB-t kitevő értékesítési költség mellett. A Xinte jelentésében teljes eszközállománya értékeként 48,3 milliárd RMB összeget tüntetett fel.

Az állami tulajdonban lévő elektronikai vállalat, az Irico Csoport Új energia üzletágának súlypontját áthelyezte a napelem üvegre oly módon, hogy ez utóbbi nem üveggel foglalkozó tevékenységeit áthelyezte az anyavállalathoz; a tranzakció eredményeként az Irico New Energy a becslések szerint 69,8 millió RMB nyereségre tett szert.

Az Irico New Energy pénteken jelentette be, hogy az Irico Csoport felvásárolja a tervezéssel, közbeszerzéssel és építéssel foglalkozó Green Energy részlegét 104 millió RMB kifizetése ellenében, a megcélzott vállalat értéke alapján a várható nyereség 2,69 millió RMB. A New Energy 76%-os részesedése az elektronikus kijelzőkkel és világítástechnikai eszközökkel foglalkozó Irico New Materials cégben átadásra fog kerülni egy 287 milliós csereügylet keretében, a várható nyereség 61 millió RMB. Az üveggyártó cég a Jiangsu Yongneng nevű, napelem cella és modul területen érdekelt vállalatban birtokolt 51%-os részesedését 61 millió RMB összegért fogja átadni – 2,4 milliós többlet reményében. A New Materials 49%-os részesedését a háztartási szűrőberendezések területén működő Zhuhai Caizhou vállalatban 129 millió RMB összegért értékesítik a Zhongdian Irico felé, amely 72%-ban az állami tulajdonban lévő Irico Csoport tulajdonosának, a China Electronics Corporation-nek a tulajdona, és 28%-ának az Irico Csoport a birtokosa.

Az ügylet részeként – amely az Irico New Materials részvényeseinek szavazatától függ – az üveggyártó cég Hefei Photovoltaic leányvállalata 290 millió RMB-t fog fizetni az Irico Csoportnak az ultravékony, magas fényáteresztő képességű üveggyártó berendezésekért és szolgáltatásokért. A részvényesek szavazásáról a részletek december 10-én kerülnek majd napvilágra.

Forrás: pv-magazine