Biden, az EU és Kína megnyitják a szolár „aranykorát” – Jinko

A vállalat a júliustól szeptemberig tartó időszakban rekordmennyiségű, 5,1 GW modult szállított, és arra számít, hogy idén eléri az évi 19 GW-t, és 2020-ban valószínűleg termékeinek csaknem 100%-a monokristályos technológiára épül.

2020. december 7. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Joe Biden megválasztása az Egyesült Államok új elnökévé – az EU kibocsátásra vonatkozó célkitűzéseivel és Peking nettó nulla szén-dioxid kibocsátás melletti elköteleződésével együtt – a szolár ágazat aranykorát fogja megnyitni, ez a kínai gyártó, a Jinkosolar véleménye.

A Jinko vezérigazgatója, Kangping Chen ma merész előrejelzésekbe bocsátkozott az emelkedést mutató harmadik negyedévi részvénypiacot illetően, a következőt állította: „Szilárd meggyőződésünk, hogy elérkezett a fotovoltaikus ágazat aranykora, és hogy a megújuló energiára áttérésre vonatkozó erőteljes kormányzati szakpolitikai támogatás elősegíti a hálózat átalakítását és a zöld beruházásokat.

„Az Egyesült Államokban a napenergia iránti igény várhatóan több mint a kétszeresére nő a következő öt éven belül a Biden kormányzat idején. Európát illetően az Európai Unió hivatalosan bejelentette, hogy alacsonyabb célkitűzést jelöl meg az üvegházhatást előidéző gázok (greenhouse gas, GHG) csökkentése terén: 2030-ra az 1990-es szinthez képest nem 40%, hanem legalább 60%-kal alacsonyabb szintet fog elérni. Kínában most várják a tizennegyedik ötéves terv kiadását, amely a nem fosszilis eredetű tüzelőanyag forrásokra fog összpontosítani, a megújuló energia magasabb részaránya, az erőművi nagyságrendű energiatárolás, a hálózat átalakítása valamint a támogató szakpolitikák bevezetése mellett.”

A szolár globális szintű fellendülése jó hírt jelentene a Jinko-hoz hasonló nagyobb napelem előállítóknak; a Jinko azt közölte, hogy a 2019-es 12%-ról indulva megközelítették a 15%-os részesedést a világon értékesített összes napelem panelt figyelembe véve. Az előző negyedévben a cég rekordmennyiségű, 5 117 MW-nyi modult szállított, és jó úton járnak a tekintélyes évi 30 GW panel kapacitás eléréséhez az év végéig, szeptember végén már elérték a 25 GW-ot, valamint a 20 GW szintet a lapkagyártó vonalak, és a 11 GW kapacitást a cellagyártás terén.

A júliustól szeptemberig tartó időszak során a modulok alacsonyabb értékesítési ára a bruttó nyereség visszaesését idézték elő, a második negyedévi 1,51 milliárd RMB (231 millió USD) helyett 1,49 milliárd RMB lett a legutóbbi időszakban. A szolár globális megítélésének pozitív irányba történő elmozdulása az előző negyedévben élesen felfelé mozdította a vállalat részvényeinek árát, ami jelentős befolyást gyakorolt a Jinko nettó eredményére; az előző év májusában a cég által kibocsátott 85 millió USD értékű, 4,5%-os kamatozású elsőbbségi részvények valós értékének zuhanásából fakadó, 313 millió RMB elkönyvelt a veszteséget követően. Ez a változás segített a Jinko részvényeseinek, hogy a harmadik negyedév nettó nyeresége éppen elérje a 6,85 millió RMB szintet, az előző időszakban elért 318 millió RMB szinttel szemben, és az előző év harmadik negyedévében teljesített 364 millió RMB-el szemben.

A Jinko alapanyag hiányokról is említést tett, amellyel a kínai szolár gyártási ágazat egésze szembesült az előző negyedévben, megjegyezték, hogy bizonyos esetekben helyettesítő anyagokat használtak, de további részleteket nem tettek közzé. A beszállítói lánc helyzete „folyamatos javulást” fog mutatni a Jinko szerint.

Az árbevétel a második negyedévi 8,45 milliárd RMB-ről 8,77 milliárd RMB-re nőtt, a teljes évre várható adat várhatóan az 1,31-1,43 milliárd dollár közötti tartományba esik majd; a jelenlegi időszak 5,5-6 GW közötti modul szállítmányai az egész évre 18,5-19 GW közötti mennyiséget adnak majd ki.

Forrás: pv-magazine