Az osztrák szolár ágazat a Covid-helyreállítási alapokat a megújuló-barát hálózatra akarja költeni

Az ország napelemes szakmai testülete 1 milliárd eurót kíván célzottan az elektromos hálózat fejlesztésére fordítani az EU helyreállítást és a reziliencia növelését szolgáló alapjából, hogy több napelemes termelési kapacitást tudjanak fogadni.

2021. február 23. kedd, forrás: mnnsz.hu

A szövetségi szintű szervezet, a Federal Association for Photovoltaics Ausztriában 1 milliárd euró összeget igényelt az EU által az országnak megítélt 3,3 milliárd eurós Covid-helyreállítási alapból, hogy ezt a hálózat bővítésére fordítsák a befogadható napenergia termelési kapacitások növelése érdekében.

A Solarpower Europe honlapján közzétett cikk cikk értelmében az iparági testület az osztrák hálózat korszerűsítéséhez kapcsolódó beruházási igényeként becsült 2 milliárd euró felét az EU helyreállítási és rezilienciaépítési alapjából (RRF) készpénzzel kívánja fedezni, míg a fennmaradó összeget projektekből és hálózathasználati díjakból.

Az EU által nemrégiben közzétett RRF költségvetés feltételeinek megfelelően Ausztria legfeljebb 3,46 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásért folyamodhat abban az esetben, ha ehhez az ország megfelelő befektetéssel társul, és jóváhagyják Ausztria helyreállítási és rezilienciaépítési tervében. Az EU egészére vonatkozó 672,5 milliárd eurós alapról azt jelezték, hogy szerepel benne egy 312,5 milliárd euró összegű maximális megítélhető elem, bár a blokk egészére vonatkozóan közzétett bontás összege 338 milliárd eurót tesz ki, ami arra utal, hogy az adatot valószínűleg korrigálták az árfolyamok esetleges ingadozásaival a kezdeti tervekben felhasznált 2018-as euró értékekhez képest.

Az Ausztria számára feltételesen elérhető 3,3/3,46 milliárd euró összegből mintegy 13% – 429/449,8 millió euró – a jövő hónap elejétől megelőlegezhető, amint az országos RRF tervet jóváhagyják. A 2022 végéig a teljes összegből rendelkezésre álló 70%-ot – 2,31/2,42 milliárd euró – figyelembe véve a maradék 990 millió/1,04 milliárd euró szétosztására a következő évben kerül sor.

Az osztrák klíma- és energiaügyi alapja (Bureau of Austrian Climate and Energy Funding) már kiosztott 217 millió eurót a megújulók bővítésére, az ipar szénmentesítésére valamint az ország energia- és mobilitási rendszereinek átszervezésére, a szolár ágazat számára nem kétséges, hogy merre kell helyezni a hangsúlyokat.

A Solarpower Europe honlapján szerepel egy idézet, amely az Ausztriában működő Federal Association for Photovoltaics szervezetének elnöke, Herbert Paierl nyilatkozott: „Az európai helyreállítási alapoknak az osztrák elektromos hálózatok bővítésére történő felhasználásával a szolár eszközök bővítése nem csupán biztonságos, környezetarát és fenntartható elektromos áramot fog biztosítani, hanem átlátható és költséghatékony áramot is. Továbbá munkahelyek tízezrei fognak létrejönni, és elősegíti a hazai értékteremtést. Biztos vagyok benne, hogy ezt a javaslatot támogatni fogják az érintett társadalmi partnerek és a szövetségi tartományok.”

Az RRF szabályai között szereplő megkötés, hogy legalább 37%-ot klímavédelmi célokra kell fordítani és 20%-ot a digitális átalakításra, ebből mindkettő irányulhat a hálózat fejlesztésére; és előírás, hogy az e rendszerben támogatást élvező projektek nem okozhatnak jelentős kárt a blokk klímavédelmi célkitűzései szempontjából.

Forrás: pv-magazine