Az Európai Bizottság 55 százalékkal csökkenteni akarja az üvegházhatású gázokat 2030-ig

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen fogja bemutatni az EU megszigorított klímavédelmi célkitűzését az Európai Parlamentben a mai napon megtartott beszédében.

2020. szeptember 16. szerda, forrás: mnnsz.hu

Az Európai Bizottság jelentős mértékben szigorítani tervezi a 2030-ra elérendő klímavédelmi célkitűzést, és ennek megfelelően akarják növelni a megújuló energiák bővítésére vonatkozó terveket is.

Az Európai Bizottság „A klímavédelmi célkitűzés tervezet 2030” címen e héten csütörtökön megjelenő állásfoglalása 55 százalékos csökkenés mellett érvel az üvegházhatású gázok kibocsátása terén az 1990-es adathoz képest. A jelenlegi éghajlatvédelmi célkitűzésben 40 százalékos csökkentés elérése szerepel 2030-ig.

Legalább 65% megújuló energia 2030-ig

Ennek megfelelően a Bizottság ösztönzi, hogy a különböző szektorokban növekedjen a megújuló energiák részaránya. Az elektromos áram Európai Unióban történő előállítását a jelenlegi 32 százalékról 65 százalékra kell emelni. A hűtésre és fűtésre használt energiának legalább 40 százalékát megújuló energiákból kell fedezni 2030-ra, ennek jelentős hányadát megújuló elektromos áramból.

24% megújuló energia a szállítási szektorban 2030-ig

A megújuló energiák szállítási szektoron belüli arányát 2030-ig a jelenlegi 7 százalékról 24 százalékra kell emelni. Ezt az akkumulátoros elektromos meghajtásokkal, továbbfejlesztett bioüzemanyagokkal és más megújulókkal, valamint kis szén-dioxid-kibocsátást eredményező tüzelőanyagokkal lehet elérni. A teherszállítás, a repülés és hajózás széndioxid-kibocsátásának csökkentése terén a Bizottság elsősorban a tiszta hidrogénre és annak származékaira támaszkodik („power-to-liquid”, vagyis villamos energiából több lépésben gáznemű üzemanyagot állítanak elő).

Az ágazat némely területéhez megújuló hidrogén

A fosszilis tüzelőanyag kiváltásánál a szén-dioxid szempontjából intenzív iparágakban illetve a magas hőmérsékletre melegítést igénylő területeken a Bizottság a megújuló hidrogén szerepét tekinti létfontosságúnak.

Összességében az Európai Bizottság állásfoglalása 32 százalékról 40 százalékra kívánja növelni a megújuló energiák arányát a bruttó végleges energiafogyasztáson belül, a jelenleg előirányzott 32 százalék helyett.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága a kibocsátások 60%-os csökkenését szorgalmazza Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen várhatóan ma mutatja be „Az Európai Unió helyzete” című beszédében a megszigorított környezetvédelmi célkitűzéseket az Európai Parlament előtt. Tavaly az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága megszavazta, hogy 2030-ra 60 százalékkal csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. (hcn)

Lemaradt erről? A klímavédelem az EU gazdaságának legalább 60%-ban elektromos áramra történő átállítását igényli.

Forrás: pv-europe.eu