Az Egyesült Államokban a lakóépületek szolár piaca „a vártnál gyorsabban” éledt fel

Az Egyesült Államok szolár piacának lakóépület szegmense messze gyorsabban éledhet fel a járvány okozta visszacsúszásból, mint ahogy számították.

2020. május 21. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

A befektetési bank, a Roth Capital által szervezett webináriumon a panelbeszélgetés egyes résztvevői szerint benne van a pakliban a V-alakú fellendülés. A konferencia hívás más résztvevői úgy vélték, hogy az értékesítés most érte el a februári szintet.

Bár ez a teljesítmény még mintegy 40%-kel elmarad az elvárásoktól, áldásnak tekinthető az egyesült államokbeli telepítők számára, akiket 2020 második negyedévére vonatkozóan jelentős visszaesésre figyelmeztették az értékesítés területén.

A SunPower és a Vivint Solar által a hónap elején közzétett pénzügyi adatok azt sugallták, hogy a telepítések esetében a járvány hatásai már az első három hónapban is érezhetőek voltak, de azt vetítették előre, hogy a hatások oroszlánrésze még hátravan. Hasonló jelenség volt megfigyelhető a Sunrun esetében is, azonban a Sunnova azzal törte meg a trendet, hogy megugrást jelentett az első negyedévi telepítésekre vonatkozóan, ami alátámasztani tűnik az egész évre vonatkozó útmutatását.

A gyártók is a legrosszabbtól tartottak. A mikroinvertereket szállító Enphase Energy, amely árbevételének körülbelül 90%-át az Egyesült Államok piacáról szerzi be, arra figyelmeztetett, hogy a második negyedévi árbevételek zuhanni fognak; azokra az iparági jelentésekre hivatkozik, amelyek valahol 30 és 50% körülire teszik a telepítések visszaesését.

A teljes visszaállásra azonban még sokat kell várni. Még ha V-alakot követ a fellendülés, a lakóépületek szegmensének telepítései az Egyesült Államokban várhatóan lapos görbét fognak alkotni idén, az ütemes növekedés 2021 felé tolódik.

Az elemzés derűlátó hírt jelent egy olyan ágazat számára, amelynél eddig küzdelmes hónapokra számított az elemzők széles köre. A hét elején a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) felülvizsgálta és lefelé módosította saját korábbi, a napelem telepítésekre vonatkozó előrejelzését, és kihangsúlyozta, hogy ez különösen súlyosan érinti a megosztott szolár rendszerek szegmenését.

A tegnap a Roth által megtartott webinárium résztvevői azt is megjegyezték, hogy míg az inverterek árai az országon belül viszonylag változatlanok maradtak, a jelenlévők több mint 40%-a a panelek árának csökkenését tapasztalta a piacon.

Forrás: pv-tech