A Xinte Energy 200 000 tonnás „zöld” poliszilícium komplexumot tervez Belső-Mongóliában

A Kínában bejegyzett jelentős poliszilícium gyártó, a Xinte Energy a világ legnagyobb poliszilícium gyártási komplexének építését tervezi.

2021. február 9. kedd, forrás: mnnsz.hu

A létesítmény fejlesztésére kiválasztott helyszín Belső-Mongólia Baotou nevű városa, évente 200 000 tonna poliszilíciumot állítana elő.

A Xinte Energy jelenlegi nagyobb poliszilíciumot előállító központja egy 80 000 tonnás létesítmény Urumqi-ban, a Hszincsiang régióban.

A tervek, amelyeknek még át kell esniük a helyszín kiválasztásán, és a Baotou-i Városi Önkormányzat engedélyeztetésén, magukban foglalják egy elsőként megépítendő, évi 100 000 tonna poliszilícium kapacitású üzem megépítését, az ehhez szükséges beruházás értéke 8,0 milliárd RMB (kínai rembini) (1,24 milliárd amerikai dollár).

Amennyiben a projekt még idén elfogadásra kerül, a Xinte nem számít arra, hogy bármilyen jelentős hatást gyakorolna a vállalat 2021-es üzemi eredményére.

Azonban a projekt visszaigazolását és az építési engedély kiadását követően a tereprendezés és az építés egy hónapon belül megkezdődhet. A projekt I. fázisának megépítése hozzávetőlegesen 18-24 hónapot vesz majd igénybe.

Míg a napenergia iránti igény az előrejelzések szerint jelentős mértékben fog nőni 2021-ben, a 150 GW és a 200 GW közötti tartományban bárhová eshet, addig a poliszilícium szállítás Kínában korlátozott, az összes versenyképes költségszinten működő gyártó csak rövid távú beszállítási szerződéseket tudott aláírni, és szűkös kapacitásokba ütköznek az új poliszilícium üzemek megépüléséig és beindulásáig.

A piaci előrejelzéseket készítők csupán 150 000 tonna új poliszilícium kapacitásra számítanak 2021 során, és arra, hogy 2022 végéig vagy még későbbi időpontig nem lehet számítani komolyabb mennyiségekre, akkorra pedig a végfelhasználók napelem piaca messze túl fogja lépni az évi 200 GW szintet.

2020 második felétől kezdődően a poliszilícium átlagos árai (average polysilicon prices, ASP) jelentősen emelkedtek a szűkös kapacitások miatt. A 2020 harmadik negyedévére vonatkozó pénzügyi eredmények jelentése során a poliszilícium gyártásával foglalkozó Daqo New Energy azt jelezte, hogy saját poliszilícium átlagára 2020 második negyedévében az 7,04 amerikai dollár/kg szinten mozgott, azonban 2020 harmadik negyedévében 9,13 amerikai dollár/kg szintet ért el.

Az azonnali piacon az ASP értéke 14 USD/kg-ról 2021-ben már 15 USD/kg-ra ugrott. Az erősödő árak magasabb lapka- és cellaárakhoz vezettek, ami hatást gyakorolt a napelem modulok gyártóinak árrésére, amelyet már szűkített a napelemhez alkalmas üveg árának magasabb költsége is, amely ismét a Kínán belül mutatkozó szűk keresztmetszeteknek tulajdonítható.

Szénlábnyom

A Xinte terveinek első szakaszában szerepel saját erőműveinek megépítése is, amelyek majd energiával fogják ellátni a 100 000 tonna kapacitású üzemet. Azonban a Xinte korábban a szénbányák közelében széntüzelésű erőművet épített, és onnan szállította az elektromos áramot a termeléssel foglalkozó üzembe.

Azonban a Xinte arra hívta fel a figyelmet, hogy a Baotou-i üzem körülbelül 10 GW napelem- és szélerőművet igényelne az elektromos áram biztosításához, amelyeket az üzem szükségleteinek megfelelően építenének fel.

Nem meglepő, hogy a Xinte közlése szerint a második 100 000 tonnás poliszilícium üzemet a piaci igények függvényében építik meg, miután az első már üzembe állt.

A poliszilícium gyártás ökológiai lábnyoma fontos kérdéssé válik a napelem erőmű ágazat feldolgozásban és kereskedelemben érintett része számára az esetleges pályáztatás és az EU-s országok, az USA és más országok kormányainak lehetséges szakpolitikáival összefüggésben, amely hatást fog gyakorolni a kínai székhelyű fotovoltaikus modulokat gyártók versenyképességére, amikor nagyobb tengeren túli projektek elnyerésére törekszenek a jövőbeli „Green New Deal”-ek keretében.

Forrás: pv-tech