Nagyobb mérföldkő a világ legnagyobb szolár projektjénél

A világ legnagyobb napenergia+tárolás projektje egy lépéssel közelebb került a megvalósításhoz, mivel Ausztrália Északi Területének vezetése és a szingapúri székhelyű Sun Cable aláírták a megállapodást az Australia–ASEAN Power Link névre keresztelt fejlesztés folytatásáról.

2021. február 1. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A tervek arra irányulnak, hogy erőt gyűjtsenek egy 10 GW-os napelem erőmű és egy 30 GW-os tároló létesítmény kifejlesztéséhez Tennant Creek közelében, Ausztrália Északi Területén, hogy a napenergiát Szingapúrba exportálhassák tenger alatti összeköttetés révén. Csütörtökön az Északi Terület kormányzata és a Sun Cable projektfejlesztési megállapodást írtak alá (project development agreement, PDA).

Az Északi Terület kormányzata azt közölte, hogy a projektfejlesztési megállapodás olyan útmutatást biztosít, amely lehetővé teszi a Sun Cable céggel partnerség keretében folytatott munkát, és a földhasználat véglegesítését, valamint a kereskedelmi megállapodások létrehozását az AAPL számára még a projekt pénzügyi lezárását megelőzően. Az Északi Terület fő minisztere, Michael Gunner úgy vélte, hogy a PDA valóban jelentős előrelépést képvisel.

„Ez a projekt elhelyezi az Északi Területet a nemzetközi térképre a megújulók vonatkozásában” – mondta. „Ez a projekt a területet a megújuló energiára épülő erőművé teszi.”

A napelem erőmű és a tároló létesítmény megépítéséhez 12 000 hektárt vesznek igénybe a Powell Creek-i állomásnál, amely Elliott-tól 70 kilométernyire délre fekszik, az Északi Terület Barkly régióján belül. Kedvező éghajlati adottságain túl a régió mellett szól az úthálózathoz és a vasúti infrastruktúrához való közelsége.

Amikor megkezdi működését, az Ausztrália legjelentősebb megújuló energiához kötődő infrastrukturális projektje által termelt elektromos áramot nagyfeszültségű egyenáramú (HVDC) átviteli kapcsolaton keresztül fogják exportálni, amely a Darwin-Katherine-i csatlakoztatott rendszerhez (DKIS) csatlakozik. Utána az áramot egy 4 500 kilométeres (2 800 mérföldes) nagyfeszültségű egyenáramú (HVDC) hálózaton keresztül vezetik Szingapúrba. A projekt várhatóan 3 millió otthon ellátásához elegendő elektromos áramot fog előállítani évente.

„Az Ausztrália-ASEAN elektromos összeköttetés (Australia-ASEAN Power Link, AAPL) segítségével a Sun Cable arra törekszik, hogy továbbítható, versenyképes árú és megfelelő nagyságrendű megújuló energiát termeljen és továbbítson” – mondta David Griffin, a Sun Cable ügyvezető igazgatója. „Ez elérhető árú, megbízható energiával fogja támogatni Darwin iparának fejlődését, ezen felül a Szingapúr által igényelt elektromos áramnak akár 20%-át is képes biztosítani.

Gazdasági fellendülés

A becslések szerint a projekt akár 8 milliárd ausztrál dollár (6,1 milliárd amerikai dollár) beáramlását hozhatja a regionális gazdaság számára, körülbelül 1500 munkahely jön létre az építkezés idejére és 350 folyamatosan betölthető pozíció az üzemeltetés kezdetét követően. A befejezést követően az AAPL 1 milliárd ausztrál dollár értékű napenergiából származó elektromos áramot fog előállítani évente.

Az Északi Terület megújulókért és energiáért felelős minisztere, Eva Lawler az AAPL-t igazi sikertörténetnek tekinti a terület számára.

„Ez a megállapodás mutatja a befektetők bizalmát az Északi Terület és a megújuló energia irányába, amely nem csak a környezet számára előnyös, hanem a gazdaságnak is” – vélte. „A helyiek az évtized végére számíthatnak elérhető árú és megbízható energiára. Várjuk ennek az izgalmas projektnek a következő lépéseit.”

A Sun Cable azt közölte, hogy a projekt építését azonnal megkezdik, amint 2023 októberében megtörténik a pénzügyi zárás, míg a kereskedelmi célú tevékenység beindításának kezdetét 2027-re tervezik. Azt már megerősítették, hogy a Sydney-i székhelyű szolár modul gyártó, az 5B fogja szállítani az előregyártott, újra felhasználható modulokat a projekthez.

Forrás: pv-magazine