India 20%-os vámkezelési illeték kivetését tervezi a napelem modulokra, cellákra és inverterekre 2020 augusztusától

India 20%-os vám kivetésére készül az importált napelem modulok, cellák és inverterek esetében augusztustól kezdve, ami a jelenlegi védővám politika helyébe lép.

2020. június 30. kedd, forrás: mnnsz.hu

Számos helyi beszámoló állítja, hogy a vám kivetését India energiaügyi minisztere, RK Singh javasolta tegnap egy az iparág képviselőivel telefonon megtartott megbeszélés keretében, amelynek során megerősítette, hogy Narendra Modi miniszterelnök kormánya 20%-os ún. alap vám illetéket (Basic Custom Duty, BCD) szándékozik kivetni az importra.

Ez az alap vám illeték, amely része a hazai gyártás ösztönzésére tervezett „Gyártsunk Indiában” kezdeményezésnek, a korábbi 15%-os védővám helyébe lép, amely 2020. július 29-én érvényét veszti.

A frissítés azoknak a feladatoknak a megerősítését szolgálja, amelyek először a szövetségi költségvetés körüli huzavona során merültek fel idén év elején, de akkoriban nem tűztek ki konkrét időkereteket az ilyen vámok kivetésére vonatkozóan. Láthatóan az is a célja, hogy tisztázza a részegységek vagy berendezések mentességével kapcsolatos esetleges félreértéseket, az egy hónappal később javasoltaknak megfelelően.

Mindezt olyan környezetben, amikor India új és megújuló energiáért felelős miniszterére nyomás nehezedik, hogy élessze újra a hazai megújuló energiával kapcsolatos termelést, mert azzal szembesültek, hogy az import nehézkessé vált a folyamatos COVID-19 járvány következtében előálló logisztikai szűk keresztmetszetek miatt. Májusban a kormány azt jelezte, hogy a szolár ágazaton belül a napelemek valamint az akkumulátorok gyártását nevezik ki az ország önellátásában „Bajnok Ágazatoknak”, és mindkettőt ösztönzésekkel kívánják támogatni.

Ezen felül RK Singh azt is megerősítette, hogy idén októberben közzé fogják tenni a fotovoltaikus gyártók listáját a járvány csillapodását követően a kormány által támogatott projektekhez történő felhasználásra.

Bár számítottak erre, a hír ökölcsapásként fogja érni a kínai inverter gyártókat, amelyek éppen megszerezték India tetőre telepített napelemes invertereinek piacát, ahogy a JMK Research & Analytics által összeállított tanulmány ezt kimutatta az év korábbi időszakában.

Forrás: pv-magazine