Kanada 70 MW napelemet telepített 2020-ben

December végére az ország összesített szolár kapacitása meghaladta a 3 MW szintet a Kanadai Megújuló Energia Szövetség legújabb statisztikái szerint.

2021. január 22. péntek, forrás: mnnsz.hu

Bár Kanada viszonylag kialakulóban lévő piacnak számít az Egyesült Államokhoz képest, az ország jelentős mértékben támaszkodik a vízenergiára saját tiszta energia terén, szövetségi és tartományi szintű célokat tűzött ki a szén kivezetésére az elektromos áram előállításából.

Az egyéb típusú megújulók esetében a kanadai ipar fejlődik és rendkívül ígéretesnek mutatkozik. Legalábbis ez a következtetés vonható le a Kanadai Megújuló Energia Szövetség (Canadian Renewable Energy Association, CanREA) által kiadott legújabb jelentésből. A szervezet azt közölte, hogy Kanada szél-, napenergia és energiatárolási szektorai szilárd pozícióval zárták 2020-as évet, és az ágazat készen áll a 2021-ben várható jelentős bővítésekre.

A világszerte megjelenő járvány által hozott kihívások ellenére Kanada 2020 végén összesen 13 588 MW szélerőmű kapacitással, körülbelül 3 000 MW naperőmű kapacitással zárta az évet, és jelentős előre lépéssel az energiatárolás terén, továbbá „2021-re vonatkozó pozitív előrejelzéssel” – foglalta össze Robert Hornung, a CanREA elnök-vezérigazgatója.

Az Egyesült Államokhoz hasonlóan a Covid-19 járvány az ellátási lánc zavarait okozta, az energiaigény ingadozását és a dolgozók egészségére vonatkozó aggályokat idézett elő – ezek együttesen számos megújuló energia projekt hálózathoz csatlakoztatását késleltettek ideiglenesen 2020 során.

Legfontosabb adatok

A CanREA szerint Kanada legalább 70 MW fotovoltaikus kapacitást telepített 2020-ban, emellett további 166 MW szélerőművet. A csoport azt közölte, hogy a napenergia előállítása most érte el a 40%-át a Prince Edward-sziget energiaigényének és 18%-át a Új-Skóciában jelentkező keresletnek, a többi kanadai tartományban 10% felé közelít a hozzájárulás mértéke.

A CanREA meglátása szerint a szél- és a napenergia nagyobb mértékben járult hozzá Kanada telepített elektromos energia előállításához, mint bármely más technológia az utóbbi évtized során. E növekedés nagy része a technológiai fejlesztések által lehetővé tett jelentős költségcsökkentéseknek köszönhető. A CanREA az energiatárolási piac bővülését is jelezte. Kanada jelenleg összesen több mint 130 MW/250 MWh erőművi nagyságrendű energiatárolási kapacitással rendelkezik , ebből csak 2020-ban 10% kapcsolódott a hálózathoz.

Mivel jelenleg 240 MW nagyüzemi léptékű szolár projekt és 745 MW szélerőmű projekt tart az építés fázisában Kanada különböző területein, a CanREA azt jelezte, hogy a következő évre számottevő növekedést jeleznek előre az ország nem vízenergián alapuló megújuló megújuló ágazatára vonatkozóan. Összességében csaknem 2 GW szél- és napenergia projekt telepítésére vagy építésének megkezdésére számítanak 2021-ben 2021.

A szervezet előrejelzése kiterjed az erőművi nagyságrendű, a lakóépületeket és a kereskedelmi létesítményeket kiszolgáló tárolók folytatódó bővülésére is, ez as a költségek csökkentésével valamint a szabályozói és piaci keretek fejlődésének tulajdonítható. Kiemelték, hogy az elektromos rendszer üzemeltetői és a törvényhozók aktívan együttműködnek olyan opciók kidolgozásán, amelyek a tárolást beépítik a hálózatba, ebbe a körbe beletartozik Ontario és Alberta piaci szabályainak felülvizsgálata Quebec és Saskatchewan kísérleti projektjeivel együtt.

Új lehetőségek

Az év során tapasztalt kihívások ellenére a CanREA úgy véli, hogy 2020 új lehetőségeket kínált a kormányzat több szintjének részéről. Saskatchewan tartomány és az albertai Edmonton városa közbeszerzési eljárásokat indított, míg Saskatchewan visszajelzéseket is igényelt a tartományon belüli akkumulátoros projektek iránti érdeklődésre vonatkozóan.

Ráadásul a szövetségi kormányzat és Quebec tartomány egyaránt közbeszerzési terveket jelentettek be alacsony költségű, kibocsátással nem járó energia jövőbeli előállítására vonatkozóan.Januárban a szövetségi kormányzat ajánlati felhívást tett közzé új tiszta energia megvásárlására Alberta tartományban az ottani szövetségi tevékenységek ellátására.

A CanREA azt jelezte, hogy az év pozitív értékeléssel zárult, a szövetségi kormányzat új klímavédelmi tervet jelentett be decemberben, míg Quebec új elektromos energia stratégiát mutatott be novemberben. A szél-, a napenergia és a tárolás várhatóan központi szerepet fog játszani az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátására vonatkozó célkitűzések elérésben.

„Egyre nő a fogyasztói érdeklődés a napenergia iránt, és az ágazat egészében számos optimista vélemény hallható” – vélta Hornung. „Készen állunk olyan megújuló energia megoldásokkal szolgálni, amelyek központi szerepet fognak betölteni Kanada energia átállásában, miközben minden kanadai számára előnyökkel járnak.”

Forrás: pv-magazine