A SolarEdge megsértette a Huawei inverter szabadalmát, döntött a kínai bíróság

A Huawei azt közölte, hogy Kínában a Guangzhou-i Szellemi Tulajdon Bírósága az ő javukra hozott döntést az izraeli versenytársukkal folyó szabadalmi vita ügyében.

2020. augusztus 10. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A kínai inverter gyártó, a Huawei Pénteken azt közölte, hogy a Guangzhou-i Szellemi Tulajdon Bíróságának döntése értelmében a SolarEdge megsértette az egyik olyan inverter termékekkel kapcsolatos szabadalomhoz fűződő jogát, amelyet ennek Jabil Circuit (Guangzhou) Ltd. Egységében állítanak elő, valamint két másik, szintén Kínában működő leányvállalatánál.

A döntés a Huawei által a SolarEdge-el szemben kínai bíróságok előtt májusban indított három szabadalombitorlási ügy egyikével kapcsolatban született. A bíróság elrendelte, hogy a SolarEdge „azonnal szüntesse be szabadalombitorlási tevékenységét”, és fizessen 10 millió RMB (kínai rembini)(1,4 millió USD) összeget a Huawei-nek.

A Huawei két másik szabadalmi ügye még függőben maradt.

Válaszul a SolarEdge szóvivője ezt nyilatkozta a pv magazine részére: „Megjegyezzük, hogy ez egy helyi kínai bíróság alsó fokon meghozott ítélete, amelynek addig nem lehet érvényt szerezni, amíg egy magasabb fokú kínai bíróság nem döntött a fellebbezés ügyében”. A vállalat még hozzátette, hogy az ítélet csak inverterei régebbi változataira vonatkozik, amelyeket már nem is gyártanak, és ez nem vonatkozik a jelenleg gyártott vagy forgalmazott inverterekre. „Ezért ez nem fog hatást gyakorolni a SolarEdge értékesítésére” – állította a szóvivő.

A gyártó azt tervezi, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Októberben a SolarEdge is benyújtott három keresetet a Huawei ellen a Jinan-i és a Shenzhen-i regionális bíróságon.

Német eljárások

A Kínában meghozott kedvező verdiktet megelőzően novemberben már született egy bírósági ítélet, amelyben a bírók úgy döntöttek, hogy a Huawei nem követett el szabadalombitorlást a három elindított eljárással összefüggésben. Ennek eredményeként az az Európai Szabadalmi Hivatal (European Patent Office, EPO) válaszolt – a Huawei által a SolarEdge ellen indított – a többszintes elrendezésű inverterre vonatkozó szabadalommal kapcsolatos ellenvetésekre, és hatálytalanította a SolarEdge szabványának érvényességét.

A Németországban benyújtott keresetek közül az elsőt, amely a SolarEdge egyenáramra optimalizált inverter technológiájával függ össze, az izraeli cég 2019 júniusában nyújtotta be a Mannheim-i bíróságon. A második eset, amely két további eljárást jelent ugyanannál a bíróságnál, azt feltételezi, hogy a Huawei sértette meg a SolarEdge két másik szabadalmát.

*A cikket 2020. augusztus 7-én módosították, hogy hozzáadják a Solaredge nyilatkozatát.

Forrás: pv-magazine