Az amerikai modulszállítások mennyiségi csúcsokat döntöttek és zuhant az áruk a Covid kezdetekor

Mielőtt áprilisban 1,24 GW szintre estek vissza, márciusban a szállított napelem modulok elérték a 2,05 GW mennyiséget. Mégis bár a szállítások lelassultak, wattonkénti rekord alacsony árat értek el és ez meg is maradt.

2020. június 19. péntek, forrás: mnnsz.hu

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának (U.S. Department of Energy) Energiaügyi Információs Hivatala (Energy Information Administration, EIA) által kiadott legfrissebb havi szolár fotovoltaikus szállítmányokról szóló jelentése (Monthly Solar Photovoltaic Module Shipments Report) azt mutatja, hogy a 2020-as lassú indulást követően márciusban rekordmennyiségű modul szállítására került sor. Ezt követően és a Covid ideje alatt azonban az áprilisi szállítások jelentősen visszaestek.

Amerikai-napelem-modul-szallitasok

Márciusban 2,05 GW modult szállítására került sor, amely méh a korábbi, 2019 decemberében felállított 1,96 GW rekordot is túlszárnyalta. A siker kérész életű volt, de kétségtelenül a vírus törte le, mivel áprilisban a szállítási adatok csaknem 50%-ot zuhantak, és visszatértek a legutóbb 2019 novemberében mért legalacsonyabb, 1,24 GW-os szintre. A csökkenő tendencia ellenére a március és az április továbbra is az 1 GW fölötti sávban maradt, ez a helyzet 2019 májusától minden hónapban fennállt.

Az ingadozások éve

A szállítások folyamatos feszítettsége egybeesett egyrészt az adókedvezmény (ITC) 2020-ban kezdődött kivezetésével és azzal, hogy a fejlesztők felismerték a beszállítói láncok megszakadásának lehetőségét, ahogy a Covid-19 fenyegetés egyre reálisabbá vált. Az adókedvezményt illetően a projektek akkor váltak a teljes, 30%-ot elérő adókedvezményre jogosulttá, ha a tényleges munkálatokat 2019 végéig megkezdték; míg a fejlesztők be tudták biztosítani maguknak a 30%-os ITC-t az ún. „biztonságos kikötő” rendelkezés révén, a projekt költségének 5%-ot elérő vagy meghaladó kifizetésével. Figyelembe véve, hogy a modulok a projekt összes költségének több, mint 5%-át képviselik, a modulok biztosítása biztonságos módnak tűnt a teljes adókedvezmény eléréséhez.

Márciusban a megszokott módon Kalifornia állt az élen, 693 MW modul szállításával, ezt meglepő módon Tennessee állam követte, amely 144 MW-ot szállított. Talán emlékeznek rá, hogy Tennessee januárban és februárban is az első öt között szerepelt, mégis az a két hónap együttesen 143 megawattot tett ki. Bármely másik évben Tennessee állam új keletű napelemek iránti elkötelezettsége figyelemre méltó történet lett volna, de 2020-ra bőven a méltányos rész fölött jutott a rendkívüli eseményekből.

A márciusi legjobb öt listáját Massachusetts 128 MW-tal, Texas 108 MW-tal és New Jersey 99 MWtal zárja. Áprilisban Kalifornia állt az élen a maga 418 MW szintjével, Massachusetts követte 102 MW-tal, Tennessee képviselte a középmezőnyt 74 MW-tal, Florida és Idaho zárta az ötös listát 48 MW illetve 40 MW-tal. Hozzá kell tenni, hogy mostanáig Texas visszatartotta az áprilisi szállításokra vonatkozó adatokat.

Csökkenő wattonkénti ár

A jelentés történetének legalacsonyabb wattonkénti költsége is márciushoz és áprilishoz köthető. Mindkét hónapban az wattonkénti átlagos költség 0,37 dollár volt, ami a 2019 júniusában elért 0,38 dolláros költség alá süllyedt. A szint jelentős mértékben csökkent még a februári kilowattonként 0,46 dolláros költséghez képest is, amely valószínűleg a Covid vírussal és a beszállítói láncok megszakadásával kapcsolatos félelmek miatt következett be. A február és március között bekövetkezett átlagosan 0,09 dolláros esés a2017 március-áprilisa óta a legnagyobb egy hónap alatt bekövetkező, egy wattra vetített eltérés, akkor az átlagár 0,66 USD-ről 0,42 USD-re mérséklődött.

Forrás: pv-magazine