A Solarwatt üveg-üveg panelei „A” tűzvédelmi osztályba sorolásról kaptak tanúsítványt

A Solarwatt üvegből készült paneleit a lehető legmagasabb tűzvédelmi osztályba, az IEC 61730-2 szabvány (UL 790) szerinti az A osztályba sorolták. A tanúsítvány a Solarwatt teljes Vision 60 termékcsaládjára érvényes.

2020. május 8. péntek, forrás: mnnsz.hu

Az A és C osztályokon belül minél magasabb osztályba sorolják a fotovoltaikus modulokat (A a legmagasabb), annál biztosabbak lehetnek benne a háztulajdonosok és az épületek használói, hogy napelemes rendszerük ellenáll a tűznek. A besorolás alapját képező vizsgálat során ellenőrizni lehet, hogy mennyire biztonságos a panel, ha például tűzijáték kerül a közelébe. „Azok az ügyfelek, akiknél a háztetőn Solarwatt paneleket helyeztek el, a lehető legmagasabb biztonsági és minőségi követelményeknek megfelelő termékekkel bírnak. Az A tűzvédelmi osztállyal ezt megbízhatóan bizonyítani tudjuk. „Telepítéssel foglalkozó partnereink számára a tanúsítvány újabb fontos érv az üveg-üveg technológia mellett” – magyarázza Norbert Betzl, a Solarwatt termékfejlesztésért felelős igazgatója.

Lemaradt erről? Solarwatt: A legerősebb negyedév a cég történetében

Mostanáig a Drezdában gyártott üveg-üveg panelek automatikusan elnyerték a C tűzbiztonsági minősítést, mivel tűz esetére rendelkeznek az alapvető biztonsági kritériumokkal. További sikeres vizsgálatokat követően a VDE tűzvédelmi tanúsítványban C osztály helyett A osztály fog szerepelni a 60x-es sorozat összes termékénél. Az A osztályba kerüléshez szükséges vizsgálat elvégzését követően a vizsgált napelem panelek még mindig rendelkeztek eredeti kimenő teljesítményük kétharmadával.

Kétlépcsős vizsgálati eljárás

Az IEC 61730-2 szabvány leírja egyrészt az anyagokkal és részegységekkel kapcsolatos követelményeket, másrészt a teljes napelem panelre vonatkozó követelményeket. A napelem panelek tűzbiztonsági besorolásának megállapításához két vizsgálatot végeznek el:

Az A osztály tűzterjedési vizsgálatánál a kiválasztott napelem felületét 378 kW-os égési teljesítménnyel rendelkező gázlángnak teszik ki 10 percig, emellett a szél hatását is szimulálják. A vizsgálatot végző laboratórium ezt arra használja, hogy értékeli a panel tetején a lángok terjedését, valamint a tetőfedőanyag irányába is, amelyre felszerelték a panelt.

A tűzállósági vizsgálat során egy fából készült blokkot helyeznek a modulra, amelyet meggyújtanak, és megfigyelik, hogy a külső tűz szél hatására gyulladásra készteti-e a modulokat, illetve, hogy teljesen átégnek-e. Ahhoz, hogy megfeleljen a vizsgálaton, parázsló vagy égő részek nem hullhatnak le a tesztállványról, és a modul károsodásának mértéke is csak minimális lehet. (HCN)

Forrás: pveurope.eu