A Nextracker lett a legnagyobb napkövető beszállító 2019-ben

A WoodMackenzie elemzése arra a következtetésre jutott, hogy a múlt évben a tíz legnagyobb napkövető beszállítóhoz kapcsolódott a teljes piac 88%-a, amely 2018 óta 20%-kal bővült.

2020. április 22. szerda, forrás: mnnsz.hu

A spanyol pv magazine-ban jelent meg

Amerika volt a legjelentősebb piac a szolár napkövetők számára az elmúlt évben, ez derült ki az egyesült államokbeli tulajdonossal rendelkező kutatócég, a Wood Mackenzie kutatásából.

Ismét a szingapúri székhelyi elektronikai óriás, a Flex egyesült államokbeli leányvállalata, a Nextracker lett a legnagyobb globális napkövető beszállító. Tavaly négy spanyol cég is szerepelt a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkezők toplistáján, a madridi székhelyű PV Hardware lett a harmadik, míg a Gonvarri Steel Industries tulajdonában álló Solar Steel a tizedik helyezett. A Murcia tartományban bejegyzett Soltec volt a negyedik legnagyobb beszállító, míg a pamplonai STI Norland a hatodik. A szoláreszközök kínai gyártójának, a Trina Solar-nak a tulajdonát képezi NClave társaság szintén spanyol eredetű.

Az Új-Mexikóban bejegyzett Array Technologies egyike volt a két egyesült államokbeli vezető szolgáltatónak, amely a második legnagyobb részesedéssel bírt, míg a New York-i GameChange Solar a kilencedik helyet szerezte meg. A kínai Arctech Solar volt az ötödik legnagyobb napkövető beszállító, és a német vállalat, az Ideematec a nyolcadik.

A WoodMac becslése szerint a napkövetők globális piaca 20%-kal bővült, emellett némileg mérséklődött a piac koncentráltsága még annak ellenére is, hogy a tíz legnagyobb szereplő adta az ágazat 88%-át. Az elemzők azt közölték, hogy a piacvezető cégeg1,5-2-szeresét szállították a 2018-ban szállított termékmennyiségnek.

Piacok

A leggyorsabban növekvő regionális piac az Egyesült Államok lett, amelyhez a tavalyi év szállítmányainak fele köthető; ez 226%-os növekedésnek felel meg.

Délebbre tekintve Mexikó, Brazília és Chile álltak a latin-amerikai piac élvonalában, amely 2019-ben a második legnagyobb volt a világon. A Soltec, a Nextracker és a STI Norland lettek a legnagyobb haszonélvezők ezeken a piacokon, az utóbbi a brazil piac 40%-ával dicsekedhet.

Az Arctech, a Nextracker és az Array Technologies szerezték meg az első három helyet az ázsiai és csendes-óceáni térségben. Azonban a régió legnagyobb piaca, Ausztrália tavaly a piac 10%-os zsugorodását tapasztalta meg az ipari léptékű napelem szegmens hanyatlása miatt, amely idén várhatóan tovább zsugorodik.

A versenytárs elemző, az IHS Markit augusztusban azt jósolta, hogy a 2019 és 2023 közötti időszakban több mint 150 GW-nak megfelelő napkövető rendszert fognak felszerelni, mivel alkalmazni fogják a technológiát a talajra telepített projektek harmadánál.

Forrás: pv-magazine