A szélsőséges időjárás felrobbantotta a biztosítási díjakat az USA-ban

Texas és Kalifornia államokban a katasztrófával felérő időjárási események meredek emelkedést idéztek elő a biztosítási díjak költségei terén, ez derül ki a Norton Rose Fulbright által végzett legújabb elemzésből.

2020. december 16. szerda, forrás: mnnsz.hu

A megújuló energia projektek, különösen a telepített napelemek biztosítási díjának költségei meredek emelkedést mutatnak, amelyet a szélsőséges időjárási események által előidézett iparági törések okoztak, állapította meg a Norton Rose Fulbright által elvégzett kutatás.

A napelemes projektek vagyon- és baleset biztosítási piacán belül az elmúlt 18 hónapban kiélezettebbé vált a helyzet, a biztosítási díjak ebben az időszakban nem kevesebb, mint 400%-kal nőttek. A pangó piacok egyszerűbb szerződéskötésre, növekvő fedezetre és több kedvező feltételre számíthatnak. A szűkösebb helyzetben lévő piacokra a szigorúbb szerződéskötés, a csökkentett fedezet és általában a kedvezőtlenebb feltételek jellemzők. A biztosítási piacokat szélesebb értelemben a pangó piacok és a szűkösebb piacok ciklikus mozgása határozza meg, ezek folyamatosan váltakoznak.

Az emelkedő biztosítási díjakon kívül a Fulbright jelentés négy tovább kihívást azonosított, amelyekkel a piac szembesül:

Az önrész magasabb aránya – az önrész sokkal magasabbra dollárösszegre szökött fel, jelenleg a szokásos mérték a katasztrófa az eszköz teljes értékének 5%-át teszik ki. A múltban az önrésznek felső korlátja volt, vagy 10 000 amerikai dollár vagy az eszköz teljes értékének 2%-a, míg az 5% szélsőséges értéknek minősült. Némelyik biztosítótársaság alsó korlátokat vezetett be a természeti katasztrófák eseteire. Ezek további korlátozásokat jelentenek a biztosítási kötvény által bizonyos veszteségekre biztosított fedezetre vonatkozóan, például erőteljes konvektív zivatarok, jégeső, tornádó és egyenesen haladó szél előfordulásakor. Ezek az alsó korlátok maximálják egy megadott veszteség maximális fedezetét. Némelyik biztosító különösen árnyalt kötvény korlátozásokat vezetett be, például mikrorepedésekre vonatkozó kizárásokat. Ez azt jelenti, hogy a mikrorepedések vizsgálatának valamennyi költsége a biztosított felet terheli, aki köteles igazolni, hogy az egyes napelem modulok meghatározott százaléka kárt szenvedett, és a kötvényre csak ekkor fognak kifizetést teljesíteni. A kötvények feltételeiben nem következetesek a biztosítási kötvények kibocsátói, ideértve a mikrorepedésre, az alsó korlátokra, a kontingens fedezetre és az önrészre vonatkozóakat is. A napelemes projektekkel kapcsolatos hagyományos biztosítási fennakadások a földrengések és hurrikánok okozta károk hosszú kifizetési időtartamai köré összpontosultak. Bár a szélsőséges időjárás összes eleme hozzájárult a piac jelenlegi szigorodásához, az erdőtüzek és a jégesők különösen pusztító szerepet töltöttek be.

Az első nagyobb törésre 2019-ben Texas államban került sor a szolár biztosítások piacán, amikor egy különösen pusztító erejű jégeső tarolta le Pecos megyét, és több mint 400 000 panelt tett tönkre a 178 MW-os Midway Napelem Projektben. A 2020-as erdőtűz szezonban, amely Kaliforniában bizonyult különösen kártékonynak, a piaci problémák összetetté váltak. Az állam területén három prjekt nyújtott be jelentős kárigényt a tűzesetek miatt: kettő Rosamondban és egy Bakersfieldben. A Bakersfield-i projekt igen jelentős károkat szenvedett, a becslések szerint a biztosítási veszteség 25-28 millió amerikai dollárt tesz ki.

Lehetséges megoldások

Néhány biztosító, például a Renewable Guard Insurance Brokers, elkezdett külön programokat kínálni a jégeső elleni biztosításokhoz. A parametrikus biztosítás néven ismert kötvények olyan esetben teljesítenek kifizetést, amikor egy bizonyos küszöbértéket meghaladó erősségű jégeső esemény következik be. A fedezet lehívhatósága és a kifizetés a projekt helyszínén hullott legnagyobb jégdarab mérete alapján kerül meghatározásra.

Az ilyen biztosítási szerződések által biztosított egyik előny a rövid időn belül telesített kifizetés. A napelemes projekteknél mindig hátráltató tényezőt képviseltek a kifizetési idők, amelyek már a katasztrófa események előtt rugalmatlanabbá tették a piacot. A Renewable Guard társaság a kifizetések egy héten illetve 10 napon belüli teljesítését ígéri, anélkül hogy szükséges lenne a helyszínen végzett pontos kárfelmérésre.