A Trina és a Tongwei nagyszabású, több milliárd dolláros társulást jelentett be napelemekhez való szilícium, lapka és cella terén

A Trina Solar és a Tongwei több milliárd dolláros együttműködést jelentett be, amelynek során a két vállalat több gigawattos szolár beszállító létesítményekbe fog beruházni és fejlesztéseket végrehajtani. A jelentős vegyesvállalati megállapodást a múlt héten bejelentő Trina és Tongwei azt közölte, hogy a két cég olyan projekteket fog indítani, amelyek részeként magas tisztasági fokú c-Si szilícium rudakat és kiemelkedő hatékonyságú c-Si cellákat és lapkákat fognak fejleszteni...

2020. november 25. szerda, forrás: mnnsz.hu

A Trina Solar és a Tongwei több milliárd dolláros együttműködést jelentett be, amelynek során a két vállalat több gigawattos szolár beszállító létesítményekbe fog beruházni és fejlesztéseket végrehajtani.

A jelentős vegyesvállalati megállapodást a múlt héten bejelentő Trina és Tongwei azt közölte, hogy a két cég olyan projekteket fog indítani, amelyek részeként magas tisztasági fokú c-Si szilícium rudakat és kiemelkedő hatékonyságú c-Si cellákat és lapkákat fognak fejleszteni.

A Trina a Tongwei két leányvállalatával – a YongXiang CO-val és a Tongwei Solar-ral – írt alá vegyesvállalati megállapodást, és a vegyesvállalati együttműködés kiváló minőségű poliszilícium, poliszilícium rudak, napelem lapkák és cellák előállítását végző létesítményekbe történő beruházásokra terjed ki, a beruházás összértéke eléri a 15 milliárd RMB (kínai rembini) (2,3 milliárd USD) szintet.

Az alábbi táblázatban ezeknek a projekteknek a részleteit mutatjuk be.

Tongwei-Trina összefogás Kapacitás Teljes befektetés (RMB) Helyszín Tulajdonosi szerkezet Üzem kezdete Poliszilícium 40 000 tonna 4 milliárd Baotou Tongwei 65%, Trina 35% 2022 szeptember Szilícium rudak 15 GW 5 milliárd Leshan Tongwei 65%, Trina 35% I. fázis 2021 szeptemberéig, 7,5 GW; a II. fázis 2022. márciusáig, 7,5 GW Lapkák 15 GW 1,5 milliárd Jintang megye Tongwei 65%, Trina 35% I. fázis 2021 szeptemberéig, 7,5 GW; a II. fázis 2022. márciusáig, 7,5 GW Cellák 15 GW 4,5 milliárd Jintang megye Tongwei 65%, Trina 35% 2021 októberéig, 15 GW A Tongwei részesedése a projektekben 65% lesz, és az általa biztosított induló jegyzett tőke 3,9 milliárd rembini, míg a Trina Solar részesedése 35%, teljes jegyzett tőkéje pedig 2,1 milliárd rembini.

A Tongwei azt állította, hogy a Trina Solar illetve annak leányvállalatai elsőbbséget fognak élvezni az összes projekttársaság által gyártott magas tisztasági fokú c-Si szilícium rudak és cellák beszállítása során.

A Trina Solar szerint a vegyesvállalati megállapodás hozzá fog járulni a vállalat beszerzési költségeinek csökkentéséhez és garantálja a beszállítói lánc hosszú távú stabilitását. Ugyanakkor lehetővé fogja tenni a feldolgozásban és kereskedelemben képződő nyereség megosztását is, hogy ezzel növelje a cég nyereségességét. A megállapodást illeszkedik a vállalat jövőbeli fejlesztésekre vonatkozó stratégiai tervébe.

A poliszilíciumon túl a Tongwei-Trina együttműködés hangsúlyozza a lapka kapacitás ipari léptékű bővítését is. A lapkák e két cég esetében közös gyenge pontnak számítanak, ahogy ez látható a beszállítói lánc elrendezéséből is, ahol viszonylag korlátozott vagy nulla lapka kapacitást tüntetnek fel. Ezért ez a megállapodás nagy jelentőséggel bír ennek a hiánynak az áthidalásában.

Ennek az együttműködésnek köszönhetően várhatóan mindkét vállalat lapkagyártási kapacitása bővül majd. A vállalat azt közölte, hogy a beszállítói láncot többszörösen össze fogják kapcsolni a szilícium, a lapka és a cella integráció támogatása érdekében, így optimalizálva a költség terén jelentkező előnyöket.

Wu Qun a Trina Solar igazgatóságának titkára azt mondta, hogy ezeket a jelentősebb léptékű projektbefektetéseket a Trina Solar stratégiai fejlesztési tervezése tette szükségessé.

A Trina Solar és a Tongwei az iparági lánc valamennyi szegmense számára előnyösnek ítélte meg a fejlesztéseket. A 210-es sorozatra vonatkozó konszenzus elérésével ez az együttműködés megerősíti a két fél stratégiai partnerségét.

Együttes erőfeszítéseik segítették a 210-es sorozat kiforrott beszállítói láncának létrehozását, és elmélyítették az integrációt. A tervezett fotovoltaikus modul kapacitás csúcsa 50 GW lenne a Trina Solar számára, amelynek zöme a 210-es modulokat jelentené, és a Trina Solar folytatná a nagyobb cellákból álló fejlett modulok tömeggyártásból fakadó előnyei konszolidálását.

A Trina Solar azt is megerősítette, hogy olyan keretmegállapodást írt alá a Tongwei-jel, amelynek alapján 72 000 tonna poliszilíciumot fog beszerezni a Tongwei négy leányvállalatától 2021 és 2023 között.

A Trina azt jelezte, hogy a szerződés aláírásával garantált szilícium ellátást kívánt magának biztosítani, figyelembe véve az év korábbi részében a poliszilícium piacok ingadozó árait és az akadozó beszállításokat.

A szerződéses árakat havonta újra fogják tárgyalni, így a szerződés végleges értéke az érvényesített havi piaci árak függvényében alakul majd ki.

Forrás: pv-tech.org