Az ágazat üdvözli az energiatárolásnak Kanada infrastrukturális tervében Trudeau általi „külön elismerését”

Kanada kormánya 10 milliárd kanadai dollár (7,53 milliárd amerikai dollár) értékű „új jelentős infrastrukturális kezdeményezéseket” jelentett be a múlt héten, az Energy Storage Canada nevű kereskedelmi csoport örömmel üdvözölte az energiatárolás szerepeltetését ebben.

2020. október 5. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Justin Trudeau miniszterelnök múlt csütörtökön jelentette be az új Növekedési tervet, amelynek megvalósítását a Kanadai Infrastruktúra Bankon (Canadian Infrastructure Bank, CIB) közreműködésével tervezik. A három évet átfogó, infrastruktúrába történő befektetési terv kulcsfontosságú része annak a munkahelyek teremtésre és gazdasági növekedésre irányuló szándéknak, amely a jelenleg folyó COVID-19 járványból történő kilábalást hivatott beindítani.

Abban a reményben, hogy országos szinten körülbelül 60 000 munkahelyet sikerül létrehozni, a Növekedési terv többek között a mezőgazdaságra és az internet csatlakozásra összpontosít, valamint a szilárd és fenntartható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felépítésének támogatására.

A beígért 10 milliárd kanadai dollár negyedét tiszta elektromos áramra irányuló kezdeményezésekre fogják fordítani „a megújuló energiatermelés és tárolás támogatása érdekében” – áll a kormány nyilatkozatában –, valamint Kanada tartományai, területei és régiói között a tiszta energia továbbítására, ez többek között érinti az északi és a bennszülött közösségeket is.

A CIB további 500 millió kanadai dollárt különít el a projektfejlesztés és a kezdeti építési munkálatok támogatására; a terv része a kormány átfogó 180 milliárd kanadai dollár értékű elkötelezettségének, amelyet az ország új infrastruktúrájára szánnak. A CIB elnöke, Michael Sabia úgy véli, hogy a Növekedési terv kezdeményezésre fordított „minden egyes dollár befektetés” azt a célt szolgálja, hogy „további dollárokat vonzzon a magán- és az intézményi befektetők részéről”.

Justin Wahid Rangooni, az Energy Storage Canada ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta az Energy-Storage.news portálnak, hogy a csoport, amely Ontario virágzó tárolási szektorára alapozott szakmai szövetségként indult és azóta országos hírnevet vívott ki magának most „felbátorodott azt látva, hogy az energiatárolás kifejezetten nevesített a szövetségi kormány bejelentése”.

Rangooni azt mondta, hogy bátorító azt látni, hogy az energiatárolást „a talpra állás terén kritikus fontosságúként ismerik el a tiszta energiával kapcsolatos munkahelyek létrehozása révén a gyorsan terjeszkedő iparágban, miközben csökkentik az energia költségét a fogyasztók számára”.

„Nagy érdeklődéssel várjuk, hogy megismerhessük a program részleteit, hogy mi is hozzájárulhassunk a kanadai energiatárolásban rejlő potenciál kibontakoztatásában” – foglalta össze Rangooni.

Valójában az Energy Storage Canada nemrégiben tett közzé egy jelentést, pontosan ezzel a témával összefüggésben, kiemelve, hogy még ha az energiatárolás számos környezetvédelmi és társadalmi előnyét nem is veszik fegyelembe, 1 GW energiatárolási kapacitás rendszerbe állítása 2030-igg 4 milliárd kanadai dollárt spórolhat meg az adófizetőknek.

Rangooni felhívta a figyelmet a múlt héten az Energy Storage Canada éves konferenciájának kulcselőadására, amelyet a Kanadai Erőforrások minisztériumának minisztere, Seamus O’Regan tartott, és amelyet a kereskedelmi csoport ügyvezető igazgatója „eléggé ihletet adónak és barátságosan cselekvésre felszólítónak” nevezett.

„Csak néhány területben rejlik nagyobb potenciál az építés terén, mint a biztonságosabb, zöldebb, versenyképesebb jövővel bíró energiatárolásban, a nagykereskedelmi költségek csökkentése, az átvitel és az elosztás terén végzett beruházások optimalizálása és a csúcsfogyasztás eltolásával az ügyfelek pénzének megtakarítása révén” – jelezte O’Reagan miniszter beszédében.

Időközben Justin Trudeau miniszterelnök azt mondta, hogy az infrastrukturális célú beruházások eszközt jelentenek „közösségeink megerősítéséhez és a jobb munkahelyek biztosításához ma és a jövőben is”.

„Továbbra is mindent megteszünk a kanadaiak válság ideje alatti támogatása, a gazdaságunk talpra állítása és működtetése, valamint az emberek munkába visszaállítása érdekében.”

Forrás: www.energy-storage.news