Hibrid tárolási koncepció kizárólag elektromos árammal működő épülethez

Az ausztriai Frauental egyik társasházát új energetikai koncepció alapján újították fel. A hőt most kizárólag csővezetékek nélkül, elektronikus úton biztosítják.

2020. november 10. kedd, forrás: mnnsz.hu

A fotovoltaikus projektek fejlesztésével foglalkozó osztrák Paul Langmann szolár homlokzattal és tetőn elhelyezett rendszerrel látta el a társasházat. Azonban a napenergiát nem csupán a lakók elektromos eszközeinek üzemeltetéséhez használják fel, hanem a hőellátás biztosításához is. E célból a nyolc lakás mindegyikében és az első szinten található üzlethelyiségben is melegvizes tartályt telepítettek. A vizet a My PV fűtőrúd tartja a megadott hőmérsékleten, és jórészt a homlokzatról és a tetőről érkező hőt használja fel. Ez biztosítja a lakások számára a háztartási melegvizet.

Helyiségfűtés infravörös panelekkel

A helyiségekben felszerelt infravörös panelek gondoskodnak a fűtésről. Ezek is elsősorban a helyszínen megtermelt napenergiát használják fel. Ha ez nem elegendő, csak akkor biztosítják az infravörös panelek és a fűtőelemek elektromos ellátását egy további telepített tárolást szolgáló akkumulátorból. Ez végzi annak a napenergiának az átmeneti tárolását, amelyet a hőtermelő egységek nem használnak fel közvetlenül. A hálózati tápellátáshoz csak akkor folyamodnak, ha ez már nem képes elegendő energiát juttatni a hőtermelőkhöz.

Az energiakoncepciónak köszönhetően a ház tulajdonosa egyszerre több célt is szem előtt tart. Egyrészt rengeteg időt takarít meg a telepítési idővel és költségekkel összefüggésben, mert az épületben nem kellett csöveket vezetni a melegvíz szállításához. Ez egyúttal csökkenti a hőellátás biztosításához szükséges energia mennyiségét is, mivel gyakorlatilag alig merül fel veszteség. Ehelyett a fűtés ellátását kizárólag elektromos vezetékek segítségével biztosítják.

Beszállítóktól beszerzett elektromos áram vásárlás minimalizálása

Másrészt Langmann a lehető legkisebb mennyiségű energiát szeretné fogadni a szolgáltatótól a helyiségek fűtéséhez és a melegvíz előállításához. Ezt is sikerült elérniük, ezt tanúsítják az első év üzemeltetésének eredményei. Ezekről az adatokról részletesebben olvashat az itt található mappában: Napkor projekt adatbázis (Solar Age project database)

Forrás: pveurope.eu