A Vertex gyártás beindulása kapcsán a Trina Solar szállítási megállapodásokat ír alá a fontosabb lapka- és üvegbeszállítókkal

A Trina Solar jelentős beszállítói megállapodásokat írt alá lapkákra és napelem gyártásra alkalmas besorolású üvegre vonatkozóan, mivel új Vertex sorozatba tartozó panelei gyártása folyamatosan bővül.

2020. november 18. szerda, forrás: mnnsz.hu

A mai napon megerősített megállapodásokban a Trina Solar a Wuxi Shangji CNC-vel írt alá szerződést több mint 2 milliárd lapka 2021 és 2025 közötti szállítására vonatkozóan. A következő öt év mindegyikében a Trina nem kevesebb, mint 4 GW lapkát fog megvásárolni, így a szerződés teljes lapka kapacitása 20 GW-ra vagy 2 milliárd darabra terjed ki.

A jelenlegi állás szerint az összes beszállított lapka 210 mm-es lesz – a Trina Vertex sorozatában használt lapkaméret – azonban a szerződésben nem szerepel olyan kikötés, amely rögzítené a lapka méretét, így az a piaci igényeknek megfelelően módosítható.

A vételi ár havonta megegyezés tárgyát képezi, azonban a PV InfoLink által idézett elemzés szerint a Trina évente 2 milliárd RMB (305 millió USD) összeget éppen meghaladó becsült beszerzési árral kalkulált.

Ezzel egyidejűleg a Trina a kínai üvegbeszállítóhoz, az Almadenhez fordult jelentős fotovoltaikus üvegre vonatkozó megállapodás megkötése céljából, az üveggel kapcsolatos egyezség a következő két évre fog kiterjedni.

A szerződés feltételeinek megfelelően a Trina körülbelül 2,1 milliárd RMB-t (320 millió USD) fog fizetni 85 millió négyzetméter napelem üvegért, amelyet elsősorban a gyártó új Vertex sorozatának kiemelkedő teljesítményű moduljaihoz fognak felhasználni.

Ez az ár négyzetméterenként hozzávetőlegesen 24,7 RMB-nek felel meg, ami azt jelenti, hogy a PV Tech elemzése szerint a Trina képes volt szeptember óta nem látott árakat rögzíteni a napelem minősítéssel rendelkező üveg esetében. A napelem céljára alkalmas üveg iránti kereslet mostanában messze meghaladja a kínálatot, ami „kezelhetetlennek” tekintett árakat eredményezett a gyártók felé e hónap elején.

Chen Ye, a Trina Solar ellátási lánc kezeléséért felelős elnökhelyettese ezt mondta: „Nagy örömmel írtuk alá ezt a beszerzési megállapodást most, amikor a fotovoltaikus üveg iránt ennyire élénk a kereslet.”

A Trina ambiciózus elvárásokat támaszt a Vertex sorozattal szemben, és 2021-re el akarja érni a 21 GW, majd 2022-re a 31 GW termelési kapacitást. A Trina a Vertex sorozatot az idei évben indította útjára, kezdetben egy 550 W és egy 600W teljesítményű változattal, de folynak az előkészületek egy magasabb teljesítményű kibocsátára is. A PV Tech Vertex panelre vonatkozó szemléje itt olvasható, míg a panelt felépítő technológia további elemzése itt található; a Trina termelési kapacitás felfuttatására vonatkozó tervéről itt olvashat.

Azóta az Almaden megjegyezte, hogy további üvegolvasztó kemence építése zajlik, hogy eleget tudjanak tenni az üveg iránti megnövekedett keresletnek, és a gyártás beindítását a következő év közepére tervezik.