Az indiai szolár gyártók 50%-os vámot várnak a helyi termelés támogatására

Egy ma megtartott webináriumon megvitatták az alap vám illetékeket (Basic Custom Duty, BCD-k), Hitesh Doshi, a Waaree csoport ügyvezető igazgatója és elnöke és Ramesh Nair, az Adani Solar vezérigazgatója azt jelezték, hogy 50%-os illetékre lenne szükség ahhoz, hogy megfelelően ösztönözzék a befektetéseket India hazai gyártóágazatában.

2020. július 7. kedd, forrás: mnnsz.hu

Az indiai szolár ágazat gyártással foglalkozó cégeinek két tapasztalt vezetője azt közölte az indiai kormány hazai fotovoltaikus ágazat fellendítésére irányuló, az importált berendezésekre kivetett vámon alapuló javaslatáról, hogy az nem megy elég messzire.

Múlt héten India új és megújuló energiákért felelős minisztere, RK Singh azt mondta, hogy a kormány fontolóra veszi az importált modulokra kivetendő 20-25%-os vám illeték kivetését az idei év augusztusától kezdve, majd ezt 40%-ra emelnék a következő évben. A javasolt tarifa a korábbi 15%-os védővámot váltaná, amelyet a hazai gyártás ösztönzése érdekében vetettek be, azonban a következő hónapban ez lejár anélkül, hogy eredeti célját elérte volna.

A JMK Research & Analytics tanácsadó cég által szervezett mai webináriumon a Waaree-t képviselő Doshi azt mondta, hogy az indiai gyártók 50%-os vámilletéket javasoltak azzal érvelve, hogy a 25% nem elegendő a kínai cégek „dömpingjének” ellensúlyozására, amelyről azt állította, hogy csak az elmúlt pár hónapban 20-25%-os csökkenéshez vezetett a Kínából importált modulok áránál.

„Amikor a végfelhasználónál lecsapódó költségekről beszélünk, csak az elmúlt négy vagy öt hónapban 20-25%-kal esett a [kínai modulok] ára, ezért egy 25%-os illetéknek nem lesz érzékelhető hatása. Csak az 50%-os illeték fog segíteni; ha az [illeték] mértéke 25% marad, akkor nagyon jelentős egyéb támogatásra lesz szükség ahhoz… hogy befektetésekre kerüljön sor a gyártás terén” – foglalta összes Doshi.

Ramesh Nair, az Adani Solar vezérigazgatója úgy vélte, hogy a javasolt vám illeték „üdvözlő lépés” volt, amely tükrözi az indiai kormány azon szándékát, hogy hosszú távú védelmet nyújtson a hazai szolár gyártók számára, miután a védővámmal nem sikerült ösztönözni a befektetéseket. „A védővám nem érte el a kívánt hatást az iparágra vonatkozóan” – jelezte Nair. „Így a védővám megléte ellenére az országban felhasznált panelek 80-90%-át importból szerzik be.”

De egyetértett Doshi véleményével, hogy a 25%-os illeték „határozottan nem elég” és hogy a mai panel árak mellett „elenyésző”, és azzal érvelt, hogy a kínai gyártók az ilyen alacsony illetéket ki tudnák kerülni az árak lejjebb engedésével.

Szerinte is 50%-os illetékre lenne szükség ahhoz, hogy az indiai gyártók számára biztosítsák a szükséges védelmet, bár azt elismerte, hogy a kormány a fejlesztők érdekeinek védelme érdekében javasolt több lépcsős megközelítést az illetékek bevezetésére.

De hozzátette: „Ha ösztönözni akarjuk a gyártást, akkor egyértelműen magasabb vámilletékre és kiegyensúlyozott szakpolitikára van szükség, így a gyártók tisztában lehetnek azzal, hogy ha egyszer belépnek, befektetnek a technológiába, akkor tisztességes versennyel működő piacra számíthatnak, nem pedig a Kínából érkező dömpingre.”

Parang Sharma, az O2 Power vezérigazgatója a fejlesztők nézőpontját képviselte, hangsúlyozta, hogy szükség van az importra kivetett illeték fokozatos bevezetésére.

„Papírforma szerint India hatalmas gyártókapacitással rendelkezik, de a valóságban a bankok csak nagyon kevés, kiválasztott gyártót fogadnak el, és azokat a modulokat lehet megvásárolni” – jelezte Sharma.

„Minket fejlesztőként az aggaszt leginkább, hogy holnap átállhatunk egy olyan rendszerre, amelyben nem vásárolhatunk importált modulokat… mert attól, hogy az illeték 40% fölé ugrik, attól India rendelkezni fog elegendő mennyiségű, jó minőségű modullal, amelyek teljesítik az iparági követelményeket? Ez az előttünk álló kihívás, és ezért javasoltuk, hogy az importról a hazai modulokra történő átállást szakaszosan valósítsuk meg.

„Fejlesztőként azt követjük feszült figyelemmel, hogy milyen előrelépés történik a modul kapacitások bővülése terén. És egymás között mindannyian tudjuk, hogy a közeljövőben alig várható bármilyen bővítés – esetleg a celláknál, de a tömböket és a lapkákat továbbra is külföldről fogjuk behozni.”

Forrás: pv-magazine