Európa napenergia termelése „minden korábbinál több” lett 2020 második negyedévében

Az EnAppSys által összeállított jelentés arról számol be, hogy Európa napelem flottája minden korábbinál magasabb szintre ugrott 2020 második negyedévében.

2020. július 14. kedd, forrás: mnnsz.hu

Az árampiacon a COVID-19 járvány miatt összeomló keresleti oldalnak és az ideális időjárási feltételeknek köszönhetően idén a június 30-ával lezárt három hónapban az Európában megtermelt napenergia körülbelül 47,6TWh szintet ért el. Ez az adat 19%-os ugrást jelent a korábbi rekordhoz, a 40,6TWh-hoz képest, amelyet 2018 harmadik negyedévében értünk el.

Ezek a termelési adatok hozzájárultak ahhoz, hogy a megújulók 45%-kal részesedjenek a teljes energiamixen belül, amely egyúttal a legnagyobb részarány az összes eszközosztályra vonatkozóan.

A különbség a napenergia és a fosszilis tüzelőanyagok között pedig már nem is lehetne élesebb. Míg a napenergia új magasságokba emelkedett, addig a fosszilis tüzelőanyagokkal folyó termelés már csaknem öt éve minden korábbinál alacsonyabb szinten mozog. Összehasonlításképpen 2020 második negyedévében a fosszilis tüzelőanyagok még az egy harmadát sem érték el a teljes energiatermelésnek (31%), míg a nukleáris energia a 25%-át.

A 47,6TWh esetében Európa napenergiában mért teljesítménye 2020 második negyedévében csaknem 22%-kal haladja meg a 2019 második negyedévében elért 39,1TWh-t és 18,7%-kal a 2018-as 40,1TWh szintet. Ez egyúttal a mostanáig legmagasabb, 7,8%-os arány a teljes energiatermelésen belül. A napenergia ehhez legközelebbi arányt, 6,3%-ot tavaly a második negyedévben ért el.

Míg a a napenergia szempontjából rendkívül kedvezőek voltak a termelés feltételei Európában, addig a COVID-19 és az ahhoz kapcsolódó karantén hatását is hangsúlyozták, és erről a részvényesek gyűlésén is említést tettek akkoriban.

A márciusban életbe lépő nemzeti szintű karantén intézkedések jórészt fennmaradtak a második negyedévben, amely az áramigény zuhanását váltotta ki. A második negyedévben az átlagos negyedéves áramigény 13%-kal esett vissza, 345 GW-ról 298 GW-ra, ami jóval magasabb, mint a szezonalitáshoz kapcsolható bármely visszaesés az EnAppSys közlése szerint.

„A negyedév végére a kezdeti visszaesést követően az általános energiaigény stabilizálódni látszott. Míg a kereslet általában elmaradt a múltban mért szintektől, az eltérések nagyságrendileg összevethetővé váltak az egyes évek közötti eltérésekkel, és a karantén hatása kezdett elmosódni” – jelezte Jean-Paul Harreman, az EnAppSys BV igazgatója.

Forrás: pv-tech