Ausztria: Napelem erőmű kihívást jelentő telepítése egy korábbi hulladéklerakóra

A napelem park szerelvény rendszereit betonalapokra helyezték el. A Schletter Group szállította a szerelvény rendszereket Ausztria legnagyobb fotovoltaikus erőművéhez. A bezárt hulladéklerakó területén történő alapozás egyedi megoldásokat igényelt.

2020. október 12. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A napelem park szerelvény rendszereit betonalapokra helyezték el.

A Schletter Group szállította a szerelvény rendszereket Ausztria legnagyobb fotovoltaikus erőművéhez. A bezárt hulladéklerakó területén történő alapozás egyedi megoldásokat igényelt.

„A projekt nem csak a méretei miatt tér el a szokásostól” – hangsúlyozta Stefan Reitz, a Schletter szabadtéri technikusa, aki a projektet megtervezte és felügyelte. A helyszínen felhasznált, összesen 280 tonnányi szerelvény anyag szállítását 19 teherautó végezte.

A további szempontok is kulcsfontosságú szerepet játszottak: „Fontos volt, hogy az alapozás ne sértse meg a hulladéklerakót lezáró réteget” – magyarázta Reitz. „A hagyományos cölöpalapozás szóba sem jöhetett, ezért az ügyféllel, a KPV Solar GmbH-val közösen új megoldást dolgoztunk ki.”

A hulladéklerakó föld alatti fóliájának fel nem sértése volt a kihívás

A hulladéklerakóban tárolt anyagokat föld alatt elhelyezett fólia zárja le. Ezért az alapozások legfeljebb 30 cm mélyen vezethetők a talajba. Annak érdekében, hogy a modulok lemezeit továbbra is a statikai követelményeknek megfelelően rögzítsék a talajhoz, a Schletter a cölöpös alapozás és a betonalapozás kombinációját használta fel: az alátámasztásokat eligazították és körülbelül 30 cm mélyre süllyesztették a talajba. Ezután betonból készült föld feletti alapozást öntöttek rá a helyszínen, hogy ezzel rögzítsék a cölöpöket.

A beton öntése.

A Schletter „FSDuo” ikercölöpös rendszerét alkalmazták, amely különösen gazdaságos a rövid telepítési időnek és a jelentős fesztávolságoknak köszönhetően. Az állítható, lejtős kialakítású fejnek köszönhetően még a meredek emelkedők is ellensúlyozhatók. Az építés első szakaszában összesen 34 600 modult szereltek fel kelet-nyugati tájolással.

Napelem erőmű 15 MW teljes kimenő teljesítménnyel Ezek körülbelül 10,96 GWh napenergiát állítanak elő, amely nagyjából 3 400 háztartás éves fogyasztásának felel meg. Mire elkészül, a rendszer további 10 400 PV modullal fog bővülni, így a projekt végére a teljes kimenő teljesítmény csaknem eléri a 15 MW szintet.

Reinhard Konrad, a Schletter Group vezető értékesítési képviselője megköszönte a Schletter csapatának e hatalmas projekt kapcsán végzett munkáját. „Minden időben és a terveknek megfelelően zajlott, kollégáink nagyszerű munkát végeztek” – foglalta össze Konrad. „Az együttműködés a KPV-vel mint ügyféllel és a NwComp Solar GmbH-val rendkívül hatékony és zökkenőmentes volt.” A NwComp Solar végezte a rendszer helyszíni telepítését.

A napelem modulokat kelet-nyugati tájolással helyezték el.

Az erőmű üzemeltetését az osztrák villamosenergia-társaság, a VERBUND és az OMV AG végezte, amely egyike Ausztria legjelentősebb tőzsdén jegyzett ipari vállalatának. Az építés első szakasza már le is zárult. Az építés második szakaszát még az év vége előtt be kell fejezni.

Újabb napelem erőmű a korábbi sóder-lerakón – kétoldalas modulok

A Wien Energy jelenleg egy újabb óriási napelem park megépítésén dolgozik az osztrák főváros korábbi sóder-lerakójának helyén. A Wien Energie több, mint 25 000 modult telepít 11,5 MW kapacitás elérése érdekében. A klasszikus napelem modulokon túl 500 darab kétoldalas modul felhasználására készülnek a „Schafflerhof”-nak nevezett hulladéklerakó helyszínén, amely mind a mezőgazdasági termelés, mind a napenergia előállítását lehetővé fogja tenni. A modulsorok között lehetőség nyílik gabona vagy zöldségfélék termesztésére.

A hagyományos és a mezőgazdasági napelem kombinációja

A fotovoltaikus modulokat függőlegesen, kelet-nyugati irányba tájolva helyezik majd el. A mezőgazdasági és a hagyományos napelemektől évente összesen 13 GWh előállítását várják, amely 5 200 bécsi háztartás szükségleteit képes ellátni. A tervek szerint még az év vége előtt elindul az üzemeltetés. (hcn)

Forrás: pveurope.eu