A Photon Energy további hat napelem erőművet helyezett üzembe Magyarországon

A Photon Energy Csoport bejelentette, hogy a Photon Energy Solutions HU Kft., a Csoport magyar leányvállalata Magyarországon, Püspökladányban hat napelem erőművet fejezett be és csatlakoztatott a hálózathoz, ezek összesített kapacitása 8,5 megawatt.

2020. november 4. szerda, forrás: mnnsz.hu

A csoport összesen tíz napelem erőművet fog felépíteni és beüzemelni Püspökladányban. 2020. október 12-én a Vállalat két erőművet csatlakoztatott a hálózathoz az önkormányzat területén, amelyek kombinált kapacitása 2,8 megawattot tesz ki. Két másik erőmű, amelyek kombinált kapacitása szintén 2,8 megawatt, az építés utolsó szakaszánál tart, és még 2020 novemberében csatlakoztatni fogják a hálózathoz.

A hat új erőmű több mint 11,9 hektár területet foglal el, és az e.on Tiszántúli Áramhálózati Zrt. hálózatához csatlakozik. Együtt évente körülbelül 12,1 gigawattóra elektromos áramot fognak előállítani. Ezzel a Csoport jelenleg Magyarországon telepített kapacitását 46,3 megawattra bővítik, és a cég globális erőmű tulajdonosi portfólióját 71,9megawattra.

75 megawatt Magyarországon még 2021 előtt

„Nagyon izgatottak vagyunk amiatt, hogy hat újabb erőművet állíthatunk üzembe Püspökladányban, és rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a mostani rendkívüli időszakban, a vírus árnyékában elhivatott csapatunknak sikerült biztonsággal tartania az ütemezést, így egy lépéssel közelebb vinni a Photon Energy-t a 75 megawatt fotovoltaikus erőmű Magyarországon történő elérését saját portfóliónkon belül 2021 végéig” – mondta Georg Hotar, a Photon Energy vezérigazgatója.

A Csoport a hat új erőművet kizárólagos tulajdonát képező, hat METÁR engedéllyel rendelkező projektcégen keresztül fogja üzemeltetni. Ezek az engedélyek feljogosítanak minden egyes napelem erőművet a tényleges betáplálási tarifákra (feed-in tariff, FIT) (az energia spot piaci ára plusz a különbözetre vonatkozó szerződés), hozzávetőlegesen megawattóránként 91 euró összegre.

1,1 millió eurós várható éves árbevétel

A hatból három erőmű jogosult a maximális és támogatott, körülbelül 34 800 megawattóra termelésre engedélyenként egy 17 évből és 11 hónapból álló időszak során; míg a maradék három a maximális és támogatott, körülbelül 29 950 megawattóra termelésre engedélyenként egy 15 évet és 5 hónapot átfogó időszakon belül. A hat erőmű összesített éves árbevétele várhatóan eléri az 1,1 millió eurót.

A Csoport saját portfóliójának értékelési modellje az IAS 16-al összhangban arra utal, hogy a csoport 2020 negyedik negyedévére vonatkozó konszolidált eredménykimutatásában 2,7 millió eurónyi egyéb átfogó árbevétel kerül rögzítésre a hat erőmű üzembe helyezésével összefüggésben. (mfo)

Forrás: pv-europe.eu