Az EU napenergia termelése 28%-kal ugrott meg az előző évihez képest a vesztegzár hónapjában

A képért köszönet illeti: Markus Spiske-t / Unsplash A COVID-19 válság és az időjárási mintázatok új magaslatokba emelték az EU napenergia előállítását, miközben az elemzők arról beszélnek, hogy az ugrás bizonyítja a rugalmasság szükségességét. Az elmúlt pár hét során az elemzők különböző szolár termelési mérföldköveket jegyezhettek fel a különböző európai országokban, így Németország, Spanyolország és…

2020. május 4. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A képért köszönet illeti: Markus Spiske-t / Unsplash

A COVID-19 válság és az időjárási mintázatok új magaslatokba emelték az EU napenergia előállítását, miközben az elemzők arról beszélnek, hogy az ugrás bizonyítja a rugalmasság szükségességét.

Az elmúlt pár hét során az elemzők különböző szolár termelési mérföldköveket jegyezhettek fel a különböző európai országokban, így Németország, Spanyolország és az Egyesült Királyság is azon országok sorába lépett, amelyek csúcsokat döntöttek, mivel gazdaságuk tétlenségre kényszerült.

Az Ember nevű szellemi műhely a múlt héten megkísérelte számszerűsíteni az elmozdulásokat az EU 27 országára és az Egyesült Királyságra vonatkozóan. A Carbon Brief szervezet által folytatott lekutatás azt találta, hogy a napenergia és a szélenergia együttes aránya 23%-ot ért el ebben a 28 államban a március 28. és 2020. április 26. közötti időszakban, ami „kiugróan magas” adatnak számít.

A napenergia és a szélenergia 23%-os részarányának elérése – amelyre az Ember szerint 2025 előtt nem számítottak – annak köszönhető, hogy ezekben az országokban 39%-kal csökkent az energiával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás 2019 ugyanezen időszakával összevetve. Mind a 28 államot figyelembe véve a napenergia termelése évi 28%-kal emelkedett.

Az Ember PV Tech által megkérdezett elemzője és kutató-szerzője, Dave Jones bemutatta a napenergia részarányára vonatkozó országos adatokat a 2020. március 28-a és 2020. április 26-a közötti időszakra vonatkozóan. Az alábbi táblázatban látható, hogy az EU nagyobb és kisebb gazdaságai egyaránt növekedést tapasztaltak.

Napenergia részaránya az energiaszerkezetben az EU legnagyobb államaiban (plusz az Egyesült Királyságban)

Ország Nap/szél részaránya (március 28. és 2019. április 26. között) Nap/szél részaránya (március 28. és 2020. április 26. között) Napenergia előállítás részaránya (március 28. és 2019. április 26. között) Napenergia előállítás részaránya (március 28. és 2020. április 26. között)

Németország 34% 45% 12% 19%

Franciaország 8% 9% 3% 4%

Olaszország 17% 21% 9% 13%

Spanyolország 30% 28% 5% 8%

Egyesült Királyság 24% 32% 6% 9%

Hollandia 5% 11% 0% 2%

Forrás: Ember for Carbon Brief

Az Ember adatai szerint Európa megújuló energiák tabellájának élén az egész kontinensre kiterjedő vesztegzár idején Dánia, Németország, Görögország, Észtország, az Egyesült Királyság, Portugália és Spanyolország állt. A napenergia és a szélenergia részesedés mindegyiknél 25% fölötti volt, azonban Portugália és Spanyolország ezen a téren az előző évihez képest ugrást tapasztaltak.

Az ő esetükben a szellemi műhely szolár-specifikus adatai azt tükrözték, ami korábban az országos szintű jelentésekben is szerepelt. Németország esetében az éves növekedés a napenergia részesedésének (12%-ról 19%-ra) növekedését jelentette, míg Olaszország, Spanyolország, Belgium és az Egyesült Királyság azok közé tartozik, amelyek 2019 áprilisa óta jelentős növekedést könyvelhettek el.

Európa keleti része felé tekintve változó kép fogad minket, – Litvániától kezdve, amely az Ember szerint az egyetlen ország, amelyben csökkent a napelem részaránya – Magyarországig, ahol a napenergia kezdetben az ország villamos energia igényének 0%-át fedezte, azonban a 2019. március 28. és 2020. április 26. közötti időszakban ez már elérte a 9%-ot.

A szolár szerepének felértékelődése mögötti tényezőket megtárgyalva Jones rámutatott a telepítések növekedésének tényére, amelynek eredményeként az összesített napelem kapacitás a 2018-as 115 GW szintről 2019-re 129 GW-ra nőtt az EU 27 országában és az Egyesült Királyságban – valamint a napos áprilisi időjárás hatására.

Ember szerint az EU megújuló energiáinak megugrása pont akkor jelentkezett, amikor jött a karantén, és a szén elindult az ellenkező irányba. Az EU 27 országában és az Egyesült Királyságban az energiaszerkezeten belül a fosszilis tüzelőanyagok aránya egy év alatt 16%-ról 11%-ra mérséklődött, míg az Egyesült Királyságban és Portugáliában szénmentességi mérföldköveket is elértek.

Napenergia részaránya az energiaszerkezetben az EU27 tagállamában (plusz az Egyesült Királyságban)

Ország Nap/szél részaránya (2020. március 28. és 2019. április 26. között) Nap/szél részaránya (2020. március 28. és 2019. április 26. között) Napenergia előállítás részaránya (2020. március 28. és 2019. április 26. között) Napenergia előállítás részaránya (2020. március 28. és 2020. április 26. között)

Dánia 57% 65% 6% 8%

Portugália 33% 32% 2% 3%

Görögország 28% 41% 11% 12%

Belgium 14% 19% 6% 10%

Cseh Köztársaság 5% 7% 4% 6%

Magyarország 3% 10% 0% 9%

Forrás: Ember for Carbon Brief+B1387

Ahogy ezt az Embert képviselő Dave Jones megjegyezte, a COVID-19 járvány által előidézett elmozdulások – ideértve a 14%-kal alacsonyabb energiaigényt az EU 27 országában és az Egyesült Királyságban a műhely által vizsgált 30 napos időszak során – betekintést annak Európa elektromos áram piacán felsejlő lehetőségekbe és az esetleges kockázatokba.

Jones úgy véli, hogy a „képeslap a jövőből” alulértékeli a rendszer rugalmasságának hiányát, és Jones arra is rámutatott, hogy némelyik üzemeltetőnek nincs lehetősége lekapcsolni rendszerét, amikor alacsony vagy negatív értéket vesz fel az ár. Németországban és más országokban a lignittüzelésű és a nukleáris erőművek akkor is tovább működtek, amikor az árak a negatív tartományba kerültek” – jegyezte meg.

„Elengedhetetlen, hogy az elektromos rendszerek sokkal rugalmasabbá váljanak, hogy a jövőben fel tudják venni a szél és a nap által megtermelt energiát, többek között ideértve a keresletoldali szabályozást, amely képes módosításra, amikor az áram olcsó” – közölte az elemző az általa a Carbon Brief számára megfogalmazott írásában.

A PV Tech nemrégiben megvizsgálta a mind gyakrabban előforduló negatív elektromos áram árának hatásait, mivel a holland zöld energiával foglalkozó cégek azt jelezték, hogy hosszabb időre meg fogják szüntetni a támogatásokat. Az Ember szerint az EU 27 országában és az Egyesült Királyságban mindegyik állam rekord óraszámban tapasztalta meg idén a negatív árakat.

A korlátozások kísértete is ott ólálkodik Európa és más területek megújuló eszközei közelében. Ausztrál törvényhozók nemrégiben azt nyilatkozták, hogy 2025-re korlátozniuk kell majd a napenergia és a szélenergia részarányát 50-60% mértékéig – ami visszalépést jelent a teljes potenciáljukhoz, a 75%-hoz képest – ha az országban nem sikerül megvalósítani a sürgetővé vált hálózat módosításokat.

Forrás: pv-tech