A történelmi ügyletnek köszönhetően Sydney belvárosát már 100%-ban megújuló energia látja el

Az Ausztrália legnagyobb városának közepén elterülő belvárosi üzleti negyedet mostantól hivatalosan is 100%-ban zöld energiával látják el, „az ausztrál önkormányzat által mostanáig megkötött legnagyobb önálló megújulókra vonatkozó megállapodásnak” köszönhetően.

2020. augusztus 18. kedd, forrás: mnnsz.hu

A negyed millió ember otthonául szolgáló Sydney City megkezdte az összes számára szükséges energia beszerzését két napelem erőműből és a legnagyobb Új-Dél-Wales-i szélerőműből történő beszerzését.

Az átmenetet egy energiavásárlási megállapodás (power purchase agreement, PPA) tette lehetővé, amelyet a Flow Power nevű energia viszonteladó céggel írtak alá. Bár a történelmi jelentőségű üzlet költsége 60 millió ausztrál dollár, a kezdeményezés minden évben várhatóan 500 000 ausztrál dollár megtakarítást fog eredményezni a Euronews szerint.

A kezdeményezéstől azt is várják, hogy körülbelül 20 000 tonna szén-dioxidot lefarag a város szénlábnyomából – durván a teljes kibocsátás 70%-át – még 2024 előtt, amely az eredeti célkitűzéshez képest több évvel korábbra esik.

„Világszerte a városok felelősek az üvegházhatású gázok kibocsátásának 70%-áért, így létfontosságú, hogy hatékony és bizonyítékokon alapuló klímavédelmi lépéseket tegyünk” – közölte Sydney polgármestere, Clover Moore.

„Sydney városa 2007-ben érte el a szénsemlegességet, és ez volt az első önkormányzat Ausztráliában, amely 2011-re tanúsítvánnyal fog rendelkezni a szénsemlegességére vonatkozóan” – tette hozzá. „Ez az áttörést jelenő 60 millió ausztrál dolláros elektromos áram üzlet az adófizetőinknek pénzt fog megtakarítani és támogatja majd a regionális munkahelyeket a Glen Innes, Wagga Wagga, és Shoalhaven területén épülő szél- és napelem erőműveknél.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org