Az amerikai megújulók állhatatosan kitartottak, rekordok születtek a járvány évében

Az új jelentés szerint 2020-ban a nap- és szélenergia telepítések minden korábbinál magasabb szintet értek el és váltak az ország energia portfóliójának részévé.

2021. február 25. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

A Covid-19 járvány és a látványos gazdasági visszaesés ellenére az Egyesült Államok 2020-ban rekordot ért el a megújulók terén, összesen 33,6 GW nap- és szélenergiára épülő kapacitással bővült.

Ez a Fenntartható Energia Amerikában, tények (Sustainable Energy in America Factbook) című kiadványban jelent meg, amely egy a BloombergNEF-el (BNEF) és a Business Council for Sustainable Energy (BCSE) nevű szervezettel közösen kiadott éves jelentés.

2020-ban az egyes technológiák külön is rekordszinteket értek el. A jelentés adatai szerint a napelemek a 2016-ban elért csúcsukat megdöntve érték el 16,5 GW megépítését, míg a szélenergia minden korábbinál jelentősebb ütemben bővült, 17,1 GW kapacitással. A jelentés arra is rámutatott, hogy az ország egészében nő az erőművi nagyságrendű napelem erőművek + tárolás típusú projektek népszerűsége.

A BCSE elnöke, Lisa Jacobson megmagyarázta: „Globális szállítói láncok megszakadása, munkaerő védelmét szolgáló intézkedések, és a politikai bizonytalanság alkalmazkodást igényelt az egész ország vonatkozásában.”

„Egy ilyen év, amikor oly sok minden állt a feje tetejére, a megújuló energia számára bombasztikus évnek bizonyult. „Az Egyesült Államok szén-dioxid-mentesítése 2020-ban felgyorsult, és az előnyök a következő években lesznek érezhetőek.

Az ország teljes energia portfóliójára vonatkozóan a jelentés azt is megállapította, hogy a megújulók hozzájárulása az Egyesült Államok áramhálózatához újabb 2020-as csúcsot képviselt, az előző évhez képest 11%-kal emelkedett. A megújuló energia, beleértve a vízenergiát, az ötödik helyet szerezte meg az USA áramtermelésén belül.

A jelentés szerint továbbra is a földgáz maradt az Egyesült Államok áramtermelésének legjelentősebb forrása, 41%-kal, de a 2019-2020 közötti növekedése üteme elmaradt a 2018-2019 közötti időszakétól. Időközben a széntüzeléssel előállított áram részesedése 45%-ról 19%-ra csúszott vissza egy évtized alatt. A jelentés a szén hanyatlását a lanyha keresletnek, a folyamatos létesítmény bezárásoknak és az alacsonyabb széntartalmú energiaforrásokért folyó versenynek tulajdonította.

A dokumentum megállapította, hogy a járvány és a gazdaság 2020-ban bekövetkezett leállása masszív visszaesést idézett elő az ország üvegházhatást okozó gázok (greenhouse gas, GHG) kibocsátásában. Az elektromos áramhoz szükséges energiaigény 3,8%-kal, míg a szállításhoz szükséges 14,4%-kal esett vissza, ami hozzájárul az Egyesült Államok éves szinten mért 9%-os kibocsátás csökkentéséhez az üvegházhatást okozó gázok terén.

A jelentésben az áll, hogy a kibocsátásoknak ez a csökkenése minden korábban feljegyezettnél jelentősebb, és az Egyesült Államokat megfelelő pályára állítja a Párizsi Egyezmény 2025-re megszabott célkitűzéseinek eléréséhez, amely mellett Joe Biden elnök hivatalba lépésének első napján kötelezte el magát.

A jelentés elismerte, hogy a Covid-19 elleni oltások széles körű beadását követően az energia iránti igény és a kibocsátások várhatóan visszaáll. A tisztább energia hatásai azonban továbbra is megmaradnak.

Forrás: pv-magazine