A napenergia a legolcsóbb új energia a legnagyobb piacokon miközben az új technológia lenyomja az árakat

Jelenleg a napenergia a legolcsóbb új elektromos áram legolcsóbb forrása egy sor nemzetközi piacon, ennek alapja a költségek zuhanása valamint a kétoldalas technológia, a nagy területű napelem modulok és a napkövetők terjedése.

2021. január 25. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A fejlődő napkövető technológiák, a kétoldalas panelek és a hatalmas méretű lapkák a mozgatórugói a költségek csökkenésének.

Ez a következtetése a Wood Mackenzie elemzői által kiadott új jelentésnek, amelyben arra vonatkozóan is szerepel előrejelzés, hogy a fotovoltaikus napelemek költségei további 25%-ot fognak esni a következő évtizedben.

A jelentés, amelynek a Teljes összeomlás: a zuhanó költségek hogyan biztosítják a napenergia dominanciáját az áramtermelésben (Total eclipse: How falling costs will secure solar’s dominance in power) címet adták. A következő tíz évben bővülni fog azoknak az országoknak a listája, amelyekben a napenergiának jut az uralkodó szerep, többek között az Egyesült Államok összes állama, Kanada, Kína és 14 másik ország – áll a jelentésben.

Ezek mind visszavezethetők arra a tényre, hogy a szolár költsége 90%-kal esett vissza az utóbbi két évtized során, és az előrejelzések szerint további 15% és 25% közötti mérséklődés várható 2030-ig.

Ezek a költségcsökkenések akkor merültek fel, amikor számos technológia – kétoldalas panelek, hatalmas területű cellák és modulok, napkövetők – kombinálása felpörgeti a csatasorba állított napenergiát kiaknázó eszközöket a világ minden részében. Ezeken a technológiákon felül az üzemeltetési technológiák haladásai és az automatizált folyamatok is segíteni fogják az új helyszínek üzemeltetési ráfordításainak mérséklését, ezzel tovább optimalizálják napenergia költségeinek előnyeit a többi eszközosztályhoz képest.

A WoodMac azt is hangsúlyozta, hogy előrejelzése azokat a technológiákat vette számításba, amelyek bizonyíthatóan kereskedelmi forgalomba kerültek, és amelyeket ma beépítésre használnak. A következő generációs szolár technológiáknál jelentkező további innovációk és technológiai áttörések még további erősítést jelenthetnek e kilátások javára.

„Ahogy a világ igyekszik kilábalni a COVID-19 járvány által előidézett gazdasági kátyúból és egyidejűleg eleget tenni a a Párizsi Egyezmény klíma- és környezetvédelmi célkitűzéseinek, a napenergia különleges helyet tölt be abból a szempontból, hogy elősegíti az alacsony szén-dioxid-kibocsátásra és a fenntartható jövőre irányuló törekvéseket” – foglalta össze Ravi Manghani, WoodMac kutatási igazgatója.

A kutatóintézet azonban arra figyelmeztetett, hogy a szolár saját sikerének áldozata lehet. Az ár-kannibalizmus már hosszú ideje jelent aggályokat a fejlesztők és az eszközök tulajdonosai számára, és a jelentések zuhanásokról szólnak az áram nagykereskedelmi áraiban – ezt az országos hálózatok megújulókra vonatkozó nulla marginális költsége váltja ki – ami megnyirbálhatja a nyereségeséget.

Továbbá ez a kockázat negatív hatást gyakorolhat a befektetők hangulatára, amelyre a WoodMac potenciális korlátozó tényezőként tekint a szolár felemelkedése terén, de ide sorolja még az elektromos átviteli kapacitást és az akkumulátoros technológiák fejlődését; ez utóbbi a szolár további, nagy mértékű terjedését lehetővé tevő, kulcsfontosságú tényező, ezt már alátámasztotta az a tény, hogy számos fejlesztő és közmű cég már kiépített akkumulátoros tároló létesítményeket.

„A hálózaton kívüli technológiák terén korábban csak réspiaci terméknek minősülő szolár most egyike a legolcsóbb, leghatékonyabb és legkönnyebben üzembe állítható energia termelésére alkalmas eszközöknek” – tette hozzá Manghani.

A WoodMac jelentése egy seregnyi iparági elemző előrejelzése után látott napvilágot, amely mindegyike megdöbbentő időszakkal számolt a napelemek következő években várható növekedését illetően. E hét elején a BloombergNEF azt állította, hogy idén 150 GW és 194 GW közötti napelem kapacitást fognak telepíteni, míg tavaly a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (International Renewable Energy Agency), amely már régóta sereghajtóak számít a napelemekre vonatkozó előrejelzések terén, azzal állt elő, hogy 2022 és 2040 között minden évben több napelemet fognak telepíteni, mint az azt előző év során.

Az IEA Bejelentett Szakpolitikai Forgatókönyve (Stated Energy Policies Scenario, STEPS) azt vetíti előre, hogy a napenergia 2040-ben 4 813TWh éves teljesítménnyel lesz a legjelentősebb az összes energiatermelési osztályban.

Forrás: pv-tech.org