A szolár ágazat vezetői sürgetik, hogy Biden törölje el Trump tarifákra vonatkozó rendeletét

A tiszta koalíció vezérigazgatói a 2020 októberében kiadott közzétételt „kudarcba fulladtnak” bélyegezték, és hatályon kívül helyezésére szólítottak fel az Egyesült Államok szolár piacán a kiszámíthatóság helyreállítására érdekében.

2021. február 22. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Tizenhét egyesült államokbeli, tiszta energiával foglalkozó vezérigazgató sürgette Joe Biden elnököt, hogy vonja vissza a Trump kormányzat 2020 októberében a szolár ágazatot sújtó vámokról kiadott rendeletét, amelyet a vezetők „büntető jellegűnek” és „kudarcba fulladtnak” minősítettek.

A Bidennek címzett levélben a vezérigazgatók megjegyezték, hogy a nyilatkozat növelte az importált napelem cellák ás modulok 2021-es vámtarifáit és azzal érveltek, hogy a döntés „önkényesen” vonta ki a kétoldalas napelem panelek mentességét.

Az Egyesült Államok napelemekkel foglalkozó szakmai szervezete, a Solar Energy Industries Association (SEIA) vezetése alatt álló és az Amerikai Tiszta Energia Társaság (American Clean Power Association, ACP) által támogatott levélben felhívták a figyelmet a bejelentés meglévő napelemes szerződésekre gyakorolt hatására, és azzal érveltek, hogy a 201-es szakasz vámtarifái mennyire hátrányosan érintik az USA gazdaságát és az ágazat klímavédelem kezelésére irányuló képességeit. A vezérigazgatók arra kérték Bident, hogy állítsa vissza az eredeti állapotot és az üzlet kiszámíthatóságát.

„Több milliárd dollárt” érő napelemes szerződések kerültek veszélybe az október 10-i bejelentés miatt – mondta a SEIA elnök-vezérigazgatója, Abigail Ross Hopper. „Az elnök kezében ott a lehetőség, hogy felépítse a tiszta energiára épülő gazdaságot, jól fizető állások milliói mellett, hogy megerősítse országunk infrastruktúráját, hogy elősegítse a hazai gyártást és Amerika szerte felemeljen közösségeket. A vámok eltörlése az első lépés ennek a küldetésnek az elérésében.”

A vezérigazgatók közölték, hogy a levél azért született meg, mert továbbra is érzik a vámok hatásait. A SEIA elemzése szerint a vámok 62 000 munkahely megszűnését jelentették a szolár ágazat számára, 19 milliárd elmaradt befektetést a magán szektorban, és 26 millió tonnányi növekedést a szén-dioxid-kibocsátások terén.

Az APC vezérigazgatója, Heather Zichal így nyilatkozott: „Országunk szolár ágazata szorgalmas és elkötelezett munkaerővel rendelkezik, a telepítőktől kezdve az üzemeltetőkön át egészen a mérnökökig és feltalálókig, ezek mindegyikét előnyösen fogja érinteni az előző kormányzat intézkedésének visszavonása, amely bizonytalanságot idézett elő a piacon.”

A SEIA és a ACP ünnepélyesen ígéretet tettek, hogy tovább folytatják a munkát a Biden kormánnyal, az Egyesült Államok következő kereskedelmi képviselőjével és más szervezetekkel, amelyek több lehetőséget kínálnak a hazai szolár munkahelyek és termékek számára.

A levél az aláíró vezérigazgatók teljes listájával letölthető innen.

Forrás: pv-magazine