A vállalatok összesített tiszta energia használata rekordot ért el a kétségbeejtő év ellenére

„A tény, hogy a tiszta energia beszerzés piaca ilyen körülmények között a szinten tartáson felüli növekedni tudott, bizonyítja, hogy sok vállalat mennyire kiemelt témaként kezeli a fenntarthatóságot” – mondta az új BNEF jelentés szerzője.

2021. január 27. szerda, forrás: mnnsz.hu

A vállalatok globális szinten rekordmennyiségű, 23,7 GW tiszta energiát szereztek be 2020-ban, ezen belül az Egyesült Államok piaca megőrizte vezető szerepét, és új piacok is ösztönzik a növekedést, ez áll a BloombergNEF (BNEF) új jelentésében.

A 2020-as adat enyhe növekedést jelent a 20019-ben mért 20,1 GW értékhez képest, és több mint 10 GW-al lépi túl a 2018-ban elért 13,6 GW szintet. A jelentésben a BNEF jelezte, hogy a 2020-as növekedés a Covid-19 járvány, a globális recesszió és az amerikai energiapolitikát az elnökválasztást megelőzően övező bizonytalanság ellenére következett be.

„Az, hogy a tiszta energia beszerzés piaca ilyen körülmények között a szinten tartáson felüli növekedni tudott, bizonyítja, hogy sok vállalat mennyire kiemelt témaként kezeli a fenntarthatóságot” – jelezte Kyle Harrison, a BNEF vezető munkatársa és a jelentés szerzője.

A BNEF azt állapította meg az első félévre vonatkozóan kiadott 2021-es Vállalati Energiapiaci Kitekintésében (Corporate Energy Market Outlook), hogy 30-nál több vállalat kötött tiszta energia vásárlásáról szerződéseket, a szektorok az olaj- és gázcégektől a a nagy technológiai vállalatokig terjedtek.

Régiók

Bár ismét az Egyesült Államok lett a legnagyobb piac, de a korábbi évekre jellemzőnél kisebb mértékben bizonyult dominánsnak. A vállalatok 2020-ban 11, 9 GW vállalati energiavásárlási megállapodást (PPA-t) jelentettek be az Egyesült Államokban, amely a 2019-ben teljesített 14,1 GW szinthez képest visszalépés. A BNEF szerint 2016 óta nem volt példa az éves adatok csökkenésére. Különösen 2020 első felében mutatkozott visszaesés, amely egybeesett a járvány kitörésével, ebben az időszakban az amerikai cégek mindössze 4,3 GW vállalati energiavásárlási megállapodásról számoltak be.

Latin-Amerika is csökkenő tendenciát mutatott ebben az évben, az energiavásárlási megállapodások volumene a 2019-es 2 GW-ról 2020-ban 1,5 GW-ra csökkent. A régiót súlyosan érintette a Xovid-19 járvány és a gazdasági recesszió. Azonban a BNEF szerint a brazil vállalatok rekordméretű, csaknem 1,06 GW-nak megfelelő energiavásárlási megállapodást kötöttek 2020-ban, mivel sok cég az ország szabadpiacának irányába mozdult el, ahol közvetlenül a fejlesztőkkel köthetnek kétoldalú tiszta energiára vonatkozó megállapodásokat.

A korábban a latin-amerikai régió élenjárójának tekintett régió, Mexikó az ügyletek volumenének felaprózódásával szembesült. A BNEF ezt azzal indokolta, hogy a jelenlegi kormány továbbra is aláaknázza az ország tiszta energia szektorát.

Forrás: BloombergNEF. Megjegyzés: Az adatok 2020 végén, MW-ban kifejezett egyenáram kapacitásra. A helyszíni energiavásárlási megállapodások ebben nem szerepelnek. Ausztrália ún. „sleeved” (közvetítőn keresztüli) energiavásárlási megállapodásai ebben nem szerepelnek. Mexikó piacreform előtti energiavásárlási megállapodásai ebben nem szerepelnek. Az APAC régió számai becslések. Ezek az adatok még módosulhatnak, és frissítésre fognak kerülni, amint további adatok állnak rendelkezésre.

Míg az Egyesült Államok és Latin-Amerika visszacsúszott, más vállalati energiavásárlási megállapodás piacok előre törtek.

A vállalatok energiavásárlási megállapodásainak volumene csaknem megháromszorozódott Európában, a Közel-Keleten és Afrikában (az EMEA régióban), a 2019-es 2,6 GW-tal szemben 2020-ban rekordnak számító7,2 GW szintre ugrott. Spanyolországban a vállalatok nem kevesebb mint 4,2 GW tiszta energiára jelentettek megkötött szerződést, az előző évi mindösszesen 300 MW-tal szemben.

A BNEF szerint Spanyolországban a nap- és szélenergia projektek a legolcsóbbak, és Európában is a leginkább versenyképesek ár tekintetében, ami a bőségesen rendelkezésre álló természeti erőforrásoknak és a hatalmas, tapasztalt fejlesztői gárdának köszönhető. Spanyolországban a Total-hoz és az Anheuser Busch-hoz hasonló vállalatok hangolják összes a „határokon átnyúló virtuális energiavásárlási megállapodásokat”, tiszta energiát vásárolnak az országban, hogy kiegyenlítsék az Európában máshol mutatkozó terhelésüket.

A vállalatok szintén rekordmennyiségű tiszta energiát szereztek be az APAC régióban (Ázsia és a csendes-óceáni régió), 2,9 GW nap- és szélenergiára megkötött szerződésről adtak hírt. Tajvan 2020-ban saját jogon vált kiemelt vállalati tiszta energia piaccá, a vállalatok összesen 1,25 GW-nak megfelelő energiavásárlási megállapodást véglegesítettek. A BNEF közlése szerint a tajvani piacot olyan új szakpolitikával kellene támogatni, amely előírja az évi 5 MW fölötti terhelést képviselő vállalatok számára a tiszta energia beszerzését. A szigetre a nagy gyártók erőteljes koncentrációja is jellemző, amelyek közül sok erőteljes fogyasztó nyomást érzékel a szénmentesítés elé.

Ázsián belül valószínűleg Dél-Korea lesz a következő legnagyobb vállalati közbeszerzési piac. A törvényhozók 2021 elején felülvizsgálták az ország elektromos közművekre vonatkozó törvényét, és energiavásárlási megállapodási rendszereket és egy zöld tarifa programot dolgoztak ki a Korea Electric Power Corp bevonásával. A felülvizsgálat azt is lehetővé teszi a cégek számára, hogy szétválasztási tanúsítványokat vásároljanak, és a fenntarthatósági követelményekkel függvényében kivonják ezeket. A BNEF a tajvani vállalatokéra hasonló, a beszállító lánc irányából érkező nyomást érzékelt a dél-koreai cégeknél is.

Jonas Rooze, a BNEF vezető fenntarthatósági elemzője ezt nyilatkozta: „A vállalatok minden korábbinál nagyobb hozzáféréssel rendelkeznek a megengedhető árú, tiszta energiához az egész világon. A vállalatok ezzel kifogytak az ürügyekből, amellyel a lemaradásukat indokolhatták a tiszta energia cél elérése kapcsán.”

Vállalatok

A BNEF azt állapította meg, hogy 2020-ban az Amazon volt a tiszta energia első számú vásárlója, 35 külön energiavásárlási megállapodást kötöttek tiszta energiára, összesen 5,1 GW erejéig. A cég mostanáig összesen több mint 7,5 GW tiszta energiát szerzett be, ezzel a Google-t (6,6 GW) és a Facebook-ot (5,9 GW) megelőzve vált a világ legnagyobb tiszta energia vásárlójává. A francia olajóriás, a Total (3 GW), a TSMC (1,2 GW) és az egyesült államokbeli telekommunikációs cég, a Verizon (1 GW) követték őket a legnagyobb vállalati tiszta energia vevők listáján 2020-ban.

forrás: BloombergNEF. Megjegyzés: a grafikon MW-ban kifejezett egyenáram kapacitásokra vonatkozik, és kizárólag a helyszínen kívüli energiavásárlási megállapodásokat foglalja magában. Az adatok a nyilvános bejelentéseken alapulnak.

A BNEF azt közölte, hogy a tiszta energia melletti elkötelezettségek vállaló cégek számának ugrásszerű növekedés a másik jelzőszáma a piacban rejlő növekedési potenciálnak. 2020 során 65 új cég csatlakozott az RE100 táborhoz, amelynek tagjai elkötelezik magukat elektromos energia fogyasztásuk 100%-ának tiszta energiával történő ellensúlyozása mellett. A BNEF előrejelzése értelmében a RE100 kezdeményezés 285 tagjának összesen további 269 TWh tiszta elektromos áramot kell beszereznie 2030-ban ahhoz, hogy elérhessék az RE100 szerinti célkitűzésüket. Amennyiben ezt a hiányzó mennyiséget kizárólag helyszínen kívüli energiavásárlási megállapodásokkal fogják pótolni, akkor ez a becslés szerint további 93 GW új nap- és szélenergia létesítmény építését fogja katalizálni.

„A fenntarthatóság iránti befektetői érdeklődés az egekig szárnyal, amelyet erősít a fenntarthatóságra összpontosító alapok 2019 és 2020 közötti 300%-os növekedésével” – fejtette ki Harrison. „A vállalatok az összes ágazatban, beleértve a nehezen enyhülőket, mint például az olaj- és gázipart és a bányászatot mind érzik a tiszta energia beszerzésére és a szénmentesítés felé irányuló nyomást. Ez a csoport csak a felszínt kapargatta meg, hogy megállapítsa, mennyi tiszta energia szükséges ennek katalizálásához.

Forrás: pv-magazine