Kína fotovoltaikus ágazatának rövid bemutatása: 600 MW támogatás nélküli napelem Sanhszi tartományban, ösztönzések visszafogása Sanghajban

A Longi 600 MW támogatás nélküli napelemet fog építeni a Sanhszi tartománybeli Datongban. A Sanghaji Fejlesztési és Reform Bizottság időközben közzétette a 2020-2021-es évekre vonatkozó új betáplálási tarifákat. A Yingli jelenleg szerkezeti átalakítás alatt áll, míg a Trina erőteljesen nyitott a Sanghajban a tőzsdén.

2020. június 14. vasárnap, forrás: mnnsz.hu

A Longi 600 MW kapacitású,, támogatás nélküli napelemes projektet fog megvalósítani Datong városában, amely Shanxi tartományban található. A város önkormányzatának energiaügyi osztálya végül megerősítette a projektekkel kapcsolatban áprilisban felröppent híreszteléseket. A Kína által felvázolt tervben az szerepelt, hogy 2019 elején felgyorsítják a támogatás nélkül megvalósítandó fotovoltaikus projekteket. Májusban a kínai kormány bevezette a Kötelező Megújuló Energia Fogyasztási Mechanizmust, amely ez évtől kezdve követelmény lesz az állam, a tartományi üzemeltetők és a magán üzemeltetők által megvásárolt megújuló energia esetében. Ez vonatkozik az elektromos áram kiskereskedőkre, a saját áramtermelési létesítménnyel rendelkező iparvállalatokra és az elektromos áram kétoldalú energiakereskedelemben érintett nagy villamosenergia-fogyasztókra egyaránt.

A Sanghaji Fejlesztési és Reform Bizottság kihirdette pénzügyi ösztönzési rendszere 2020-ra érvényes változatát a megújuló energiákkal összefüggésben. A 2019-ben fejlesztett napelemes projektek esetében a pénzügyi támogatás kilowattóránként 0,30 RMB (0,04 USD) volt a talajra telepített napelemeknél, és 0,15 RMB/kWh a közösségi fogyasztást szolgálóknál. Az idei évben a tarifákat egy harmaddal csökkentik, jövőre pedig két harmaddal. Például az erőművi napelemeknél a tarifa 0,20 RMB/kWh lesz 2020-ban, és 0,10 RMB 2021-ben. Az összes olyan projektnél, amelyet 2020 június végéig csatlakoztatnak a hálózathoz, a 2019-es tarifákat fogják alkalmazni a város önkormányzata szerint.

A Yingli Solar megerősítette, hogy a panelgyártással foglalkozó kínai részlegének nagyobb részét felosztják a hitelezők között, miután egy Hopej tartományban működő bíróság elfogadta a vállalat átszervezésére vonatkozó kérelmet. Wang Yiyu, a Yingli Solar vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az átszervezés nem fogja befolyásolni tevékenységeiket. Wang azt állította, hogy az átszervezési folyamatot követően a vállalat visszatér az „egészséges fejlődés útjára”. A becslések szerint az átalakulás megvalósítására öt hónapon belül sor fog kerülni.

A Panda Green most fog átesni a KPMG tüzetes vizsgálatán, mivel egy vizsgálóbizottság a globális könyvvizsgáló óriás pekingi irodáját is felvette szondázandóinak listájára. A bizottság vizsgálatának központjában 1022 millió rembini értékű hiányzó letét áll, amelyet a napelem fejlesztő 2017-ben fizetett ki olyan napelemes projektek fejlesztésének jogáért, amelyek sohasem épültek meg. A KPMG megállapításait várhatóan július 3-án fogja ismertetni.

ATrina Solar szerdán lépett be hivatalosan a a Sanghaji Tőzsdére (Shanghai Stock Exchange, SSE) a 688599 kereskedési azonosító alatt. A kibocsátási ár részvényenként 8,16 RMB volt. A kereskedés első napján az ár egy alkalommal elérte a 110%-ot, majd végül részvényenkénti 17,21 RMB árfolyammal zárt.

A Xinyi Solar a héten jelentette be, hogy az első félévre vonatkozó, részvényeseknek kifizethető konszolidált nettó nyereségének az előző évihez képest 35-50%-os megugrására számít, tavaly 953 millió hongkongi dollár (123 millió USD) nyereséget könyvelhetett el 2019 első hat hónapjára. A napelem üveget gyártó cég szerint ez annak tulajdonítható, hogy nő a napelemekhez alkalmas üveg iránti igény a kétoldalas és a dupla üvegű fotovoltaikus modulok gyártásával összefüggésben. Azt is megjegyezték, hogy a napelemes üveg ára jelenleg magasabb, mint a tavalyi év első felében volt, annak ellenére, hogy a ebben a negyedévben visszaesést tapasztaltak. Továbbá a nyersanyagok, az energia és a gyártás alacsonyabb költségei, valamint a magas hozzáadott értéket képviselő termékek előtérbe kerülése hajtják fel a jövedelmekre vonatkozó várakozásokat.

Forrás: pv-magazine