Hatalmas 770 MW-os akkumulátoros saját tárolót akar a Southern California Edison – gyorsan és on-line

A csökkenő akkumulátor költségek korában ezek közelebb hozzák az időszakos megújulók végét és jelzik a mobilizálható nap- és szélenergia hajnalát.

2020. május 4. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A Southern California Edison (SCE) hét szerződést írt alá összesen 770 megawattnyi lítium-ionos akkumulátorokon alapuló energiatárolásra – hogy ezzel javítsa a regionális hálózat megbízhatóságát és kiváltson négy hatalmas part menti kényszeráramlású hűtőlétesítményt.

Ez egyike lesz az ország legnagyobb energiatárolásra irányuló közbeszerzési eljárásának, ami egyúttal jó mércéje a nagyipari méretű akkumulátoros tárolás közművek általi elfogadottságának is. Múlt év végén Kalifornia állam közművekkel foglalkozó bizottsága (California Public Utilities Commission, CPUC) sürgette Kalifornia áramszolgáltatóit és közösségi tulajdonban lévő közműcégeit, hogy közbeszerzés útján állítsanak üzembe 3,3 GW kapacitásnak megfelelő tárolási illetve napelem plusz tárolás rendszereket, hogy ezzel feloldják a hálózat szűk keresztmetszeteit és ellensúlyozzák a gáztüzelésű és széntüzelésű erőművek kivezetését.

Ami különösen figyelemreméltó, hogy az SCE ezeket az energiatárolási erőforrásokat 2021 augusztusára már a hálózatba kapcsolva szeretné látni, ami egy ilyen nagyságrendű, fosszilis fűtőanyaggal működő erőmű esetében teljesen tarthatatlan határidő lenne.

A győztes tárolási projektek többsége a közelben található napelem erőművekkel társított, így a szerződés futamideje alatt a napelemek tudják tölteni az akkumulátorokat, hozzájárulnak a megújuló energia hálózatba integrálásához, és gondoskodnának a csúcsidőszak idején a megfelelő erőforrások biztosításáról.

Az SCE azt állítja, hogy ezek az ugyanazon keresztmetszeti pontnál található napenergia-plusz-tárolás projektek lesznek az első ilyen típusúak Kalifornia hálózatában.

Mobilizálható nap- és szélenergia?

A csökkenő akkumulátor költségek korában ezek közelebb hozzák az időszakos megújulók végét és jelzik a mobilizálható nap- és szélenergia hajnalát.

Az egyesült államokbeli Southern Company nevű közműcég leányvállalata, a Southern Power két projekttel is nyert, mindkettőhöz a Canadian Solar vállalatának, a Recurrent Energy nevű cégnek a tulajdonában álló napelem erőművek tartoznak.

88 MW/352 MWh Garland Projekt

72 MW/288 MWh Tranquility Projekt

A NextEra nyertes projektjei:

115 MW/460 MWh Blythe 2

115 MW/460 MWh Blythe 3

A 230 MW/920 MWh McCoy projekt a NextEra 250 MW-os McCoy napelem erőművéhez kapcsolódik A TerraGen az 50 MW/200 MWh méretű Sanborn projekttel nyert, míg az LS Power egy különálló 100 MW/400 MWh méretű tárolási projekttel.

A projektek elhelyezését a Southern California Kern, Fresno, Riverside és San Diego megyéinek különböző részeibe tervezik. A projektek futamideje 10 év és 20 év között változik. Az SCE 15 millió embernek szolgáltat áramot mintegy 129 500 négyzetkilométer (50 000 négyzetmérföld) területen, Kalifornia középső, partvidéki és déli részében.

„Ezek az új, kibocsátásmentes projektek hozzásegítenek bennünket az ügyfeleinket ellátó hálózat megbízhatóságának eléréséhez, és integrálni fogják az egyre nagyobb mennyiségű tiszta energiát a következő évtized során” – vélte William Walsh, az SCE energia beszerzésért és kezelésért felelős elnök-helyettese.

A nyertesek szerződéseinek megkötéséhez a CPUC jóváhagyása szükséges. Az SCE számításai szerint a szerződéseket még ebben a hónapban be fogják tudni nyújtani jóváhagyásra.

Forrás: pv-magazine