Az ezüst iránti kereslet a napelemek gyártásához 2019-ben tetőzött

A Silver Institute (Ezüst Intézet) által készített tanulmányban az áll, hogy tavaly a napelemek gyártásához felhasznált nemesfém a globális fogyasztás 11%-át tette ki, de ez az adat egészen 2023-ig csökkenni fog a napenergia-termelő kapacitások csökkenése miatt, és ezután megjelenik a „takarékos” technológiai fejlesztések hatása.

2020. június 4. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Az iparági testület, Silver Institute szerint a tavalyi évben 100 millió uncia ezüstöt felhasználó napelem előállítás magasra tehette a mércét.

A Washington DC-beli székhellyel rendelkező szervezet előrejelzését saját Az ezüst fontos szerepe a napenergia terén (Silver’s Important Role in Solar Power) című jelentésében adta közre; ebben visszaesést jósol a világszerte munkába állított napenergiát termelő kapacitások mennyiségére vonatkozóan egészen 2023-ig.

A tavalyi év során a szolár szektor kereslete a teljes ezüstpiac 11%-ára rúgott, de az intézet szerint a fotovoltaikus ágazat várhatóan évente átlagosan 70-80 millió uncia ezüstöt igényel majd 2030-ig bezárólag.

A jelentésben – amelyet az egyesült államokbeli, tőzsdei árukkal kapcsolatos tanácsadást nyújtó cég, a CRU Consulting fogalmazott meg – azt vetítik előre, hogy az ezüst napelemekkel összefüggő kereslete 2023-ig a telepített napenergiát előállító kapacitások volumene miatt fog csökkenni, ezt követően pedig érezhető lesz azoknak a technológiai fejlesztéseknek hatása, amelyek az ezüstpasztában felhasznált anyag mennyiségének csökkentésére irányulnak.

Takarékosság

A jelentés szerzői megemlítették a napelem gyártók azon lehetőségét, hogy csökkentsék az ezüsttartalmat – ez az a folyamat, amelyet „takarékosság” néven emlegetnek. A csökkentés már 2016 óta zajlik, de arra számítanak, hogy míg tavaly átlagosan 111 mg nemesfémre volt szükség minden egyes napelemcellához, addig ez 2030-ra 80 mg-ra fog visszaesni.

„Ebben a takarékosságban kulcsfontosságú tényező az ezüst ára” – áll a jelentésben – „amikor 2009 és 2011 között megduplázódott az ár, akkor az átlagos napelemcellához szükséges mennyiség megfeleződött, 521 mg-ról 327 mg-ra esett vissza. Ezután a takarékosság üteme felére csökkent 2012 és 2017 között, mivel az ezüst unciánkénti ára 31 dollárról 17 dollárra zuhant.”

Mivel az ezüst unciánkénti értéke 2024-ig várhatóan 16 dollárról 20 dollárra fog nőni, arra számítanak, hogy a takarékosság aránya tovább fog mérséklődni.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a hatékonyabb napelemcellák irányába ható nyomás szűkíti annak az esélyeit, hogy a réz vagy az alumínium nyerjen piaci részesedést ebben az évtizedben az ezüst alternatívájaként.

A Silver Institute által áprilisban közzétett jelentés azt jósolta, hogy a fém ára idén csupán 3%-kal fog csökkenni a Covid-19 keresletre gyakorolt hatásától függetlenül. Az a tanulmány azt jelezte előre, hogy a napelemek gyártásából fakadó ezüst iránti igény 3%-ot fog esni, a tavalyi 98,7 millió uncia helyett idén 96,1 uncia lesz.

Forrás: pv-magazine