Kína fotovoltaikus ágazatának rövid bemutatása: a JA Solar napelem parkokat ad el, míg a Tongwei alacsonyabb cellaárakat jelent be

A JA Solar beleegyezett, hogy értékesítse három napelem erőművét a China Power Investment Corporation felé, míg a Tongwei több cella esetében alacsonyabb árakról tett bejelentést. Nyolc piacvezető szereplő igényelte a 210 mm-es lapkákkal készülő termékek szabványosítását.

2020. november 30. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A JA Solar Kínában három napelem erőművet adott el összesen 72,4 millió amerikai dollár értékben. A piacvezető kínai modulgyártó arról számolt be, hogy megállapodást kötött a China Power Investment Corporation-nel (CPIC) – amely a legnagyobb állami tulajdonban lévő energiacégek egyike – három olyan leányvállalat eladásáról, amelyek mindegyike egy-egy napelem erőmű tulajdonosa. A kormány által garantált támogatásokkal rendelkező létesítmények Kany nyugati és északi részében találhatók.

A JA Solar közlése szerint az értékesítésre a „kedvezőbb cash flow” érdekében döntöttek, miután mérlegelték a hosszú távú befektetés megtérülését és a „a támogatási alapokból történő visszaigénylés hosszú átfutási idejét”. Az ügylet várhatóan 16,7 millió dollár haszonnal fog hozzájárulni a JA Solar 2021-es pénzügyi eredményeihez.

Anapelemcellákat gyártó Tongwei közzétette decemberre érvényes árait, amelyek a novemberihez képest több napelemcella esetében is alacsonyabbak lettek. A cég legjelentősebb, 158,75 mm méretű, mono PERC egyoldalas/kétoldalas celláinak ára wattonként 0,13 USD volt, most 9 centet esett. A 166 mm-es méretű, mono PERC egyoldalas/kétoldalas cellák ára 2 centtel csökkent, az új ár wattonként 0,143 USD. A 157 mm méretű polikritályos cellák ára változatlanul wattonként 0,094 per watt. A Tongwei most először tette közzé a 210 mm-es mono PERC egyoldalas/kétoldalas cellák árát, amely wattonként 0,15 USD.

A fotovoltaikus piac nyolc kiemelt szereplője, a Trina Solar, a Risen, a CSI, a Tongwei, a Zhonghuan Semi-conductor, a HSPV, a Runergy és a Shangji Automation együttesen tettek közzé egy javaslatot, amely a 210 mm-nél nagyobb lapkaméretű, új fotovoltaikus termékek szabványosítására szólítja fel az érintetteket.

A vállalatok kizárólagos lapkaméretként a 210+/-0,25 mm méretet javasolták a 210-220 mm közötti tartományba eső napelemcellákra és modul termékekre vonatkozóan. A javaslat tartalmazta a lapkákhoz és a napelem modulokhoz ajánlott méreteket is.

A két felsorolt lapkaméret között szerepel egy szabványos típus, amelynek oldalsó hosszúsága 210 mm, és az átlóhossza 295 mm, és egy saroknál vágott típus 285 mm átlóhosszúsággal. Két különböző modulméretet is javasoltak, a 2172 mm×1303 mm méretű 6×10-es osztott típust, és a 2384 mm×1303 mm méretű 6×11 osztott típust.

Kína Nemzeti Energiahivatala (National Energy Administration, NEA) új szakpolitikát hirdetett meg, amely megváltoztatja a támogatásra jogosult megújuló energia projektek listázásának módját. A kormány mostantól nem fogja közzétenni a támogatásra jogosult megújuló energia projektek listáját. Ehelyett az állami tulajdont képező hálózatot üzemeltető cégek, többek között a Nemzeti Állami Hálózat (National State Grid, a Déli Hálózat (Southern Grid) és más helyi hálózatok feladata lesz meghatározni és rendszeresen közzétenni a kormányzati ösztönzésekre jogosult megújuló energia projektek listáját.

Az új szakpolitika, amelyet a NEA hivatalos oldalán jelent meg, megadja a támogatásra jogosultsághoz szükséges specifikációkat és feltételeket is, továbbá ismerteti a hálózatüzemeltetők által folytatandó eljárások részleteit is, amelyeket a vizsgálatok és ellenőrzések során alkalmaznak.

Forrás: pv-magazine