Az USA lakossági napelem piaca kezd magához térni a COVID miatti megszakítás után

Az Egyesült Államok lakossági napelem piaca jó úton jár a COVID-19 gazdasági hatásaitól való megszabaduláshoz, és az év hátralévő részére pozitív adatokat rögzít.

2020. július 31. péntek, forrás: mnnsz.hu

Ez a hét elején a Roth Capital Partners befektetési bank által szervezett webináriumon részt vevő iparági érintettek csoportjának véleménye.

A Sunlight Financial, amely csaknem 1000 otthonok felújításával foglalkozó és napelemeket telepítő vállalkozóval áll partnerségi kapcsolatban, „figyelemre méltóan erőteljes” volumeneket tapasztalt az elmúlt két hónapban, ezt Matthew Potere vezérigazgató jelezte a telefonhívás során.

„Az az érdekes, hogy ha megnézzük az [Egyesült Államok] régióit, kis mértékű eltéréseket felfedezhetünk, de továbbra is erőteljes növekedést látunk” – tette hozzá.

A bizakodásra okot adó előrejelzést alátámasztotta az a felmérés, amelyet a harmadik negyedév elején végzett a SolarWakeup-ot kezelő Yann Brandt kiadó. A válaszadók – amelyek között 22 napelem telepítő szerepelt – 81%-a azt mondta, hogy valamennyire vagy nagyon pozitívan látják a jelenlegi üzleti hangulatot, míg a felmérésben részt vevő telepítők 50%-a már elérte a COVID előtti értékesítési szintet.

Ettől eltérően a telepítők óvatosabbak a harmadik negyedév vonatkozásában, 57%-uk 10-20%-os visszaesést prognosztizál az előző évihez képest. A negyedik negyedévre azonban a megkérdezett telepítők 42%-a 20%-os üzleti növekedésre számít 2019 ugyanezen negyedévéhez képest – ebben az időszakban minden korábbinál több lakossági szolár kapacitás kiépítésére került sor.

„Általánosságban szólva elmondható, hogy az év vége felé haladva erősödnek a pozitív üzleti várakozások” – mondta Brandt. „A telepítőkkel és másokkal folytatott párbeszédekben gyakran felmerül, hogy nem az üzlet visszaeséséről, hanem az üzlet eltolódásáról beszélnek

„A hullámvölgy növelte a hátralékot, ezért ha ténylegesen meg tudnánk nézni a belső nyilvántartásokat, akkor sok esetben összességében hasonló számokat találnak az éves összehasonlítás tekintetében. De minden elhúzódik és késedelmet szenved.

A kérdőív eredményei a múlt hónapban az Egyesült Államok napelemekkel foglalkozó szakmai szervezete, a Solar Energy Industries Association (SEIA) és a Wood Mackenzie által a lakossági szegmensre vonatkozóan közzétett nyugtalanító eredményeket követően kerültek napvilágra. A második negyedévre vonatkozó Solar Market Insight (Napelempiaci körkép) jelentésük a 2019-es adathoz képest 25%-os visszaesést jósol 2020-ra az Egyesült államok lakossági piacára vonatkozóan, ezt követően 26%-ra visszatérést 2021-ben. A SEIA és a Wood Mackenzie COVID-19 előrejelzéséhez képest mind a 2020-ra, mind a 2021-re vonatkozó várakozások jelentős mértékben lefelé módosultak.

Azonban bár a kijárási tilalom rövid távú hatásai leginkább a második negyedévben lesznek érezhetők, a nagyüzemi telepítők többsége ígéretes értékesítési kilátásokról számol be, amelyeknek a teljesítését a harmadik negyedévre tervezik, feltéve, hogy a kijárási tilalmat addigra jórészt feloldják.

A Gexpro stratégiai ügyfelekért felelős vezetője, Chuck Norris szerint egyes telepítők azzal küzdenek, hogy próbálják a telepítési kapacitásaikkal utolérni a múlt hónapban „csillagászati magasságokba” emelkedett értékesítéseiket.

„Azért van sok telepítő, aki megsínyli a helyzetet” – mondta Norris a webináriumon. „Azonban bármi is hiányzik náluk, úgy tűnik, a többiek, akik minden korábbinál jobban teljesítenek, kísérleteznek és megváltoztatják a stratégiájukat, ezt gyorsan megoldották.

Norris arra utalt, hogy sok vállalat még túl is teljesítette saját éves előrejelzését a most zajló járvány ellenére. „Úgy vélem, hogy a harmadik és a negyedik negyedév viszonylag közel kerül majd ahhoz, amelyet januárban feltételeztünk, hogy el fogunk érni” – mondta.

Forrás: pv-magazine