Európai Szolár Kezdeményezést indítottak a kontinens napelem gyártásának bővítésére

Az Európai Bizottság által támogatott projektet azért indították, hogy magasabb szintre emeljék Európa napelem gyártását és kiaknázzák a kontinens szolár berendezések iránti „szárnyaló keresletét”. A SolarPower Europe és az EIT InnoEnergy innovációs csoport alapította meg az Európai Szolár Kezdeményezést (European Solar Initiative, ESI)

2021. február 24. szerda, forrás: mnnsz.hu

Az Európai Bizottság által támogatott projektet azért indították, hogy magasabb szintre emeljék Európa napelem gyártását és kiaknázzák a kontinens szolár berendezések iránti „szárnyaló keresletét”.

A SolarPower Europe és az EIT InnoEnergy innovációs csoport alapította meg az Európai Szolár Kezdeményezést (European Solar Initiative, ESI), amely értékláncot fog kiépíteni, a nyersanyagoktól az újrahasznosításig, és a célja további évi 20 GW szolár kereslet kiaknázása, amelyet Európában a következő évtizedre jeleztek előre, ez a becslések szerint évente 40 milliárd euró (48,6 milliárd USD) GDP termelne, és 400 000 új munkahelyet teremtene.

A partnerek azt közölték, hogy a projekt fel fogja gyorsítani Európa klímavédelmi programját és gazdasági kilábalását is, hozzájárul az Európai Green Deal beruházási terv célkitűzéseihez, amelyek azt irányozzák elő, hogy az EU 2050-ig érje el a szén-dioxid-semlegességet.

Diego Pavia, az EIT InnoEnergy vezérigazgatója „nagyságrendbeli váltásra és gyorsításra” szólított fel, hogy kibontakoztathassák Európa napelemekben rejlő potenciálját. „A nemzeti szintű energiaügyi és klímavédelmi tervből fakadó kereslet, az alacsony tőkeköltség, az európai technológiai fejlesztés érzékelhető sikere és a beruházások szektorba visszatérése együttesen termékeny talajt alakított ki az európai napelem újjászületéséhez” – vélte.

Az ESI célja, hogy kombinálja a fotovoltaikus ágazat szereplőinek ökoszisztémáját – amelyet a SolarPower Europe hívott életre az Európai Akkumulátor Szövetség tervezetével –, ezt 2017-ben indították és vezetője az EIT InnoEnergy. Az EIT szerint az akkumulátor szövetség „lerövidíti a befektetési időt, kockázatmentesít, felgyorsítja és lendületbe hozza” a befektetéseket.

„A lendület az EU-n belüli gyártási tevékenységek nagyságrendi növekedésére irányul, amelyet alátámasztott a 2020-ban a COVID-19 járvány ellenére is erőteljes belföldi piaci felvevőképesség, valamint az európai vállalatok fenntartott technológiai vezető szerepe” – mondta Walburga Hemetsberger, a SolarPower Europe vezérigazgatója.

Az ESI létrehozására nem egészen egy évvel azután került sor, hogy a SolarPower Europe elindította a Szolár Gyártás Felgyorsítását (Solar Manufacturing Accelerator), amely a napelem gyártásra irányuló projektek számának növelését tűzte ki célként, összekapcsolta ezeket a potenciális partnerekkel és a finanszírozási hátteret biztosítókkal.

A Capgemini Csoportnak meggyőződése, hogy a következő generációs modulokból évente 19 GW kapacitás 2030-ra elérhető az EU egészét illetően. A konzultációs csoport által tavaly közzétett jelentés azt kutatta, hogy a 3-10 GW közötti tartományba eső egyedi kimenő teljesítményű heteroátmenetes cellák gyártásához milyen ígéretes potenciális helyszínekre bukkanhatnak, a piacok pedig Kelet-Európa, Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Németország lennének.

Az európai szolár gyártó, a Meyer Burger a múlt hónapban jelentette be, hogy 22,5 millió euró támogatást gyűjtött össze Németországban arra, hogy az országban létrehozzon egy heteroátmenetes cellákat gyártó létesítményt, amelynek kezdeti gyártási kapacitása 400 MW lesz. A gyártás várhatóan 2021 második negyedévében fog beindulni.

Forrás: pv-magazine