A törvényhozók visszahozzák a szolár ágazat „kritikus jelentőségű” GREEN törvényét

A törvény kibővítené a szövetségi adókedvezmény (Investment Tax Credit, ITC) hatókörét a szolár ágazatra, és létrehozza az energiatárolási technológiára érvényes változatot.

2021. február 12. péntek, forrás: mnnsz.hu

Az Egyesült Államok Képviselőházának bevételekkel foglalkozó Módok és eszközök albizottsága ismét érvénybe léptette a Több megújuló Energia és hatékonyság most (Growing Renewable Energy and Efficiency Now, GREEN) megnevezésű törvényt, amelynek része a napenergia beruházások után járó adókedvezmény (Investment Tax Credit, ITC) öt évre szóló meghosszabbítását.

A Módok és eszközök albizottsága albizottság elnöke, Mike Thompson képviselő (Demokrata párt, Kalifornia) által vezetett, teljes egészében demokratákból álló tagsága már aláírta a törvényjavaslatot.

A támogatók azt jelezték, hogy az először 2020 júniusában bevezetett törvény átfogó módon kezeli a szövetségi adózásra vonatkozó törvényt, hogy ezzel segítse a klímaváltozás okozta fenyegetések elleni küzdelmet és a megújuló energia használatának terjedését. A törvényjavaslatot támogatja a Módok és eszközök albizottságának elnöke, Richard E. Neal (Demokrata párt, Massachusetts), aki javasolta Thompsonnak, hogy ismét vezessék be ezt a „létfontosságú törvényt”.

Az Egyesült Államok napelemekkel foglalkozó szakmai szervezete, a Solar Energy Industries Association (SEIA) „kritikus jelentőségűnek” nevezte a törvényjavaslatot, és megemlített több napenergiára vonatkozó kulcsfontosságú rendelkezést, így a napenergia beruházások után járó adókedvezmény (ITC) öt évre szóló meghosszabbítását és nagyobb projekteknél a közvetlen kifizetés lehetőségét.

„A hosszú távú adózási politika a napenergia mozgatórugójaként szolgál, amely megadja a vállalkozásoknak azt a kiszámíthatóságot, amely szükséges ahhoz, hogy olyan nagyságrendű üzleti beruházásokat hajtsanak végre, amelyekre szükségünk van a klímaválság kezeléséhez” – mondta a SEIA elnök-vezérigazgatója, Abigail Ross Hopper egy nyilatkozatában.

A törvény összefoglalója szerint 2025 végére a szolár adókedvezményt ki bővítenék 30%-kal, majd fokozatosan levinnék 2026-ban 26%-ra, 2027-ben 22%-ra, majd ezt követően 10%-ra. Ezt azzal a két évre szóló meghosszabbítással kell összevetni, amelyet 2020 végén biztosítottak, és amely 2022 végéig 26%-kal indul, 22%-ra mérséklik 2023-ban és 10%-ra 2024-ben.

A GREEN törvény a különálló energiatárolási technológiára is adókedvezményt vezetne be. Ez a kedvezmény 30%-ról indulna 2026 végéig, majd fokozatosan 26%-ra csökkentenék 2027-ben és 22%-ra 2028-ban.

Jason Burwen, az Egyesült Államok Energiatárolási Szövetségének (Energy Storage Association, ESA) ideiglenes vezérigazgatója ezt mondta: „Az energiatárolás adókedvezményre jogosulttá tétele egyenlő feltételeket teremt az energia szektoron belüli befektetések számára, ugyanakkor felgyorsítja a munkahelyteremtést a tárolás és a gyártás területein.”

A törvényben többek között az energiahatékonyságra, az elektromos járművekre és a tiszta energiával kapcsolatos munkaerőre vonatkozó rendelkezések szerepelnek.

A Képviselőház korábbi összetételével nem fogadták el a GREEN törvényt, de lehet, hogy most jobbak az esélyek a demokraták által irányított ház, szenátus és Fehér Ház mellett.

Ross Hopper azt mondta, hogy a várakozással tekint a törvényhozókkal végzendő közös munka elé, hogy „folytatódjon a törvény finomítása” miközben haladnak előre.

Forrás: pv-magazine