A napenergia a „terrawattos korszakba” léphet, de az SPE hangsúlyozta a COVID utáni ösztönzés fontosságát

A globális szolár ágazat már 2022-ben beléphet a terrawattos korszakba, de csak akkor, ha az egyes országok kormányai megfelelő ösztönző intézkedéseket hoznak a COVID utáni helyzetben.

2020. július 30. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Az Európai Napelem Társaság (Solar Power Europe, SPE) ma megjelentetett 2020-as Globális napenergiapiaci körképének (Global Market Outlook) ez a legfontosabb tanulsága, emellett a jelentés felhívja a figyelmet a napenergia-hasznosítás globális járvány miatt bekövetkező 4%-os zsugorodására.

A körkép 2019-ben 116,9 GW napenergia-hasznosítást vesz figyelembe, amely az előző évhez képest 13% növekedést jelent. Ez az adat nagyjából összhangban van az a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA), a Bloomberg NEF és az IHS Markit által közölt számokkal, amelyek which placed a 2019-es napenergia-hasznosítás esetében 114,9 GW, 118 GW és 120 GW értékkel számoltak.

A Nemzetközi Megújuló Energia Társaság (International Renewable Energy Agency, IRENA) továbbra is kilóg a sorból, áprilisi jelzése csak 98 GW-ot mutatott 2019-re.

Az SPE adatának jelentősége kettős, ha figyelembe vesszük, hogy ez tette lehetővé, hogy a szolár elérje a tavaly telepített új áramtermelő létesítmények csaknem felét (48%), egyúttal új rekordot állítson fel a napenergiával működő telepítésekre vonatkozóan.

De az SPE elemzése szerint a telepítések körülbelül 4%-kal estek vissza 112 GW-ra – ez az adat szerepelt a kereskedelmi testület közepes forgatókönyvében – a kereslet mérséklődésének, valamint a munkaügyi és logisztikai problémák következtében, amelyeket a jelenleg is zajló COVID-19 járvány idézett elő. Az SPE által a tavalyi évben 2020-re előrejelzett 144 GW-os értékhez képest ez jelentős visszaesést jelent, annak a járvány legfontosabb piacokra kifejtett akadályozó hatásának mértékére utal.

A visszapattanás azonban hasonlóan gyorsan megtörténhet, mivel a kormányok a világ minden részében arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a megújulókat állítják a COVID utáni gazdaság ösztönző csomagok központi elemévé. Az ilyen szakpolitikai programokban benne van annak lehetőséget, hogy beizzítják a globális szolár fejlődése alatt a tüzet, és hogy ezt követően 34%-os ugrással a következő évben a telepítések elérjék a 150 GW-ot.

Ezt további 168 GW követheti 2022-ben, ekkora hozzáadott kapacitás már elegendő ahhoz, hogy a szolár kapacitások globális szintjét átvigye az 1 TW határon, mindössze négy évvel azután, hogy megünnepelték a 0,5 TW átlépését.

Ezután az SPE további 84 GW telepítésére számít 2023-ban, valamint újabb 200 GW-ra 2024ben, eszerint az éves növekedési ráta 9% lenne.

Az SPE alacsony, közepes és magas szintű forgatókönyvei a globális napenergia hasznosítására vonatkozóan 2024-ig Kép: SPE.

Az említett adatok a globális termelési kapacitást 2024-re 1,4 TW-ra becsülik az SPE közepes forgatókönyvének megfelelően, azonban kedvezőbb feltételek megvalósulása esetén a kereskedelmi testület legkedvezőbb forgatókönyve lépne életbe, akkor ugyanebben az évben elérnék az 1,67 TW termelési kapacitást.

Michael Schmela, a SolarPower Europe vezető tanácsadója és piaci adatokért felelős vezetője azt közölte, hogy a legkedvezőbb forgatókönyv évente a globális piacot akár 255 GW-tal is megnövelheti 2024-ig.

„De ez az optimális eset lenne, ha a legfontosabb piacok politikai döntéshozói úgy döntenének, hogy támaszkodnak az általa nyújtott előnyökre, és előre sorolnák a napenergiát a COVID-19 utáni gazdaság helyreállítását célzó csomagjaikban; ez nem csak a gazdaságok helyreállítását segítené elő, de hozzásegítené az egyes országokat energia- és klímaügyi célkitűzéseik eléréséhez.

„A napenergia alacsony költségei, a méretezhetősége és jelentős arányú munkahelyteremtése nyilvánvalóan az energia átállás élére predesztinálják, és segíti a gazdaságokat a klímasemleges korba jutásban” – tette hozzá.

Észrevehető, hogy számos piacon mennyire elterjedtek a napelemek – tavaly 16 ország összesen több mint 1 GW napelem kapacitással bővült, míg 2018-ban csak 11 ország – erről az SPE elnöke, Aristotelis Chantavas nyilatkozott, és megemlítette, hogy a napenergia alacsony költsége és sokoldalúsága hozzájárult a „gyors terjedéshez” az új piacokon.

„Jó azt látni, hogy új piacok erősen elköteleződnek a napenergia iránt a jövőre nézve… Ezek igazán bizakodásra okot adó fejlemények, kikövezik az előttünk álló szolár évtizedbe vezető utat” – mondta.

Forrás: pv-magazine