Elkészült az IKEA első MW-os nagyságrendű napelemes gépkocsi parkolója az amerikai piacon

A Distributed Solar Development napelemes gépkocsi parkolót épített a Baltimore-i IKEA számára Ez a cég fogja kezelni az IKEA Maryland és Kalifornia államokban zajló projektjeit is.

2021. március 1. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Az IKEA a múlt héten jelentette be, hogy befejezett egy 1,35 MW-os napelemes gépkocsi parkolót Baltimore városában, Maryland államban; és hogy hasonló projektek megépítését tervezi több egyesült államokbeli áruházban a New York-i székhelyű Distributed Solar Development (DSD) vállalattal létrehozott partnerség keretében.

A napelemes gépkocsi parkoló segíteni fogja az IKEA-t kitűzött célja, a 100%-ban megújuló energiával üzemelés 2025-ig történő elérésében, valamint az energiahatékonyság növelésében. A DSD tervezte és építette meg a Baltimore-i gépkocsi parkolót. A kezdeti eredmények azt mutatják, hogy a helyszínen 84%-kal csökkent a vásárolt energia mennyisége 2020 szeptembere és decembere között, amely az áruháznak mintegy 57%-os megtakarítást jelent.

A Baltimore-i projekt az első a nyolc, összesen 7 MW kapacitást képviselő projektből, amelyet a DSD fog fejleszteni az IKEA Maryland és Kalifornia államokban található áruházai számára. A többi sorozat folyamatban van, ez évben fognak elkészülni. Januárban a DSD véglegesített egy 300 millió dolláros hiteleszközt, amelyet a Credit Suisse finanszírozott. Arra is utaltak, hogy a közeljövőben további megállapodásokról fognak beszámolni.

A napelemes gépkocsi parkoló évente várhatóan 10,7 GWh elektromos áramot fog termelni. Öt projekt energiatároló rendszereket is magában foglal, ezek együttes kapacitása körülbelül 5 MWh.

Az Egyesült Államokban a vállalat jelenleg 104 szélturbinával, két geotermikus eszközzel, 240 784 napelem panellel és 143 elektromos járművet töltő állomással rendelkezik 51 ingatlanon. Tavaly az Ingka Group, az IKEA franchise rendszerének egyik partnere több mint 700 millió amerikai dollár erejéig kötelezte el magát amellett, hogy támogatja a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra történő átállást. Az erőfeszítés részeként az Ingka Group két, összesen 403 MW kapacitású napelem erőműbe fektetett, Utah és Texas államban.

Forrás: pv-magazine