A Sonnen bevezette „elérhető árú” minden-az-egyben otthoni akkumulátoros tárolási rendszerét az Egyesült Államokban

A Németországban bejegyzett, háztartási akkumulátoros tárolási rendszerekkel foglalkozó sonnen bevezette „minden-az-egyben” otthoni akkumulátoros rendszerét az Egyesült Államokban, amelynek ajánlott kiskereskedelmi ára 9 500 amerikai dollár. A vállalat, amelynek tavaly óta az olaj- és gázipari óriás, a Shell a tulajdonosa, csak most lépett a piacra a sonnenCore-ral, amely egy háztartási energiatároló rendszer (home energy storage system, HESS)...

2020. november 23. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A Németországban bejegyzett, háztartási akkumulátoros tárolási rendszerekkel foglalkozó sonnen bevezette „minden-az-egyben” otthoni akkumulátoros rendszerét az Egyesült Államokban, amelynek ajánlott kiskereskedelmi ára 9 500 amerikai dollár.

A vállalat, amelynek tavaly óta az olaj- és gázipari óriás, a Shell a tulajdonosa, csak most lépett a piacra a sonnenCore-ral, amely egy háztartási energiatároló rendszer (home energy storage system, HESS), ehhez ingyenes, 10 évre vagy 10 000 ciklusra vonatkozó garancia jár a meghosszabbított élettartam során várható 58MWh teljesítményre.

A SonnenCore 4,8 kW kimenő teljesítménnyel rendelkezik folyamatos váltóáram esetén, vagy 8,6 kW csúcs kimenő teljesítménnyel és 10kWh felhasználható kapacitással a 100%-os kisülési mélységhez (depth-of-discharge, DoD). A lítium-vas-foszfátos vegyi összetételű akkumulátoros rendszer (lithium iron phosphate, LFP) alkalmazó rendszer UL 9540 besorolásúnak számít a tűzbiztonság szempontjából, és a sonnen azt jelezte, hogy alkalmas többek között a használati idő terhelés-áthelyezést, napenergia saját fogyasztást és vészhelyzeti áramellátást biztosító alkalmazásokhoz is.

A vállalat tájékoztatása szerint újonnan kifejlesztett sonnen inverter tartozik hozzá, és magában foglal egy egyedi energiakezelő szoftvert is (custom energy management software, EMS), amelyről a sonnen azt állítja, hogy lehetővé teszi az „átfogó, végpont-végpont közötti rendszerintegrációt és optimalizálást”.

Az egységet kompakt kialakításúra tervezték, a magassága 172,72 cm, a szélessége 68,58 cm, míg a mélysége 29,94 cm, és eleget tesz az Egyesült Államok elektromos gyártóit tömörítő szövetség (National Electrical Manufacturer Association, NEMA) 12-es, beltéri használatra vonatkozó normájának.

A sonnen szerint azért álltak elő a termékkel, hogy eleget tegyenek az alacsony költségű otthoni energiatárolás iránti igényeknek, és a sonnen sajtóközleményében az állt, hogy ez egy „univerzális méretként” működő megoldás, amely „egyszerűen megismételhető tervezést és telepítést” kínál.

Az egyesült államokbeli árösszevetés és a SolarReviews oldalak beszámolói szerint a cég EcoLinx egysége, a 8kW / 30kWh kapacitású háztartási tároló több mint háromszor annyiba kerül, mint az új rendszer, ami körülbelül 36 000 USD-t tesz ki. Bár az While EcoLinx-et az idei évben indították az eredeti sonnen Eco egység mintegy prémium kategóriás változataként, és a sonnen Eco telepítés előtti árai 9 000 USD körüli szintnél kezdődnek, ez az ár a sonnen 5kWh-s Eco modelljére vonatkozik.

A versenytársakat illetően a SolarReviews azt közölte, hogy a Tesla Powerwall 2.0 eszköze, amely 13,5kWh kapacitású körülbelül 11 500 USD-be kerül; az LG Chem RESU készüléke 12,4kWh kapacitású és a költsége 11 000 USD és 13 000 USD közé esik; míg a BYD B-BOX modellje hozzávetőlegesen 1 549 USD-t tesz ki minden egyes 2,5 kWh akkumulátor-csomag esetében egy olyan rendszerben, amely rendszerint akkumulátor-csomagokból áll – plusz a hardver 675 USD körüli költsége.

Most, hogy a cég számos hatalmas virtuális erőmű (virtual power plants, VPP) projektben kötelezte el magát Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában – olyan energiatároló rendszerekből álló flottákat hoznak létre, amelyek összekapcsolhatók és úgy vezérelhetők, hogy biztosítsák a hálózat kapacitásait és jellemzőit – a sonnen kiemelte a SonnenCore ilyen projektekben történő felhasználásra vonatkozó alkalmasságát, amelybe beletartozhatnak az új háztartási fejlesztések és a közösségi megújuló energia is.

Forrás: www.energy-storage.news